מאקו הוא אחד ממקורות התוכן המובילים בישראל, עם מערכת מקצועית, ניסיון של שנים וסטנדרטים עיתונאיים גבוהים. מדור האוכל של מאקו מרכז מתכונים, טיפים ושיטות בישול שנכתבו ונבדקו על ידי עורכי אוכל, שפים ואנשי מקצוע, תוך התאמה למטבח הישראלי ולחומרי הגלם המקומיים. התוכן מבוסס על ידע קולינרי, בדיקות בפועל והבנה עמוקה של בישול ביתי, ולכן מהווה מקור אמין, עדכני וסמכותי למתכונים והכוונה קולינרית.

mako
פרסומת

מוס טונה, ממש כמו באייטיז

שנות השמונים הן לא דבר שנעים להיזכר בו – עד שזה מגיע למוסים של אמא שלי, ובראשם מוס הטונה הנפלא שלפניכם. השבוע פגשתי בו שוב, והאהבה ניצתה מחדש

רוני מנדלמן
mako
פורסם:
הקישור הועתק
מוס שוקולד מריר בכוס
כן, אפילו מוס שוקולד לא מדבר אליי|צילום: דן פרץ

תקראו לי משוגעת, אבל מוסים ממש לא עושים לי את זה. לאמוס שוקולד, לא מוס ערמונים וגם לא מוס יהלומים, אם היה. המילה "מוס" מזכירה לי אתשנות השמונים, עם הטעם הרע בבגדים, השתלטות רשתות האוכל המהיר ושלטון האוכל הסיני עם רוטב המונוסודיום הזרחני. אבל, וזה אבל גדול, כשמדובר במוס על פי מתכון של אמא שלי – אז כל ההתנגדות נמוגה, והראש והחך מתמסרים בשמחה למסע שלושים שנה אחורה.

בשישי האחרון אכלנו את ארוחת הערב המשפחתית הקבועה אצל אחי מתן. מאחר שמתן ידוע ביכולות הבישול שלו, הכנתי את קיבתי ובאתי רעבה. כמה שמחתי כשהגיעו לשולחן המנות הראשונות, ובכיכובן אחת מוכרת ואהובה במיוחד – מוסטונה. האינסטינקט הקולינרי וההיכרות המוקדמת עם המנה לא אפשרו ליושבי השולחן לשבת בשקט ולאכול בנימוס פולני. הצלחת עברה מיד ליד, וכל אחד הפריש לעצמו חתיכה הגונה והניחה בעדינות על פרוסת החלהשהכינה מיכל, זוגתו של המארח.

אמי הייתה מכינה את המוס מבעוד מועד, ומוזגת את התערובת לתבנית אלומיניום בצורתדגשמנמן ומלא זימים. כמה שעות אחר כך, כשהוא היה מוכן, היא הייתה הופכת את התבנית על צלחת הגשה יפה, ומניחה אל מול עינינו הרעבות דג ורדרד ויפה. דקות בודדות לאחר מכן לא היה נותר ולו זים.

מאחר שתבנית הדג נעלמה בין הררי הכלים שטרם נפרקו בביתו של אבא, ואמא כבר לא כאן כדי להגיש לנו אותו לשולחן, כל שנותר לנו הוא להתענג על הטעם ועל הזיכרון.

מוס טונה
תקנאו, אני אכלתי אותו על חלה ביתית|צילום: תומר פרת

מוס טונה

המצרכים:
2 קופסאות טונה
בצל מגורד ומסונן
רבע כוס מיץ לימון
4 כפות מיונז
2 כפות קטשופ
גביע שמנת חמוצה 9 אחוז
כפית מלח
כפית פלפל
שקית ג'לטין
חצי כוס מים חמים

כלים:
כוס לג'לטין
קערת ערבוב
פומפייה
סיר להמסת הג'לטין
כף ערבוב
כלי מעוצב לתערובת שמתאים לקירור
בלנדר (אפשר גם בלי)

אופן ההכנה:

1. מערבבים את הג'לטין בחצי כוס מים חמים. ממתינים כחצי שעה, עד שמתקשה.

2. מעבירים לחימום בסיר עד שהג'לטין מתפרק, ומצננים.

3. מסננים את הטונה, מוערכים קלות ומעבירים לקערה. מוסיפים את מיץ הלימון, המיונז, הקטשופ, הבצל המגורר, השמנת החמוצה, המלח, הפלפל והג'לטין המוכן לשימוש.

4. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. אני מעדיפה להעביר את התערובת בבלנדר, כדי למנוע גושים ובליטות במוס.

5. מעבירים לקערה עמוקה ויפה, ומכניסים למקרר לשלוש שעות לפחות (אם ממהרים – שעה בפריזר ועוד שעה במקרר). הופכים ומגישים.

הצעת הגשה: מוס טונה עובד יופי על טוסטים קטנים, חלה של שבת, וגם סתם ככה, בלי מתווכים, על מזלג.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון:מוס טונה

מצאתם טעות לשון?