פתיתים 1 (צילום: אסתי רותם)
כשמתחילים איתם, קשה להפסיק. פתיתים | צילום: אסתי רותם

קבוצת הדגנים והקטניות, שזכתה לשם המכליל "התוספות", דווקא ראויה, בעיני, לשם מכובד יותר, ולו מעצם העובדה שבתפריט סטנדרטי מאוזן מספקות אותן "תוספות" יותר מ-50% מסך הקלוריות שאנחנו צורכים.

הפעם נטפל בהשוואה המתבקשת בין שתי התוספות הפופולאריות והמהירות ביותר להכנה: הקוסקוס והפתיתים. כמשווים בין קוסקוס יבש לפתיתים יבשים, מוצאים שאין שונות גדולה ביניהם. כמות הקלוריות בקוסקוס ובפתיתים דומה; בחצי כוס (3 כפות) של קוסקוס או של פתיתים מבושלים יש כ-80 קלוריות.

אז מה, מספיק להסתכל רק על הקלוריות בשביל לקבוע מה הכי משתלם לגזרה? כמובן שלא. גם כאשר נחסוך בקלוריות, כל עוד יחסרו לגוף מרכיבים תזונתיים חיוניים - הוא ימשיך לחוש ברעב עד שתספקו לו את מבוקשו. ולכן, בסופו של דבר, איכות המזון שאתם צורכים משפיעה גם על הכמות שתאכלו.

קוסקוס עם ירקות (צילום: דניאל לילה,  יחסי ציבור )
המנצח שלנו. כמה שיותר ירקות, יותר טוב | צילום: דניאל לילה, יחסי ציבור

הפתיתים הם גרגירי פסטה אפויים עשויי קמח חיטה, שהומצאו בתקופת הצנע בישראל כאשר היה מחסור באורז. הקוסקוס הוא מאכל צפון אמריקאי עשוי גרגירי סולת. לכאורה, יכול כל אחד מהם לתפוס במידה שווה מקום של כבוד בצלחת: ובכל זאת, שני הבדלים משמעותיים הופכים את הקוסקוס למומלץ בהרבה על הפתיתים, לפחות לדעתי המקצועית.

לשים את הקוסקוס במרק ולא את המרק בקוסקוס

כמות הסיבים התזונתיים בקוסקוס גבוהה בהשוואה לפתיתים, מה שהופך אותו למאכל משביע יותר ובעל ערך תזונתי גבוה יותר. אבל הסיבה האמיתית לבחור בקוסקוס היא ההרכב הכולל של הארוחה שהוא לוקח בה חלק:
את הקוסקוס נהוג לאכול עם מרק ירקות, כך שאוטומטית משתדרגת האיכות התזונתית של הארוחה כולה. אם המרק כולל גם גרגירי חומוס או בשר, הרי שבכלל מדובר בארוחה מלאה ומזינה. אני ממליצה להכניס את הקוסקוס למרק הירקות, במקום לשפוך את המרק על צלחת הקוסקוס. כאשר נפח רב מהארוחה מקורו בנוזלים וירקות, מתקבלת תחושת שובע - וכך גם קל יותר להסתפק בפחות קוסקוס.

הפתיתים, לעומת זאת, יותר מיודדים עם קטשופ. קטשופ מכיל כמות סוכר מכובדת, וחברות מסוימות בוחרות להשתמש בסירופ תירס עתיר פרוקטוז במקום סוגר, דבר שגורע עוד יותר מהאיכות התזונתית של המוצר. בנוסף, הפתיתים מהווים, בדרך כלל, חלק נכבד מנפח הארוחה - ולכן קשה מאוד לעצור ולא לסיים חצי סיר פתיתים בארוחה אחת.

לסיכום: הסיבים התזונתיים המצויים בקוסקוס יתרמו לתחושת השובע, והאפשרות לשלב אותו בארוחה מזינה הופכת אותו למומלץ לטעמי באופן חד משמעי על פני הפתיתים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס

>> בפעם הקודמת הכרענו מה משמין יותר: אייס קפה או מילקשייק?

 >> חוזרים לבית הספר: ארוחות עשר בריאות ומגניבות לילדים

>> לכל המתכונים לראש השנה