יין או בירה (צילום: istockphoto)
כוס או שליש? זה לא באמת משנה | צילום: istockphoto
עם איזה משקה אתם עומדים לקבל את פני השנה האזרחית החדשה? לקראת הסילבסטר בדקנו כמה קלוריות יש בכוס יין, והאם מוטב לבחור שליש בירה במקומה?

יין הוא שיכר ענבים. כמות הקלוריות המצויה בו מושפעת מאחוז האלכוהול שביין (כל גרם של אלכוהול מכיל 7 קלוריות ) ומרמת המתיקות המשתנה שלו: ככל שהיין יבש יותר, כמות הסוכר שבו קטנה יותר. יין אדום יבש, יין רוזה חצי יבש ויין לבן חצי יבש (12-13% אלכוהול) מכילים כ-80 קלוריות ל-100 מ"ל. אם נניח שכוס יין מכילה בערך 150 מ"ל, נמצא שבכוס יין יש כ-120 קלוריות. לעומתם, וורמוט אדום יבש שמחוזק באלכוהול (16-18%) מכיל כ-112 קלוריות ל-100 מ"ל, כלומר כ-170 קלוריות לכוס.

שליש בירה: מעל 130 קלוריות

בירות הן תוצר תסיסה של סוכרים שמקורם בדרך כלל מלתת שעורה, והן מכילות גם מים, שמרים וכשות (צמח המקנה לבירה את המרירות האופיינית לה). מרבית הבירות מכילות 40-45 קלוריות ל-100 מ"ל, כלומר בשליש ליטר בירה (כ-330 מ"ל) תהיינה 130-150 קלוריות.

אין תמונה
אני בחרתי ביין. חלי אבקסיס

אין הבדל גדול מבחינה קלורית בין כוס יין לבין שליש בירה, ולכן השאלה היא כמה מכל אחד מהם אתם נוהגים לשתות. שאלה חשובה נוספת היא מי משני המשקאות עדיף לכם ברמה הבריאותית.

לא מעט מחקרים תומכים בצריכת יין מתונה, של כוס יין ליום, ככלי לשיפור בריאות הלב וכלי הדם. בצרפת קושרים בין היארעות נמוכה של מחלות לב – למרות התזונה הצרפתית העתירה בשומן - לבין צריכת יין אדום יומית, המהווה חלק מהתרבות הצרפתית. מה יש בו, ביין האדום, שיכול להסביר את זה?

היין האדום מכיל נוגדי חמצון שנמצאים בעיקר בקליפות ובגרעיני הענבים, ופועלים למניעת טרשת העורקים. הפוליפנולים האלו מסולקים בזמן תסיסת היין הלבן, ומכאן שריכוזם ביין האדום גבוה בהרבה (עד פי 10!). ככל שהיין יבש יותר - תרומתו הבריאותית גדולה יותר.

הבירה, לעומת זאת, מכילה וויטמינים מקבוצת B ומינרלים מסוג אשלגן, מגנזיום ואבץ, שמקורם בלתת. הלתת עשירה במיוחד גם בסיבים תזונתיים (תאית), אבל אלה מנוקים מהמשקה לאחר מיצוי הסוכרים ולכן אין להם משמעות תזונתית.

בירות ברחוב הפאבים (צילום: Instants, Istock)
בחרו מנה ראשונה בריאה ליד המשקה | צילום: Instants, Istock

במקום בוטנים, תזמינו חציל בטחינה

לסיכום, בהשוואה בין כוס יין יבש אדום לבין שליש בירה הבחירה תהיה דווקא יין אדום. את הוויטמינים והמינרלים המצויים בבירה תוכלו לקבל בתזונה מאוזנת ובריאה – אבל שילוב המרכיבים ביין האדום מיוחד, לטעמי, יותר – ולכן הוא עדיף בעיני.

אבל מה שהכי משמין באלכוהול, אם תשאלו אותי, הם דווקא הנשנושים שאתם אוכלים לצד המשקה שלכם... צלוחיות הבוטנים עתירות השומן והמלח מתרוקנות בזו אחר זו, גורמות לנו להשתוקק למשקה נוסף ומעלות את צריכת הקלוריות שלנו במהירות מבלי שנשים לכך לב. עדיף יהיה לוותר מראש על הבוטנים והבייגלה - ולהזמין לצד המשקה אדממה (תרמילי פולי סויה), אנטיפסטי, חציל בטחינה או כל מנה ראשונה בריאה, שתספק אתכם יותר ותגרום לכם לשתות פחות.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס

>> בפעם הקודמת בדקנו מה יותר משמין, חומוס או פיצה?