כל שנה אנחנו מנסים לשמור על המסורת, אבל גם לגוון שיהיה מעניין יותר, לכן בחג השבועות הזה חשבנו על הריענון המושלם למנות החלביות המסורתיות שלנו: מוצרי חלב עיזים. לאחרונה אפשר לחוש את טרנד מוצרי העיזים הולך ומתחזק: מה הסיבות לכך, והאם אכן מדובר בטרנד בריאותי וסביבתי עכשווי, או בנושא ידוע ומוכר כחלק מתזונה ואורח חיים בריא של אוכלוסיות בעולם במשך שנים רבות?

אין ספק שאם אנחנו רוצים ללמוד משהו על תזונה מאריכת חיים, מספיק להסתכל על שכנינו בחופי הים התיכון, יוון ואיטליה: תושבי האיים ידועים בתוחלת חיים ארוכה יותר. אפשר לומר שזה בזכות קרני השמש או אוויר הים הצלול, ואפשר גם לבחון את התזונה הים תיכונית שזכתה להכרה רבה בעולם. התזונה הים תיכונית נחקרת ונחשבת היום כתזונה המצטיינת בהשפעה על תפקוד, בריאות ואריכות חיים. אם נרצה לגלות חלק מסודות תזונה זו, חלק חשוב בתפריט המתבסס על מוצרי מזון מקומיים וטריים הם מוצרי החלב והגבינות שלהם המיוצרים אך ורק מעיזים, אותן הם מגדלים בחצרות הבתים. פרות כמעט ואין בנמצא באזורים אלו. הם שותים אותו כחלב, מרווים את הרעב ביוגורט ומוסיפים גבינות לצד ירקות, תבשילים ועוד. מה שממש מתאים גם לנו כי אין ספק שסלט יווני עם ירקות טריים, זיתים מרים מעקצצים וגבינת עיזים עוצמתית מול החוף זה החלום שלנו, בעיקר בימים אלה.

ירוקים עם גבינת עיזים- משק צוריאל
צילום: אנטולי מיכאלו

מעבר לטעם הטוב והייחודי של גבינות העיזים, למוצרי העיזים יש יתרונות תזונתיים רבים. לימור בן חיים, דיאטנית קלינית במחלבת משק צוריאל, מספרת כי לחלב עיזים יש הרכב חלבונים ייחודי כזה שעוזר לשמור על מסת שריר, חיזוק עצמות הגוף ומערכת החיסון , מה שאולי שומר את היוונים צעירים ונמרצים. כידוע , "עם הגיל ישנם שינויים בגופנו, אנו צוברים יותר שומן ומפסידים חלק מרקמת השריר. שמירה על מסת שריר היא משימה חשובה לשמירה על תפקוד וחיוניות . ידוע כי שילוב של פעילות גופנית עם צריכת חלבון בכמות הנדרשת, תומכת ככל האפשר במסת השריר. הרכב חלבונים המצוי בחלב עיזים הופך אותו לספק טוב של חלבונים, התורמים לשמירה על מסת השריר.

מסת שריר חזקה קשורה גם למסת עצם. גם העצם עוברת עם הזמן שינויים המעודדים פירוק עצם מואץ לעומת תהליך בניית העצם. חלב עיזים מכיל, באופן טבעי, יותר סידן. השילוב בין כמות הסידן המצויה בחלב עיזים ויעילות ספיגתו הופכת אותו למקור מצוין לסידן בתפריט. כמו כן הרכב השומן והחלבון הייחודי בחלב עיזים יכול לתרום לעיכול קל ונוח יותר עבור אוכלוסיות עם מעי רגיש, רגישות של מערכת העיכול כתוצאה מתרופות, טיפולים ועוד".

חלב עיזים מעורר את מערכת החיסון לריפוי זיהומים

"זקני השבט מהאיים הים תיכונים, ידעו מניסיון רב שנים של הרפואה המסורתית להשתמש בחלב עיזים כדי לעודד את מערכת החיסון לריפוי מצבים שונים של זיהומים שמקורם בחיידקים או ווירוסים". בנוסף גיוון הוא הכיוון. תזונה מגוונת מאפשרת לנו ליהנות מהמירב והמיטב של הערכים התזונתיים המצויים במזון שלנו. אז כולנו נהנה ממוצרי חלב שונים ונגוון באילו הייחודים מהעיזים, ובכך נרוויח גיוון בריאות וטעם .

אבל מה לגבי טעמם המיוחד של מוצרי חלב העיזים? ובכן מדובר בסוגיה שנויה במחלוקת, חלק מהאנשים לא מתחברים לטעמם הייחודי והאופייני, אחרים חושבים שבמדובר במעדן. אנחנו כמובן נמנים עם החלק השני. רק תנו לנו בבוקר מעדן יוגורט עיזים עם פירות או עם גרנולה או גבינת עיזים על הצנים. בצהריים סלט ירוק ועשיר עם גבינת מה-עז ריחנית או בורקס טורקי חם בשבת עם זיתים טובים וכוס יוגורט עיזים טבעי וחמצמץ.

אז עכשיו כשנהיה לנו לבן בעיניים, כמה מתכונים שווים לחג השבועות ובכלל:

סלט משק עם גבינת מה עז

סלט משק עם גבינת מה עז- משק צוריאל
צילום: אנטולי מיכאלו

מתכונאית: אורלי פלאי ברונשטיין | 4 מנות | קל | רבע שעה

מרכיבים:

12 עגבניות שרי צבעוניות

6 צנוניות פרוסות

2 מלפפונים קטנים פרוסים דק

4 פלפלונים מתוקים קטנים פרוסים

צרור עלי רוקט

1 בצל סגול פרוס

מלח ופלפל שחור גרוס

1 גליל גבינת מה-עז

לרוטב:

4 כפות שמן זית

2 כפות מיץ לימון סחוט

1 כפית דבש או סילאן

2 שיני שום כתושות

מיץ סחוט וקליפה מחצי לימון

1 כף עירית קצוצה או בצל ירוק קצוץ

מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. משקשקים את כל חומרי הרוטב בצנצנת עד לקבלת רוטב אחיד.

2. מניחים את מרכיבי הסלט בקערה. יוצקים את הרוטב סמוך להגשה ומערבבים קלות.

למתכונים נוספים של משק צוריאל, לחצו כאן

פיצטות גבינת עיזים וירקות

פיצטות גבינת עיזים וירקות- משק צוריאל
צילום: אנטולי מיכאלו

מתכונאית: אורלי פלאי ברונשטיין | 20-25 פיצטות 

מרכיבים:

לבצק:

חצי קילו קמח

1 כף שמרים יבשים

 1 כף סוכר

300 מ״ל מים

2 כפות שמן זית

1 כף מלח

לטופינג:

1 גבינת עיזים למריחה משק צוריאל

ירקות פרוסים: פלפלים, זוקיני, בצל, סלק, אספרגוס או פרחי ברוקולי

גבינת עיזים פרוסה 

אופן ההכנה:
1. מכינים את הבצק: מערבלים את הקמח עם שמרים, סוכר ומים, במיקסר עם וו לישה, כשמתחיל להתגבש בצק מוסיפים שמן זית ומלח ולשים עוד 8 דקות, עד שמתקבל בצק רך ודביק למדי. מכסים ומתפיחים שעה לפחות.

2. מחממים תנור ל-220 מעלות.

3. מחלקים לכדורים בגודל משמש ומרדדים כל אחד מהם לפיצטה.

4. מורחים עליהם גבינת עיזים, מסדרים פרוסות ירק ואופים 12-15 דקות עד להזהבה.

ספגטי זוקיני ברוטב רוזה עם עגבניות וגבינת שמנת

ספגטי זוקיני ברוטב רוזה עם עגבניות וגבינת שמנת- משק צוריאל
צילום: אנטולי מיכאלו

מתכונאית: אורלי פלאי ברונשטיין | 6 מנות | קל | 20 דקות

מרכיבים:

4 זוקיני

2-3 כפות פטרוזיליה קצוצה

לרוטב רוזה:

1 קופסה (400 גרם) שימורי עגבניות

2 כפות שמן זית

1 שן שום כתושה

1 כפית שטוחה אורגנו יבש

מלח ופלפל

1 גביע גבינת עיזים למריחה 

אופן ההכנה:

1. מכינים ספגטי זוקיני: חותכים את הזוקיני לרצועות דקות וארוכות בעזרת קולפן ז׳וליינים. אם אין, פורסים את הקישואים לרוחב בעזרת קולפן רגיל וחתוכים את הפרוסות למקלונים.

2. מכינים את הרוטב: מבשלים את חומרי הרוטב, למעט הגבינה, 12-15 דקות, בסיר עם מכסה. מצננים.

3. טוחנים את רוטב העגבניות עם גבינת העיזים בעזרת מוט ריסוק ידני, בבלנדר או במעבד מזון לקבלת רוטב קטיפתי ורוד. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל במידת הצורך.

4. מערבבים את רצועות הזוקיני עם הרוטב, מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים מיד.