גם לנו היה מתכון מנצח לסלט, כזה שמצאנו אי שם בשנות העשרים שלנו, ולא החלפנו מאז. לא נפלנו איתו, לא הפגזנו איתו, לא שקלנו להחליף אותו. דווקא עולם הסלטים, שהוא לכאורה סופר פשוט ויש בו מיליון אפשרויות, הצליח להלחיץ אותנו, והעדפנו להישאר עם הבטוח, כי איך נדע מה מתאים למה ומי יכול להתערבב עם מי. אבל אז מצאנו את הנוסחה המושלמת להרכבת סלט, ועולם שלם נפתח בפנינו.

וזאת הנוסחה: ירקות (חיים, קלויים או מוחמצים) + רוטב + קראנץ' (אגוזים, זרעונים, קרוטונים) + חלבון (עוף, בשר או גבינה, לא חובה) + תוספות (פירות, עשבי תיבול והפתעות אחרות) = סלט.

פחות בקטע של משוואות? אל דאגה, יש לנו את זה גם במפורט.

ירקות

ירוקים: עלים טריים. הבסיס הוא כמובן הקלאסיקות העדינות כמו חסה על סוגיה השונים או אפילו תרד. ירוקים עזי טעם (חריפים או מרירים) כמו ארוגולה או רוקט, עולש או רשאד יתאימו יותר לוויניגרט דומיננטי שייתן להם קונטרה, ואפשר גם להשתמש בלי חשש בירוקים קשיחים יותר כמו קייל, כל עוד יש מרינדה שתעזור להם להתרכך.

ירקות חיים: טוב, אין צורך לציין את העגבנייה, המלפפון והגמבה, אבל כן חשוב שתדעו שאפשר להשתמש בעוד ירקות בצורתם החיה: אספרגוס, קולרבי, סלק ואפילו דלעת. רצוי להשתמש בקולפן כדי ליצור פרוסות דקיקות ונגיסות, או לחתוך אותם קטן מאוד כדי להקל על הלעיסה וגם על העיכול.

צלויים וקלויים: על הגריל, בתנור או במחבת, ירקות קלויים יוסיפו טעמים עזים עם נגיעות מעושנות וטאץ' חרוך (בקטע טוב). חציל, קישוא, דלעת ופלפל הם החשודים המידיים, אבל תופתעו לגלות שכל ירק – אפילו עלים ירוקים – ירוויח מצריבה טובה על הגריל.

מוחמצים: ירקות מוחמצים ייתנו טעמים חזקים ויוסיפו קצת אדג'יות לסלט. שימו לב, מדובר בתוספת טעם אינטנסיבית, אז שלבו אותם היטב עם ירקות חיים ועם ירוקים בשפע.

רוטב

סלט בלי רוטב זה כמו סלט בלי רוטב. בחרו אחד.

ויניגרט: ויניגרט קלאסי הוא שילוב של שומניות עם חומציות, ובדרך כלל הוא מבוסס על שמן זית וחומץ או מיץ לימון. אפשר ללכת על בטוח, אבל אפשר גם להשתגע עם שלל תוספות: מיצי הדרים שונים, חרדל ואפילו דבש.

רטבים "כבדים": שמנת, יוגורט ומיונז יכולים להיות הבסיס לרוטב סמיך, קרמי ועשיר. סלטים עזי טעם עם מרכיבים דומיננטיים יכולים להרוויח מרוטב שהוא דומיננטי בעצמו.

גרנולה מלוחה
גרנולה מלוחה יכולה לשנות חיים של סלט | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

קראנץ'

תוספת קראנצ'ית הופכת כל סלט למספק יותר, אז אל תתביישו להוסיף אחת או יותר.

גרעינים: דלעת, שומשום וחמניות – הכל הולך, ומדובר אפילו בתוספת בריאה. גם זרעי פשתן זו אפשרות, אבל בעדינות; כמות גדולה מהם נותנת טעם מוזר, ויש אף שאומרים דגי.

אגוזים: מומלץ לקלות אותם במחבת או בתנור לפני שמוסיפים לסלט, כדי לחזק את טעמם, וגם לחתוך אותם קלות, כך שישתלבו טוב בביס המושלם.

קרוטונים: מלחם ישן או מפיתה, קרוטונים תוצרת בית הם אחלה תוספת לכל סלט. 

גרנולה מלוחה: תוספת ממכרת, מזהירים מראש.

סלט עדשים שחורות, אפרסמון וסלרי
אנחנו האחרונים שנמנע מכם הוספה של עדשים לסלט | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

ועוד אפשרויות

אם כבר הרכבתם סלט מכל הרשום לעיל אתם בהחלט יכולים לעצור, אבל הנה עוד כמה רעיונות.

עשבי תיבול: מדובר בתוספת קלילה ומרעננת, שנותנת אקסטרה טעם: עלי נענע או מנטה, בזיליקום, פטרוזיליה וכוסברה. אין צורך בכולם, בחרו את הטעמים שמשתלבים היטב בסלט שלכם.

פירות: כל פרי בשל יכול להשתלב בסלט, ממנגו ועד שזיפים, וכמובן אבוקדו. גם פירות יבשים כמו משמשים, צימוקים או תמרים יעבדו.

חלבון: נתחי עוף שנשארו, ביצה קשה, גבינות שונות ואפילו בשר יכולים להשתלב בסלט ולהפוך אותו לארוחה שלמה, רק שימו לב שהירקות נשארים העיקר. בשר או גבינה יכולים להיות תוספת, לא יותר מזה.

דגנים, קטניות ופחמימות: אנחנו מדברים על קינואה, עדשים, בורגול, קוסקוס, פריקי, חומוס או חיטה. יש מיליון אפשרויות, ומדובר בדרך טעימה ובריאה להפוך את הסלט שלכם לארוחה. שימו לב שהדגנים יספגו יותר רוטב מאשר הירקות, אז יש לתבל בהתאם.