קליפות - או שאתם אוהבים אותן, או שאתם סולדים מהן. אבל עם יד על הסכין, לא מסקרן אתכם לדעת מה מסתתר באותן "אריזות" של הפירות והירקות שאתם רגילים לזרוק לפח מבלי להניד עפעף?

בטח תופתעו לגלות שישנן קליפות שממש כדאי לכם להוסיף לתפריט, כי הן מלאות בוויטמינים ומינרלים שהכרחיים לתפקוד התקין של גופנו. לא, ממש לא כולן (חכו רגע עם קליפות הבננה והבוטנים), וגם במקרה שכן, מוטב שתעדיפו את המוצרים האורגניים, שלא רוססו בחומרי הדברה או שעווה, וגם אז תשטפו אותם קודם במים וסבון. יש? אז הנה מדריך הקליפות שלנו - אילו מהן כדאי לאכול ומאילו להימנע?

קישוא: למרות שקליפות של קישואים יכולות להיות מעט מרות, שווה לאכול אותן בשל תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שבהן. כמו כן, קליפת הקישוא מכילה ויטמין C, אשלגן ונוגדי חמצון רבים שעוזרים לגוף להילחם בתהליכים סרטניים ותהליכי הזדקנות של התאים. מומלץ לבשל את הקישוא לפני האכילה על מנת לטשטש את המרירות השולטת בטעם הקליפה.

מלפפון: רובנו רגילים לקלף את המלפפון לפני שאנחנו מגישים אותו לפעוטות ואנשים מבוגרים, והאמת היא שזה לגמרי חבל; קליפת המלפפון מכילה כמות גבוהה של סיבים תזונתיים ובלתי מסיסים שמסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, ומשרים תחושת שובע ממושכת לאחר האכילה. כמו כן, קליפת המלפפון מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון - רק תזכרו שחשוב מאוד לשטוף אותו היטב לפני האכילה.

בצל יבש: זה בטח נשמע לכם הזוי, ובאמת לא היינו ממליצים לכם להוסיף קליפות בצל לסלט ירקות. יחד עם זאת, קליפת הבצל היבש מכילה כמות גבוהה של קוורצטין (חומר עם פעילות נוגדת חמצון ודלקות), ולכן אפשר ואף מומלץ להוסיף בצל לא מקולף לסירי המרק או הציר שלכם.

פירות הדר: רובנו לא נחשוב לאכול את קליפות התפוז, הקלמנטינה או האשכולית - הן בעלות טעם עז ומריר שגורם לנו להימנע מהן באופן אינטואטיבי - אלא אם כן הן מצופות בכמויות של סוכר ונמכרות בסופר. רגע לפני שאתם מוותרים על קליפות ההדרים, חשוב שתדעו שהן מכילות המון ויטמין C ושאר ויטמינים (ריבופלבין ו-B6), מגנזיום ואשלגן. אז איך בכל זאת אפשר ליהנות מקליפות ההדרים? גרדו את הקליפות והוסיפו אותן לסלטים ולבצקים של מאפים ועוגיות.

אשכולית (צילום: istockphoto)
הגיע הזמן שתתחילו לגרר קליפות אשכוליות לתוך הסלטים שלכם | צילום: istockphoto

תפוחי אדמה: כן, כדאי לכם מאוד לאכול את הקליפות של תפוחי האדמה שלכם. הן עשירות באשלגן, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B ואפילו ויטמין C. קליפות התפודים מוסיפות טעם ומרקם עשיר לפירה, והן גם סופר טעימות על תפודים מבושלים או מטוגנים.

חצילים: קליפת החציל עשירה בנוגד חמצון שנקרא אנתוציאנין. מומלץ מאוד לבשל את החציל עם הקליפה ולאכול אותו בשלמותו על מנת ליהנות מיתרונותיו של נוגד החמצון.

גזר: קליפת הגזר מכילה את רוב הקרוטן ונוגדי החמצון שיש בגזר, כך שאין שום סיבה לקלף אותו, אבל כן חשוב מאוד לשטוף אותו היטב במים וסבון לפני האכילה.

קיווי: רובנו לא חושבים פעמיים לפני שאנחנו מקלפים את הפרי השעיר. בטח תתפלאו לשמוע שאפשר לשטוף את הקיווי, להסיר ממנו את השערות הקטנטנות וליהנות מכמות ויטמין ה-C הגבוהה ונוגדי החמצון שבקליפה בלי לפגוע ולו בטיפה מטעמו המתוק של הפרי.

איך מקלפים קיווי (צילום: רועי ברקוביץ, אוכל טוב)
אל תוותרו על הקליפה. קיווי | צילום: רועי ברקוביץ, אוכל טוב

תפוחי עץ: קליפות תפוחים מכילות כמות גבוהה של פקטין (החומר שעוזר לייצב ריבות), קוורציטין ופיטוכימיקלים נוספים שעוזרים לגופנו לשמור על רמת סוכר מאוזנת ולהילחם בתהליכים סרטניים שמתרחשים בגוף. מומלץ מאוד לאכול תפוחים עם קליפתם!

מנגו: קליפת המנגו עשירה מאוד בוויטמינים ונוגדי חמצון. חשוב לבחור במנגו בשל לחלוטין ולשטוף היטב את הקליפה משעווה לפני האכילה.

* חשוב לזכור שניתן ליהנות מרוב היתרונות התזונתיים שבקליפות הפירות והירקות גם כאשר חולטים אותן לתה או מבשלים בציר ירקות.

* אל תשכחו לבחור בירקות ופירות בשלים ועדיף אורגניים, שלא עברו ריסוס בחומרי הדברה מזיקים.