לביבות ירקות של ארז שגיא ז"ל

משפחתו של ארז מספרת: כשארז חזר מטיול בתאילנד הוא ביקש במיוחד מדודתו להכין לו את הלביבות לכבוד ארוחה משפחתית. ארז אהב מאוד את החגים, אהב להיפגש עם כל המשפחה המורחבת, הדודים ובני הדודים ולשבת יחד סביב שולחן.

ארז נפל בקרב במבצע צוק איתן ביום א' באב תשע"ד, בגיל 19 (28.7.2014).

ארז שגיא ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
ארז שגיא ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

לביבות ירקות

המרכיבים:
3 קישואים בינוניים
1 בצל קטן
רבע כרוב לבן קטן
2 תפוחי אדמה מבושלים
גזר מבושל
2 כפות פירורי לחם
3 ביצים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור
שמן

אופן ההכנה:

1. מועכים את תפוחי האדמה והגזר.

2. מגררים את שאר הירקות דק בסלייסר או בפומפייה, ומוסיפים לתפוחי האדמה והגזר.

3. מוסיפים את פירורי הלחם, הביצים, מלח ופלפל שחור ומערבבים היטב.

4. יוצרים לביבות ומטגנים בשמן חם בעומק 1 ס"מ.

שון מונדשיין ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
שון מונדשיין ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

המופלטה של שון מונדשיין ז"ל

אימו של שון מספרת: "במוצאי חג הפסח שון ביקש שאכין לו מופלטה, אמרתי לו שאני לא יודעת איך וממילא אני יוצאת למימונה ושאביא לו מופלטה מוכנה, אבל שון לא הניח לי. הוא ממש ביקש שאני אכין. נכנס לאינטרנט, הכנתי לו כמה מופלטות ולאחר מכן יצאתי לחגוג. כשחזרתי הבאתי לו צלחת מופלטות ושון אמר 'אמא, שלך הכי טעימות בעולם'.

ביום רביעי, לפני שנכנס לעזה, הייתי בחינה וביקשתי מהאישה שמכינה מופלטות מתכון בשביל הבן שלי שנכנס ללחימה בעזה. כשדיברתי עם שון סיפרתי לו והבטחתי לו שאני מכינה לו את המופלטות הכי טעימות כשיחזור הביתה במוצ"ש. אחרי 3 ימים שון נהרג בנגמ"ש עם ששת חבריו".

שון נפל ביום כ"ב בתמוז תשע"ד (20.7.2014) בקרב בשכונת סג'עייה בעזה במבצע צוק איתן. בן 19 וחצי. 

המופלטה של שון מונדשיין ז"ל, מתכון עם זיכרון (צילום: באדיבות מתכון עם זיכרון)
המופלטה של שון מונדשיין ז"ל, מתכון עם זיכרון | צילום: באדיבות מתכון עם זיכרון

מופלטה

המרכיבים:
קילו קמח
כפית שמרים
2-3 כוסות מים חמימים
כף סוכר
חצי כפית מלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל המצרכים לקבלת בצק רך.

2. משמנים את הידיים ויוצרים מהבצק כדורים קצת יותר גדולים מכדור פינג פונג.

3. משמנים מחבת שטוחה פעם אחת קלות מעל אש נמוכה. משטחים כדור בצק ביד ושמים על המחבת. משטחים כדור שני ומניחים מעל.

4. הופכים את שניהם ומניחים כדור משוטח שלישי, וכן הלאה, עד שנוצרת גבעה של מפולטות.

5. מעבירים את המופלטות לצלחת, מורחים חמאה ודבש, מקפלים שני קיפולים ואוכלים כל עוד זה חם.

אילון יעקב הורוביץ ז"ל  (צילום: באדיבות המשפחה)
אילון יעקב הורוביץ ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

מרק של שבת של אילון יעקב הורוביץ ז"ל

אימו של אילון מספרת: "המרק אצלנו הוא חובה בכל ערב שבת וחג, לא משנה מה מזג האוויר וכמה סועדים. בדרך כלל זה אותו סיר גדול, ואם נשאר אחרי שבת מתענגים על זה גם במשך השבוע. בכיף הוא משתלב עם קניידלך, אטריות דקות וקוסקוס. גם שקדי מרק וקרוטונים אפשרי. יש להיזהר, כי זה ממכר!"

אילון יעקב הורביץ נפל בתאריך 2.2.2004, י' שבט תשס"ד, בתאונת אימונים בפעילות מבצעית. בן 22 בנופלו.

המרק של אילון יעקב הורוביץ ז"ל, מתכון עם זיכרון (צילום: באדיבות מתכון עם זיכרון)
המרק של אילון יעקב הורוביץ ז"ל, מתכון עם זיכרון | צילום: באדיבות מתכון עם זיכרון

 

מרק של שבת

המרכיבים:
חלקי עוף או גרונות הודו
5-6 חתיכות גולש בגודל בינוני (עדיף לסגור מעט בסיר המרק לפני הכנתו, לא חובה)
1 בצל קטן-בינוני שלם, מקולף
4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות
2 גזרים, פרוסים גס
2 קישואים, פרוסים גס
1 בטטה, פרוסה
חתיכת כרוב שמחוברת ללב (שלא תתפרק במרק)
חצי קילו דלעת, חתוכה לקוביות בינוניות|
4 גבעולי סלרי חתוכים (אפשר גם את העלים)
חתיכת דלורית
כרובית נקייה, מפורקת לפרחים בינונים
עלי פטרוזיליה וכוסברה קצוצים
כף וחצי מלח
כף חוואייג'

אופן ההכנה:

1. שמים את כל המרכיבים חוץ מהכרובית בסיר וממלאים מים עד כיסוי. מביאים לרתיחה ומתבלים.

2. מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים לפחות. את הכרובית מוסיפים חצי שעה לפני הסוף. אם מפלס המים ירד, אפשר להוסיף מים ולתקן תיבול.

ליאור זיו ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
ליאור זיו ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

עוגיות זיתים של ליאור זיו ז"ל

אימו של ליאור מספרת: "העוגיות האלה היו אהובות עליו במיוחד. בספר המתכונים הן רשומות 'עוגיות הזיתים של ליאור'. בשנים הראשונות לאחר שנהרג היה לי מאוד קשה להכין אותן, עד השבת שבה אחותו גילי ביקשה את המתכון וביום הזיכרון היא הכינה אותן בפעילות משותפת עם הנכד שלנו בגן שלו".

ליאור נהרג בפעילות מבצעית בחוה"מ פסח 20.4.2003, י"ח בניסן. בן 20.

עוגיות זיתים

המרכיבים:
כוס גבינה צהובה מגורדת
1 כוס קמח רגיל
רבע כוס שמן או רבע מרגרינה
רבע כוס חלב או חלב סויה
מעט מלח
זיתים ללא חרצנים

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים ויוצרים כדורים, מכניסים לכל כדור זית וסוגרים טוב טוב.

2. מסדרים בתבנית ואופים בחום של 185 מעלות עד שמזהיב.

זאב חניק ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
זאב חניק ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

קציצות אורז עם תפוחי אדמה של זאב חניק ז"ל

זאב חזר לבסיס לאחר חופשה קצרה בביתו ובדרכו עלה על קו 960 של אגד מחיפה לירושלים. מאחורי זאב התיישב מחבל מתאבד שהיה לבוש במדי צה"ל, והתפוצץ לאחר כמה דקות של נסיעה.

אמו של זאב מספרת שהייתה מכינה לו את הקציצות שכל כך אהב בכל פעם שהודיע שהוא מגיע הביתה. זאב תמיד לקח את המנה איתו חזרה לצבא או לדירה שבה התגורר.

הקציצות של זאב חניק ז"ל, מתכון עם זיכרון (צילום: באדיבות מתכון עם זיכרון)
הקציצות של זאב חניק ז"ל, מתכון עם זיכרון | צילום: באדיבות מתכון עם זיכרון

קציצות אורז עם תפוחי אדמה

המרכיבים:
שמן לטיגון (מומלץ שמן חמניות)
1 בצל לבן בינוני קצוץ
2 גזרים בינוניים, חתוכים לעיגולים דקים
1 גמבה, קצוצה (לא משנה איזה צבע)
2 כפות רסק עגבניות (ניתן להחליף בקטשופ)
7-8 תפוחי אדמה אדומים גדולים, חתוכים לחצאים או רבעים
מלח
פלפל שחור
כפית כמון
כפית פפריקה מתוקה
2 כפיות שום גבישי 

לקציצות:
500 גרם בשר טחון (כל בשר שאוהבים, ככל שיש יותר שומן - כך יוצא יותר טעים ועסיסי)
100 גרם אורז בסמטי (לא מבושל)
2 בצלים לבנים בינוניים שלמים
3 שיני שום
מלח ופלפל לפי הטעם
1 עלה דפנה
שמיר לפיזור מעל (אופציונלי)

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן במחבת/סיר לקציצות (חצי עמוקה ושטוחה).

2. מטגנים מעט את הבצל הקצוץ (שיתרכך), מוסיפים גזר וגמבה ומערבבים. מוסיפים רסק עגבניות.

מטגנים 2-3 דקות על אש בינונית-גבוהה (שומרים שלא יישרף).

3. מוסיפים את תפוחי האדמה ומוזגים מים פושרים כך שיכסו את הירקות. מערבבים כל הזמן.

4. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. לאחר מכן מוסיפים כמון, פפריקה מתוקה ושום גבישי.

5. בזמן שהמים רותחים, מכינים את הקציצות: משרים את האורז במים רותחים למשך 30 דקות.

6. מגררים בחלק הבינוני של הפומפייה את 2 הבצלים השלמים ואת שיני השום.

7. מערבבים טוב טוב את הבשר הטחון עם הבצלים, השום והאורז. מוסיפים מלח ופלפל.

8. יוצרים קציצות עגולות מהתערובת ומוסיפים אותן למים הרותחים בסיר.

9. מנמיכים את האש, מכסים ל-15 דקות ומורידים את המכסה כדי שהמים קצת יתאדו. מוסיפים עלה דפנה ומניחים לקציצות להתבשל 40-45 דקות, עד שהכל מוכן. הקציצות אמורות להיראות כמו קיפודים.

10. לפני ההגשה מוציאים את עלה הדפנה. ניתן לפזר שמיר לקישוט.

 

עמותת מתכון עם זיכרון מפעילה מיזם הנצחה ייחודי אשר מאפשר לציבור להכיר את הסיפורים של חללי מערכות ישראל דרך בישול המתכונים האהובים עליהם. לאתר עולים מדי יום מתכונים נוספים, תמונות וסיפורים של חללים ובני משפחותיהם. עוד ניתן למצוא באתר פורמטים ומערכי פעילות מסודרים לקיום מפגש, בקבוצות או ביחידים, כארוחה שלמה או כמנה אחת, וניתן לשתף את משפחת החלל בתמונות וחוויות מהמפגש דרך אתר האינטרנט והרשתות החברתיות של המיזם. עמותת מתכון עם זיכרון פועלת בהתנדבות מלאה.