ירכי עוף צלויות בלימונים כבושים ובזיליקום (צילום: הילה קריב, ביסים, הוצאת כתר)
ירכי עוף צלויות בלימונים כבושים ובזיליקום. מעדן | צילום: הילה קריב, ביסים, הוצאת כתר

ירכי עוף צלויות בלימונים כבושים ובזיליקום

הלימונים יוצרים ביחד עם נוזלי העוף מין רוטב סמיך, חמצמץ וחמאתי, וכל הטעמים פשוט ממלאים את הלב בשמחה.

המרכיבים (ל-3-4 מנות):
כ-12 פרוסות לימונים כבושים
1 כף שמן זית
6 ירכי עוף (עם העור והעצם, או 8 שוקיים)
מלח ופלפל טרי
עלים מ-5-4 גבעולי בזיליקום

אופן ההכנה:

1. קוצצים את הלימונים דק דק ומערבבים אותם עם השמן. יוצקים מעל לנתחי העוף, מתבלים בנדיבות במלח ופלפל ומערבבים. מניחים בצד כשעה לספיגת טעמים.

2. מחממים את התנור ל-200 מעלות.

3. מעבירים את העוף לתבנית צלייה, קורעים את עלי הבזיליקום גס ודוחפים את רובם מתחת ולצדי העוף. צולים כ-40 דקות, מרטיבים את העוף בנוזלי הרוטב שנוצרו בתחתית התבנית, מוסיפים את שארית הבזיליקום וממשיכים לצלות עוד 20 דקות.

קדרת עוף בבצלים וקינמון (צילום: הילה קריב, ביסים, הוצאת כתר)
קדירת עוף בבצלים וקינמון. הרגשה אחרונה של חורף לפני שמתחילים השרבים | צילום: הילה קריב, ביסים, הוצאת כתר

קדירת עוף בבצלים וקינמון

ניתן להוסיף תפוחי אדמה וירקות שורש, אבל לא כדאי לוותר על גזרים או בטטות שמתיקותם הטבעית מתאימה להפליא. מאחר שעופות נבדלים זה מזה בכמות הנוזלים שהם, רצוי להתחיל במחצית כמות המים ובהמשך להוסיף לפי הצורך.

המרכיבים (ל-4-6 מנות):
3 כפות שמן קנולה
1 בצל גדול, קלוף ופרוס גס
4 כרעי עוף, מופרדות לשוקיים וירכיים
מלח ופלפל טרי
4 גזרים רחבי כתפיים, קלופים
3 בטטות, שטופות
1 כפית קינמון
250 גרם ערמונים בוואקום (אם רוצים)

אופן ההכנה:

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל תוך כדי ערבוב עד שהוא מזהיב. מוציאים לקערה גדולה.

3. מתבלים את חלקי העוף במלח ופלפל ומשחימים אותם מכל צד באותו הסיר – סביר להניח שבפעמיים.

4. חותכים את הגזרים ואת הבטטות (וירקות נוספים, אם משתמשים) גס ומערבבים היטב עם הבצל המוזהב. מעבירים את הירקות לסיר העוף ומתבלים בעוד מלח ופלפל ובקינמון. מזיזים מעט את חלקי העוף כך שחלק מהירקות ייכנסו ביניהם. מוסיפים כחצי כוס מים, מכסים את הסיר ומעבירים לתנור.

5. לאחר כחצי שעה, מנמיכים את חום התנור ל-150 מעלות ואופים כשעתיים. בודקים שיש מספיק נוזלים בסיר ואם חסרים, מוסיפים מעט. רצוי גם להרטיב את הירקות והעוף בנוזלי התבשיל פעם אחת במהלך האפייה. העוף יהיה מוכן כבר אחרי שעה וחצי אבל השעה הנוספת תעשה לו רק טוב. אם מוסיפים ערמונים, כדאי להוסיף אותם כחצי שעה לפני הסיום, כדי שלא יתפוררו. סוג הסיר יקבע את מידת ההשחמה של התבשיל – אם רוצים עוד צבע, ניתן לאפות במחצית השעה האחרונה ללא המכסה (רק זהירות לא לייבש).

קדירת עוף ואורז מלא

6-4 מנות

מה שנחמד בתבשיל הזה, מעבר לעובדה שהוא מוכן לנבירת מזלג תוך שעה וחצי, זו העובדה שאולי אפילו הילדים שלכם יתחילו לאכול אורז מלא אם הם עדיין לא. כי כמו שאומרת יעל, שהכינה לנו אותו לראשונה, הוא נהיה ממש כמו פתיתים.

רצוי להקפיד ולהשתמש באורז מלא עגול, כי האחרים לא נותנים את אותה התוצאה.

 המרכיבים (ל-4-6 מנות):
4 כרעי עוף, מופרדות לשוקיים וירכיים
4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחצויים
מעט שמן
1 בצל, קצוץ גס
1 כוס אורז מלא עגול, שטוף
כ-1/2 2 כוסות מים

לתערובת תבלינים:
1 כפית פפריקה
1/2 כפית כמון
1/2 כפית כוסברה טחונה
1/2 כפית כורכום
¼ 1 כפיות מלח
פלפל גרוס טרי

 אופן ההכנה:

1. מחממים את התנור ל-220 מעלות.

2. מערבבים את התבלינים עם המלח ופלפל.

3. מתבלים את חלקי העוף ותפוחי האדמה ב-1/2 2 כפיות מהתערובת. מניחים בצד.

4. מחממים מעט שמן בסיר כבד ומזהיבים את הבצל על להבה גבוהה. כשהבצל מוכן, מוסיפים את האורז ואת שארית התבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים לסיר את העוף, תפוחי האדמה וכ-1/2 1 כוסות מים. בוזקים עוד מעט מלח ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומעבירים לתנור ל-70-60 דקות. בודקים אחרי כ-30 דקות, ואם יש צורך מוסיפים עוד מים (הכמות תלויה בסוג הסיר. סירים אטומים היטב או סירי ברזל דורשים פחות מים, וקדרות חרס יזדקקו לכמות גדולה יותר).

5. מוציאים ובודקים. בשלב הזה כל המים אמורים להיספג באורז והעוף אמור להיות רך ומוכן. אם דרושה מעט לחות, מוסיפים כעת 1/4 כוס מים, מכסים ומשהים למנוחה של כ-10 דקות.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

שתפו את המתכונים עם החברים בפייסבוק

>> מצה ברייט: 2 גרסאות
>> אפוי וטעים: צ'יפס מתפוחי עץ