כשהאוכל מוכן וארוז מראש, אין בעיה – יש תאריך תפוגה ואפשר לעבוד איתו. ירקות ופירות נראים כמו שהם מרגישים – אם הם מדובללים ומסכנים כנראה שלא תאכלו אותם. בשר נא לסוגיו – כולם יודעים שכדאי להשתמש בו כמה שיותר מהר, יום-יומיים במקרר מקסימום. אבל מה עם האוכל המבושל? הפסטה מאתמול, העוף בתנור משישי, הקציצות של אמא? אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר.

ראשית, כמה מילים על בקטריות במזון. בגדול ישנם שני סוגי בקטריות: הפתוגניות - שגורמות לכם לחלות מאוכל; ואלה שפשוט גורמות לאוכל להיות מגעיל בצורה, בטעם ובריח. קירור לא מונע את הסוג השני, אבל קל להבחין בו – רואים ומריחים וטועמים אותו. הסוג הראשון הוא חמקמק ומסוכן יותר, וברצינות – אתם לא רוצים להתעסק איתו.

פרפלה ברוטב שמנת בטטה (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
פרפלה ברוטב שמנת בטטה | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

בקטריות פתוגניות מתפתחות באוכל בטמפרטורה של 4-60 מעלות, כך שאתם רוצים לשמור את האוכל שלכם בקירור בטמפרטורה נמוכה מ-4 מעלות, ולבשל או לחמם אותו אחר כך בטמפרטורה הגבוהה מ-60 מעלות. אבל מה קורה בין הבישול לקירור? פרק הזמן הזה הוא ריסקי. רצוי להעביר את האוכל המבושל למקרר לא יותר משעתיים לאחר הבישול, ועדיף אפילו פחות. את האוכל המבושל מומלץ להעביר מהסיר לקופסאות פלסטיק שטוחות – זה יעזור לקרר את המזון במהירות ולשמור עליו.

קופסאות אוכל במקרר (צילום: Ahanov Michael, shutterstock)
אתם רוצים לשמור את האוכל שלכם בטמפרטורה נמוכה מ-4 מעלות | צילום: Ahanov Michael, shutterstock

ומה קורה במקרר? בקטריות מתפתחות גם בקירור, אבל המקרר בהחלט מאט את התפתחותן. אגב, חלבונים מתקלקלים מהר יותר מעמילנים ופחמימות, אבל לא בפער משמעותי, ובל נשכח שאוכל מבושל לעיתים קרובות מכיל גם חלבונים וגם פחמימות (אהלן קציצות ואורז, מה נשמע פסטה עם עוף). אז כמה זמן כל אחד מהם יכול להישמר במקרר?

תבשילים ושאריות של עוף, בשר או דגים: 3-4 ימים. חלבונים, כמו שציינו, נמצאים בסיכון גבוה להזדהם מהר יותר גם בתנאי קירור.

פסטה: 3-5 ימים. וזה לא משנה אם יש עליה רוטב או אין. מה שכן, אם הרוטב מכיל בשר או עוף - תורידו לעצמכם יום.

סלט שעועית חמה הכי קל בעולם (צילום: AnjelikaGr, ShutterStock)
סלט שעועית חמה הכי קל בעולם | צילום: AnjelikaGr, ShutterStock

ירקות מבושלים: 3-7 ימים. החוק הוא כזה: אם הם נראים רע - אל תאכלו אותם גם אם עברו רק יומיים. מצד שני, אחרי שבוע תזרקו את התבשיל לפח גם אם הוא נראה ומריח מצוין.

אורז לבן: 4-6 ימים. לכאורה, מה כבר יכול להתקלקל באורז לבן? מדובר באחד המאכלים שתמיד נשאר מהם בסוף הארוחה, ואנחנו תמיד מתכננים לעשות בו שימוש חוזר. שימו לב שאורז יכול לפתח בקטריות מסוכנות בדיוק כמו כל מאכל אחר. ודאו שאתם מכניסים אותו לקירור מהר ככל האפשר (לא כשהוא מעלה אדים, אבל לא הרבה אחרי זה), והוא יחזיק מעמד כמה ימים טובים.

ביצה קשה: 7 ימים. כן, למרות החלבון – ביצה קשה יכולה להישמר בקליפתה 7 ימים במקרר בכיף.

 

ביצה קשה (צילום: bhofack2, Thinkstock)
רואים את הרווח הזה בין הצהוב ללבן? בישול יתר, חברים | צילום: bhofack2, Thinkstock

וכמה טיפים כלליים:
אוכל מבושל כדאי לשמור בכלי סגור או עטוף היטב כדי למנוע ריחות רעים במקרר, התייבשות של המזון וספיגה של ריחות וטעמים. אם יש לכם כמות גדולה של אוכל מבושל ואתם יכולים לשמור אותו בתא נפרד במקרר בטמפרטורה ולחות נמוכות – מה טוב, וכמובן שגם הקפאה היא אפשרות. בכל מקרה, אל תיקחו סיכונים מיותרים. הרעלת מזון היא הדבר האחרון שחסר לכם בחיים.