הבננה, מסוגי הפירות הכי פופולריים בעולם, עשויה בקרוב להיכחד מהעולם בעקבות מחלה קטלנית שפוגעת ביבולים. מדענים מזהירים עתה כי המחלה המסתורית מתפשטת במהירות מאסיה לאזורים אחרים בעולם.

המחלה שנקראת מחלת פנמה, שהיא למעשה פטרייה שמקורה בקרקע עשויה אפילו להוביל להכחדת הפרי. בעבר גרמה הפטרייה להכחדת אחד ממיני הבננות שהיו פופלריים ביותר בעולם אחרי שהשמידה את רוב יבול הזן שכונה גרוס מישל במרכז אמריקה. במקום הזן שהיה הכי נפוץ בעולם במחצית הראשונה של המאה ה-20, פיתחו החקלאים את זן הקוונדיש שנחשב עמיד רק לפטרייה שחיסלה את הגרוס מישל – אבל במרוצת השנים התברר כי גם זן הבננות המוכר כיום לרובנו חשוף למחלה הקטלנית.

בננה חתוכה (צילום: healthmeup)
בסכנת הכחדה? שמישהו יציל את הבננות | צילום: healthmeup

באחרונה גילו חוקרים מאוניברסיטת וחנינגן לחקר הסביבה כי נמצאו במדינות רבות בעולם בננות מזן הקוונדיש הנגועות בפטריית פוזריום (Fusarium Fungus) שגורמת לריקבון שורשים ולקמילת עלים. הפטריה נחשבת גם למסוכנת לבני אדם ואכילת פרי נגוע עלולה להוביל לכאבי בטן, שלשולים והקאות ובמקרים חריפים גם לפגיעה בקרנית העין, במח העצם ולהוביל לכיבים במערכת העיכול.

עוד באוכל טוב:

 

בהודעה לעיתונות שפירסמה אוניברסיטת וחנינגן אמר חרט קמה, מומחה לחקר בננות כי בגלל שמגדלי הבננות מגדלים בעיקר את זן הקוונדיש המחלה מתפשטת במהירות. ברגע ששיח בננות אחד נדבק, כל המטע שמסביבו עלול להידבק. הפטרייה חודרת לצמח דרך השורשים והורגת אותו, וגם האדמה נותרת נגועה במשך שנים רבות. הדרך היחידה להילחם במחלה היא לבודד את האזורים הנגועים, אך עד כה שיטה זו הוכחה כלא יעילה.

"לכן אנחנו חייבים להגדיל את המודעות באמצעות קמפיינים כדי להגיע למגדלים קטנים וגדולים בניסיון לעזור להם לפתח שיטות בידוד שיעזרו במניעת התפשטות הפרייה", אמר קמה.

עד כה גילו החוקרים מטעים נגועים בטייוואן, סין, מלזיה, אינדונזיה, אוסטרליה, הפיליפינים, לבנון, ירדן, פקיסטאן, מוזמביק ועומאן. פגיעה בבננות עשויה להיות הרסנית למגדלים באסיה, שכן הפרי נחשב לאחד מעשר הסחורות הנפוצות ביותר בתחום המזון בדרום מזרח אסיה ולפרי השני בתפוצתו בעולם עם סחר שנתי בהיקף של כמעט 100 מיליארד טונות בשנה. "אנחנו נהיה חייבים למצוא בסופו של דבר פיתרון לטווח הארוך, בעיקר כדי לפתח עמידות, ואת זה ניתן לפתח רק באמצעות קשרים חזקים ובין-תחומיים עם כמה שותפים בתעשייה", הוסיף קמה, ששקד על המחקר ביחד עם שותפים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה ואוניברסיטת פלורידה בארה"ב.

>> לכתבה המקורית ב-TheMarker

>> בשל פערים מסחריים ומשפטיים: עזריאלי לא תקנה את שרונה מרקט

>> רשת ויקטורי מכפילה את שטחי המכירה