דרך מהירה לייצר גינת מאכל היא לגדל עשבי תיבול. יש סוגים רבים של עשבי תיבול שתוכלו לגדל למטרות שונות: חליטות תה, תיבול סלטים, תבשילים ומאפים, כבישת ירקות ועוד. אם תספקו להם תנאים טובים, תוכלו ליהנות מעשבי תיבול טריים וטובים לאורך זמן.

איך מגדלים? את רוב עשבי התיבול אין טעם לגדל מזרעים. את חלקם ניתן להרבות מייחורים, אך כולם כה זמינים כשתילים או סטארטרים, שנוח ויעיל פשוט לשתול אותם.

ניתן לחלק את עשבי התיבול לשתי קבוצות עיקריות. בכל אחת צמחים שונים שדורשים תנאי גידול ואדמה המתאימים להם.

ואלו הקבוצות:

עלים ירוקים אוהבי מים:

פטרוזיליה
כוסברה
בזיליקום (ריחן)
שמיר
נענע
עירית
לואיזה
מליסה
לימונית (עשב לימון)

אדמה: עשירה. השתמשו בתערובת שתילה המיועדת לגידול ירקות מעורבבת במעט קומפוסט.

השקיה: בנדיבות. אל תתנו להם להתייבש. הקפידו בייחוד בימים חמים.

רוזמרין בגידול ביתי (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, ירקות והעיר הגדולה, הוצאת תכלת)
רוזמרין. אוהב יובש | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, ירקות והעיר הגדולה, הוצאת תכלת

עשבי תיבול ים תיכוניים, אוהבי יובש:

לבנדר (אזוביון)
תימין
אזוב (זעתר)
אורגנו
רוזמרין
מרווה
טרגון
שיבא

אדמה: דלה וחולית. השתמשו בתערובת שתילה המיועדת לגידול ירקות, מעורבבת במעט חול נקי.

השקיה: מועטה. רק כשהאדמה מתייבשת. בימים חמים תידרשו להשקיה תכופה יותר.


מתי? את כל עשבי התיבול כדאי לשתול באביב, כשהם במיטבם. ניתן למשוך את עונת השתילה עד לקיץ, אך מומלץ לשתול לפני שיא החום.

איפה? ניתן לגדל עשבי תיבול באדמה פתוחה או בעציץ. אם תשתלו אותם בגינה במרווחים של 50-40 ס"מ זה מזה, או תקדישו להם עציץ בינוני, תקבלו שיחים יפים ושופעים, שיספקו את צרכיכם במטבח. עשבי תיבול שתלטנים, כמו נענע או רוזמרין, מומלץ לשתול בעציץ משלהם, גם אם יש לכם גינה.

איך קוטפים: עשבי תיבול אפשר להתחיל לקטוף כשהצמח מבוסס, וכבר גידל עלים וגבעולים רבים. אתם יכולים לקטוף בנדיבות, בתנאי שתשאירו לצמח מספיק כדי שיוכל להמשיך לגדול – מספר ענפים לא גזומים, או לפחות 10 ס"מ מהענפים אם גזמתם את כולם. קטפו עלים בעדינות בידיים או בעזרת מספריים, או קטפו גבעולים שלמים עם מספריים או מזמרה קטנה.

פרק מתוך הספר "ירקות והעיר הגדולה: לזרוע ולשתול, לבשל וליהנות במרפסת או בגינה" מאת עידית נרקיס כ"ץ ונטע פלקוביץ’, הוצאת תכלת. 118 שקלים, עכשיו במבצע בסטימצקי ב-49.90 שקלים בלבד.

ירקות והעיר הגדולה, הכריכה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, ירקות והעיר הגדולה, הוצאת תכלת)
ירקות והעיר הגדולה, הכריכה | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, ירקות והעיר הגדולה, הוצאת תכלת

* אם השם עידית נרקיס כ"ץ מוכר לכם, זה כי מדובר במתכונאית מוכשרת, בעלת הבלוג טעים! ולשעבר עורכת באוכל טוב של mako.

* לאתר של נטע