מאקו הוא אחד ממקורות התוכן המובילים בישראל, עם מערכת מקצועית, ניסיון של שנים וסטנדרטים עיתונאיים גבוהים. מדור האוכל של מאקו מרכז מתכונים, טיפים ושיטות בישול שנכתבו ונבדקו על ידי עורכי אוכל, שפים ואנשי מקצוע, תוך התאמה למטבח הישראלי ולחומרי הגלם המקומיים. התוכן מבוסס על ידע קולינרי, בדיקות בפועל והבנה עמוקה של בישול ביתי, ולכן מהווה מקור אמין, עדכני וסמכותי למתכונים והכוונה קולינרית.

mako
פרסומת

טעים באוויר, פחות על הקרקע: מה הסיפור של מיץ עגבניות?

רמת הצריכה העולמית של מיץ עגבניות במטוסים גבוהה פי ארבעה מרמת הצריכה שלו על פני האדמה. מה גורם למיץ העגבניות להפוך לכל כך פופולרי באוויר?

יואב מה-טוב
TheMarker
פורסם:
מיץ עגבניות בטיסה
מיץ עגבניות בטיסה|צילום: Cameris, ShutterStock
הקישור הועתק

כשמבקשים מאיתנו לחשוב על מיצים שונים, רובנו לא נחשוב על מיץ עגבניות, זהו לא בדיוק מיץ קלאסי, ורבים מחובבי המיצים נרתעים ונגעלים ממנו. לעומת זאת, בכל טיסה שעליה תעלו, אחת מאפשרויות המשקה שהדיילים יציעו לכם תהיה דווקא אותו מיץ עגבניות. למעשה, באופן מוזר מאוד, רמת הצריכה העולמית של מיץ עגבניות במטוסים גבוהה פי ארבעה מרמת הצריכה שלו על פני האדמה. מה גורם למיץ העגבניות להפוך לכל כך פופולרי באוויר?

בניסוי שנערך בגרמניה נבדקים ביצעו מבחני טעימה בשני תנאים, האחד בסימולטור שמדמה תנאי טיסה, והשני בלי שהסימולטור מופעל. רוב הנבדקים שטעמו את מיץ העגבניות "על פני האדמה" הגדירו את הטעם שלו כ"מעופש", "עבש" ו"מלא עפר". לעומת זאת, אלה שטעמו אותו בתנאי טיסה הגדירו את הטעם שלו כ"פירותי", "מרענן" ו"אוורירי".

כיצד זה ייתכן? התשובה נעוצה בחישת הטעם שלנו. שני איברים מרכזיים מעבירים מידע לחלק במוח שחשוב לתפישת טעם: פקעיות הטעם שעל הלשון מעבירות מידע על 5 הטעמים הבסיסיים (מתוק, מלוח, מר, חמוץ ואומאמי), ודרך חוש הריח אנחנו קולטים המון מידע נוסף שמעשיר ומשנה את תפישת הטעם שלנו.

הלחות במטוסים היא נמוכה במיוחד, והאוויר יבש יחסית לזה שאנו חווים על פני הקרקע. כמו כן, לחץ האוויר במטוס נמוך משמעותית מאשר על פני האדמה. התנאים השונים הללו משפיעים על תפיסת טעם וריח. האף מתייבש, ופקעיות הטעם בלשון משנות את הרגישות שלהן, חלקן יכולות להיות רגישות עד 30 אחוז פחות. מסיבה זו דברים שנאכל בעת טיסה ירגישו אחרת מאשר על הקרקע, וייתכן שזו אחת הסיבות לכך שאנשים רבים לא אוהבים אוכל של טיסות.

מה הופך את מיץ העגבניות לטעים כל כך באוויר? ייתכן שהסיבה לכך היא שעגבניות עשירות במיוחד במונוסודיום גלוטמט, ואולי שינוי הרגישות של קולטני הטעם גורם לכך שתפישת האומאמי שלנו (שמבוססת על מונוסודיום גלוטמט) הופכת לחזקה יותר. כמו כן, יש חוקרים שטוענים שמיץ עגבניות הוא טוב נגד בחילות בטיסה. אולי בגלל זה הטייסת האמריקאית המפורסמת אמיליה ארהארט (האישה הראשונה שחצתה בטיסת יחיד את האוקיינוס האטלנטי) סיפרה שהיא אוהבת מאוד מיץ עגבניות.

אז בפעם הבאה שאתם סובלים בטיסה כי תינוק כלשהו צורח בסביבתכם, בקשו מהדיילים מיץ עגבניות, אולי זה יגרום לכם לחוש רעננים יותר.

עוד ב-TheMarker:

מצאתם טעות לשון?