עוף במרינדת סילאן (צילום: הילה קריב, ביסים קטנים, כתר)
עוף במרינדת סילאן | צילום: הילה קריב, ביסים קטנים, כתר

עוף במרינדת סילאן וג'ינג'ר

מרינדה טעימה אש, שתהפוך את נתחי העוף האלו למנה נהדרת במחבת, בתנור או על הגריל. מתקבל עוף שחום ומתקתק שהולך מצוין עם אורז או נודלס. חזה העוף מתאים לצלייה במחבת, שם הוא ישמור על עסיסיות.

מרכיבים (ל-4 מנות):
800 גרם נתחי פרגית או חזה עוף, חתוכים לקוביות
4 כפות גדושות סילאן
1 כפית ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 שן שום, כתושה
2 כפיות זרעי שומשום
1 כפית סויה
¼ כפית מלח 

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל חומרי המשרה מלבד המלח ומכניסים לתוכה את נתחי העוף לחצי שעה (ועד יום שלם במקרר). אם שומרים במקרר, מוציאים כשעה לפני הצלייה כדי שהעוף יחזור לטמפרטורת החדר. 

2. ועכשיו, בוחרים את דרך ההכנה:

להכנה במחבת: מתבלים את נתחי העוף במלח. מחממים היטב מחבת רחבה ומרססים או משמנים במעט שמן. מניחים את נתחי העוף ומטגנים עם מכסה כדקה על להבה גבוהה. הופכים את הנתחים לצד השני, מנמיכים מעט את הלהבה ומטגנים כשתי דקות נוספות. מנענעים מעט את המחבת כדי שהנתחים לא יידבקו אליה והופכים אותם שוב. מכבים את האש ומניחים לעוף לנוח כשתי דקות מכוסה כדי לסיים את תהליך הבישול באדים. במידה שמשתמשים בפרגיות, רצוי להוסיף עוד דקה או שתיים לבישול.

להכנה בתנור: מחממים תנור לחום של 240 מעלות. מתבלים את נתחי העוף במלח, מניחים בתבנית וצולים בערך עשר דקות מכל צד, עד שהעוף שחום ומוכן.

להכנה על הגריל: מתבלים את נתחי העוף במלח וצולים על גריל בחום בינוני-נמוך כ-15 דקות. שימו לב שהלהבה לא תהיה חזקה מדי על מנת שהסילאן לא יישרף. אפשר גם להשחיל נתחים קטנים יותר על שיפודים.

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם

עוף בתנור (צילום: הילה קריב, ביסים קטנים, כתר)
עוף בתנור | צילום: הילה קריב, ביסים קטנים, כתר

עוף בתנור

במתכון העוף הטעים הזה של רוני מתקבלות שוקיים עסיסיות ומתקתקות, שחומות ודביקות שכיף נורא לאכול בידיים. 

מרכיבים (ל-4 מנות):
8 שוקי עוף
¼ כוס מיץ תפוזים סחוט טרי (מתפוז אחד גדול)
2 כפות סויה
2 כפות סילאן או דבש 

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל חומרי המשרה, מכניסים את שוקי העוף ומערבבים היטב יחד. מניחים לחצי שעה (ועד יום שלם במקרר). רצוי להפוך אותן מדי פעם כדי שיוכלו לקבל טעמים מכל כיוון.

2. מחממים תנור ל-180 מעלות.

3. מעבירים את השוקיים זו לצד זו לתבנית ללא הרוטב (שומרים אותו בצד) וצולים כ-70 דקות. באמצע הצלייה, לאחר כחצי שעה, מוציאים את התבנית מהתנור, הופכים את השוקיים לצד השני ומזלפים עליהן כשתיים-שלוש כפות מהרוטב. ממשיכים בצלייה. רצוי להפוך עוד פעם אחת בהמשך.

4. בסיום הצלייה מכבים את התנור ומשאירים את העוף לנוח שם כעשר דקות נוספות.

אפשר להוסיף לעוף 2 בטטות או 3 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לקוביות. במקרה כזה, מוסיפים את הרוטב ששמרנו בצד ושתי כפות שמן זית, מערבבים ואופים בכלי נפרד או מפזרים סביב השוקיים.

אם תפוחי האדמה זקוקים למעט יותר אפייה לאחר שהעוף מוכן (תלוי מאוד בסוג תפוח האדמה), מוציאים את העוף מהתנור לכלי נפרד וממשיכים לצלות את תפוחי האדמה בחום של 200 מעלות עד שהם רכים ומוכנים לאכילה.

עוד באוכל טוב: 

קציצות צלויות או מטוגנות (צילום: הילה קריב, ביסים קטנים, כתר)
קציצות צלויות או מטוגנות | צילום: הילה קריב, ביסים קטנים, כתר

קציצות צלויות או מטוגנות 

קציצות רכות ועסיסיות הן בשבילי אחד הדברים הכי משמחים וביתיים שקיימים במטבח. הנה תערובת שמתאימה לכל סוגי הקציצות: מטוגנות, צלויות בתנור או מבושלות לאט ברוטב אדום ומתקתק. את מתכון הבסיס תוכלו לשנות בעזרת סוגי תיבול שונים, תוספות או ירקות שונים.

מרכיבים (לכ- 15 קציצות):
1 תפוח אדמה קטן, קלוף
1 בצל קטן
½ כוס פירורי לחם או 2 פרוסות חלה
2 שיני שום, קלופות
¼ צרור גדול פטרוזיליה (לא חובה)
½ קילו בשר טחון (בקר, עוף או שילוב שלהם. במקרה של קציצות עוף, יש צורך במעט יותר פירורי לחם)
1 כף שמן זית
1 ביצה
½ כפית בהרט
כ-¾ כפית מלח
מעט פלפל שחור גרוס
שמן קנולה לטיגון 

אופן ההכנה:

1. במעבד מזון טוחנים יחד תפוח אדמה, בצל, פירורי לחם או חלה, שום ופטרוזיליה (אם משתמשים) לתערובת אחידה. מעבירים לקערה גדולה ומוסיפים בשר טחון, שמן זית וביצה. מתבלים בבהרט, מלח ופלפל ולשים בעזרת הידיים עד לתערובת אחידה.

2. מחממים במחבת קטנה טיפה של שמן ומטגנים חתיכה קטנה של תערובת (קציצונת קטנה ושטוחה). טועמים ומתקנים תיבול.

3. רצוי לתת לתערובת לנוח כחצי שעה לאיחוד טעמים. (אם חם מאוד בחוץ, אז במקרר).

4. לקציצות מטוגנות: מכינים צלחת גדולה וקערית עם מים. טובלים את הידיים בטיפונת מים, קורצים עיגול בינוני בגודל כדור פינג פונג או פחות ויוצרים קציצה בגודל הרצוי. משטחים מעט, מניחים בצלחת וממשיכים לקציצה הבאה. מחממים מחבת ובה שמן קנולה בגובה של כ-1 ס"מ. מניחים בזהירות את הקציצות במחבת ומזהיבים כשלוש דקות מכל צד. שימו לב שהשמן לא חם מדי (לא מעלה עשן), כי אז הקציצות לא יתבשלו מבפנים. מעבירים לנייר סופג וחוזרים על התהליך עד שכל הקציצות מטוגנות.

5. לקציצות צלויות בתנור: מחממים תנור למצב של גריל או לחום גבוה של 200 מעלות. מכינים תבנית גדולה מכוסה בנייר אפייה (אפשר גם להשתמש בתבנית שקעים משומנת קלות), צלחת גדולה וקערית עם מעט שמן קנולה או שמן זית. בעזרת ידיים משומנות קלות, יוצרים קציצות בגודל הרצוי ומשטחים אותן מעט. צולים כרבע שעה מכל צד או עד שהקציצות יפות וזהובות.

כשממש ממהרים או כשמתחשק לאכול קציצה בפיתה, לוקחים חופן מתערובת הבשר ויוצרים עיגול גדול ושטוח (בעובי של פחות מס"מ), מחממים כפית שמן במחבת ומטגנים על להבה בינונית עד שהקציצה משחימה משני הצדדים, בערך שתי דקות מכל צד. טעים גם בלחמנייה עם חומוס, טחינה או כל ממרח אחר וירקות.

את תפוח האדמה ניתן להחליף ב-2 ענפי סלרי / ½ ראש סלרי / קישוא מגורר סחוט היטב / בטטה מגוררת / גזר מגורר. ניתן להוסיף לתערובת עשבי תיבול קצוצים, כפית חרדל דיז'ון ותבלינים שונים כגון: ראס אל חנות, פפריקה, כוסברה יבשה או מעט קינמון. 

ביסים קטנים / הילה קריב. הוצאת כתר, 76 שקלים.

>> למתכונים מהספר הקודם של הילה קריב: ביסים