mako
פרסומת

חריף אש, טעים למות: הטרנד הזה משדרג כל דבר בערך. אפילו גלידה

הסינים משתמשים בצ'ילי קראנץ' מאז ומעולם: מדובר בסוג של שמן צ'ילי, אבל כזה שמכיל חתיכות קראנצ'יות של בצל ושום שמוסיפים טקסטורה קריספית לכל האירוע. לאחרונה גילו אותו יוצרי התוכן הקולינרי, והם מכינים אותו בגרסאות ביתיות שונות ושמים אותו על ה-כ-ל

ירדן וייס
mako
פורסם:
צ'ילי קראנץ'
צ'ילי קראנץ'. על מה נשים אותו היום?|צילום: shutterstock
הקישור הועתק

המטבח הסיני עתיק היומין לא נעדר מאכלים חריפים ברמה חורכת לשונות. אמנם בגרסאות המערביות לאוכל סיני יהיה קשה למצוא מנות שהן מעבר לפיקנטיות, אבל מספיק שתגיעו למסעדה אותנטית באמת בשביל להבין עד כמה המטבח הזה טולרנטי לכל מה ששורף. שמנים שמתובלים בחריפים היו שם גם מאז ומעולם, ויחד איתם גם תוספת מיוחדת יותר, שהיא ספק שמן לתיבול ספק רוטב, ושמה צ'ילי קראנץ' או צ'ילי קריספ. ההבדל בינה לבין שמן מתובל היא שבקראנץ' יש גם הרבה חתיכות של בצל ושום ודברים נוספים שמתטגנים להם בשמן ויוצאים מאוד, ובכן, קריספיים. כך שיש פה גם טעם עמוק וחריף, וגם טקסטורה שכולם אוהבים.

היצרן הסיני הכי גדול של צ'ילי קראנץ' הוא המותג Lao Gan Ma, שמאז שנות ה-90 מבקבק את המתכון שלו לרוטב החריף אש הזה. אבל לאחרונה גילו את הפלא הזה יוצרי תוכן קולינריים שמכינים אותו בעצמם, והם הפכו את התוספת הזאת לוויראלית. היוצרים מכינים את המתכון הזה בהמון גרסאות, חלק מוסיפים אלמנטים שיוצרים יותר קראנץ', מחליפים בצלצלים טריים במיובשים, מוסיפים דברים שמעמיקים את הטעם וכו'. אבל הבסיס הוא אותו בסיס: שמן צמחי רותח שמקבל אליו ערימות של פלפלוני צ'ילי גרוסים ובצל ושום שהופכים למטוגנים וקריספיים.

את הצ'ילי קראנץ' אפשר לשים על כל מה שרוצים. זו לא רק החריפות, עניין המרקם פה בהחלט מאיים לשדרג כל מנה. אפילו בניו יורק טיימס הוסיפו אותו לרפרטואר ופרסמו מתכון לפסטה אלפרדו בצ'ילי קריספ. יש גם יוצרי תוכן שנשבעים שהואטעים למות גם על גלידה וניל, וכשחושבים על זה – זה לא רעיון כל כך גרוע.

צ'ילי קראנץ'
צ'ילי קראנץ' על גלידה|צילום: gemini

יוצרת תוכן בשם Sivan’s Kitchen (אנחנו חושדים שהיא לגמרי משלנו) מכינה את התערובת המהממת בעצמה ומעדכנת שהיא שמה אותה על הכל, כולל על הקוטג' והביצים בארוחת הבוקר. המתכון שלה מבוסס על בצל ושום מיובשים ולא טריים.

פרסומת

היוצר הזה משווה בין הצ'ילי קריספ הקנוי לזה שמכינים בבית, ומבטיח שזה של הבית טעים הרבה הרבה יותר. הוא מתבסס עלמתכון שמצא ביוטיובשמבטיח להיות דומה בול לזה הקנוי. פה הוא הוסיף לתערובת גם בוטנים לטובת הקראנץ' וגם דוצ'י – שעועית שחורה מותססת שמוסיפה ערימות של אומאמי לכל האירוע.

היוצר הזה מטגן קודם כל את בצלצלי השאלוט והשומים עד שהם קריספיים, ואז מכין תערובת יבשה שכוללת גם סוכר ו-MSG. לא נראה לנו רע בכלל.

בסרטון הזה יש אופציה להכין את הצ'ילי עם בצלצלים טריים, אבל גם את זו של קיצור הדרך, שזו תמיד האופציה המועדפת עלינו.

פרסומת
צ'ילי קראנץ'
יש לא מעט אלמנטים להגברת הקראנץ'|צילום: Brent Hofacker, gemini

אז מה בעצם עושים?חשוב להצטייד בשמן בסיסי נטול טעם – הרבה מהיוצרים בוחרים בשמן בוטנים. אופציה אחת היא לחמם את השמן ואליו להוסיף את כל המרכיבים – בצלצלי שאלוט, שומים, ערימות של פלפלי צ'ילי גרוסים, מלח, סוכר, שומשום וכל מה שרק רוצים. אופציה אחרת היא להכין את התערובת היבשה ועליה לשפוך שמן רותח. הכל מבעבע טוב טוב, השמן קולה קצת את המרכיבים, ואנחנו באמת לא רוצים לדמיין את הארומה שמתפשטת בחלל, כי זה פשוט יעשה אותנו יותר מדי רעבים.

הכנתם? אכלתם? שתפו אותנו!

מצאתם טעות לשון?