בארץ, ארץ השפע הקולינרי, האוכל הרוסי לא זכה לעדנה ומקום של כבוד במטבח הישראלי, אבל אין ספק שנובי גוד הוא הזדמנות נהדרת להכיר את מיטב הסלטים, כופתאות, כיסונים, מרקים וקינוחים של המטבח הרוסי והסובייטי.

ממש קצת היסטוריה: בשנות ה-70 וה-80 היה משבר כלכלי בברית המועצות שהוביל לתקופת צנע, ולפני כן הייתה תקופת שיקום ארוכה אחרי מלחמת העולם השנייה, כך שלא היה מגוון ושפע בחנויות ואפילו היה מחסור במוצרים רבים. גם אספקת המצרכים לחנויות לא הייתה סדירה והמוצרים נגמרו מהר. לכן, ההשקעה של המשפחות והיצירתיות סביב שולחן הנובי גוד הייתה רבה: ממצרכים דלים ולא מגוונים הותקנו מאכלים מעניינים, טעימים וחגיגיים, שהוגשו בכלי אוכל הכי יפים, לצד קריסטלים יפיפיים ועל השולחנות נפרשו המפות הלבנות הכי צחורות.

לכבוד החג, קבוצת הפייסבוק רוסיות בלי חוש הומור וחבריהן אספה כמה מאכלים ומתכונים בצורתם המסורתית, שמבחינתן הם חובה על כל שולחן נובי גוד! (ואם אתם רוצים את זה טבעוני או בלי מיונז, אתם כבר תדעו מה לעשות):

אוליביה (מתכון: לנה רוסובסקי)

חומרים:
5 תפוחי אדמה
4 גזרים
6 ביצים
קופסת שימורים אפונה
5-6 מלפפונים חמוצים
300 גרם נקניק תה/פסטרמה
2-3 בצלים
300 גרם מיונז
כפית חרדל
כפית מלח
רבע כפית פלפל שחור

אופן הכנה: 

1. מבשלים את תפוחי האדמה והגזרים במים קצת מלוחים. מבשלים את הביצים (בנפרד).

2. חותכים את תפוחי האדמה, הגזרים והביצים לקוביות קטנות יחסית. חותכים גם את הנקניק. מעבירים את הכל לקערה.

3. מוסיפים לקערה מיונז, כפית חרדל, מלח ופלפל ומערבבים הכל.

4. חותכים את המלפפונים החמוצים באותה צורה, מסננים את האפונה מהמים ומוסיפים לקערה. אפשר להוסיף ממש לפני ההגשה.

5 מערבבים הכל ומוסיפים מיונז ומלח במידת הצורך.

* יש המוסיפים שמיר קצוץ או בצל ירוק במקום רגיל, אפילו תפוח קטן (לא בבית ספרינו!), בשר עוף במקום נקניק או משמיטים בכלל את הנקניק.

סלט אוליבייה (צילום: לנה רוסובסקי)
סלט אוליבייה | צילום: לנה רוסובסקי

פירושקי בשר (מתכון: רחל דרכלר)

חומרים:
800 גרם קמח
2 ביצים בטמפרטורת חדר
10 גרם שמרים יבשים
חצי כפית מלח
כף וחצי סוכר
500 מ"ל קפיר מחומם מעט (משקה חלב בסגנון יוגורט)
3 כפות שמן

למילוי:
500 גרם בשר טחון
2 בצלים מגוררים
3 ענפי פטרוזיליה, קצוץ דק
מלח
פלפל שחור

אופן הכנה:

1. מנפים את הקמח לתוך קערה, מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים. מוסיפים את המלח, סוכר, ביצים, קפיר ושמן. לשים בערך 2 דקות.

2. משמנים קערה ומניחים את הבצק בפנים (הוא יחסית דביק). מכסים ונותנים לו לתפוח במשך 40-50 דקות.

3. מכינים את מילוי הבשר: מוסיפים לבשר הטחון פלפל שחור, מלח, פטרוזיליה קצוצה ו-2 בצלים שגירדנו בפומפייה(תשתדלו לשמור את המיץ ככה הבשר יוצא יותר לח). אפשר להוסיף מים קרים במידת הצורך.

4. לשים קצת את הבצק התפוח על גבי משטח מקומח, מרדדים לשרוול וחותכים לחתיכות קטנות. מרדדים את החתיכה עם האצבעות לעיגול, ממלאים במלית וסוגרים עם האצבעות.

5. מחממים שמן במחבת עמוקה יחסית ומטגנים את הפירושקי 2-3 דק מכל צד.

פירושקי בשר (צילום: רחל דרכלר)
פירושקי בשר | צילום: רחל דרכלר

מרק בורשט (רחל דרכלר)

חומרים:
700 גרם בשר בקר על העצם (אפשר גם בלי עצם, ואז להוסיף כף ציר בקר)
2 וחצי ליטר מים
2 גזרים
2 בצלים
1-2 סלק (תלוי בגודל)
6 תפוחי אדמה
רבע כרוב לבן
חופן שמיר קצוץ
חופן פטרוזיליה קצוצה
140 גרם רסק עגבניות
3 שיני שום כתושות
3 כפות שמן
3 עלי דפנה
כף סוכר
4 יחידות פלפל אנגלי שלם
3 כפיות מלח

אופן הכנה:

1. מבשלים את הבשר במים ומביאים לרתיחה. מסירים את הקצף שנוצר על פני המים, מעבירים לאש קטנה ומבשלים שעה וחצי עד שעתיים (עד שהבשר רך).

2. מכינים את הירקות למרק: מגררים בפומפייה את הגזר והסלק. פורסים את תפוחי האדמה לריבועים קטנים, קוצצים את הבצל ועשבי התיבול וקוצצים את הכרוב לרצועות דקות.

3. מחממים שמן במחבת עמוקה ומטגנים את הבצל 2 דקות. מוסיפים את הגזר ומטגנים עוד 2 דקות. מוסיפים את הסלק למחבת, מוסיפים מלח ומטגנים עוד 2 דק תוך כדי ערבוב.

4. מוסיפים סוכר ו-100 מ״ל מהציר בקר, מנמיכים את האש, מכסים את המחבת ומבשלים 15 דקות.

5. בקערה נפרדת מפרקים את הבשר לחתיכות קטנות/רצועות. מכניסים את תפוח האדמה לסיר שבו בושל הבשר ומבשלים 15 דקות. מוסיפים כפית מלח, עלי דפנה, פלפל וכרוב ומבשלים לעוד 10 דקות.

6. מוסיפים לסיר את הבשר המפורק, הסלק והגזר ומבשלים 3 דקות.

7. מוסיפים את עשבי התיבול והשום, מנמיכים לאש הכי קטנה ומבשלים 10-15 דקות.

* בורשט תמיד טעים יותר יום אחרי, אז תנסו להכין אותו מראש.

מרק בורשט (צילום: רחל דרכלר)
מרק בורשט | צילום: רחל דרכלר

ורניקי דובדבנים (מתכון: רחל דרכלר)

חומרים:
לבצק:
3 כוסות קמח
ביצה
3 כפות שמן
230 מ"ל מים רותחים
למילוי:
500 גרם דובדבנים
סוכר לפי הטעם

אופן הכנה:

1. מנפים את הקמח לקערה. מוסיפים ביצה, שמן, מלח ומערבבים. מוסיפים את המים ולשים בזהירות.

2. מכניסים את הבצק לשקית ונותנים לו מנוחה 15-20 דקות.

3. לשים מעט את הבצק ומרדדים אותו לשרוול. מהשרוול קורצים עיגולים קטנים ומרדדים גם אותם.

4. מרתיחים מים בסיר גדול.

5. בתוך כל עיגול שמים מעט סוכר, 2-3 דובדבנים, סוגרים לחצי עיגול ומקפלים את הקצוות היטב.

6. מבשלים את הוורניקי במים הרותחים 5-6 דקות, מסננים ומגישים.

ורניקי דובדבנים (צילום: רחל דרכלר)
ורניקי דובדבנים | צילום: רחל דרכלר

הכתבה פורסמה לראשונה בדצמבר 2021