עציץ במרפסת (צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך)
תותים הם גידול מושלם לחורף, והם גם בטוח יצליחו לכם | צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך
כולנו היינו שמחים לחלקת גינה צמודה ורעננה, בה היינו משתופפים על ברכינו בשעות הפנאי ומטפחים בידיים עטויות כפפות שתילי ירקות רכים, מהם יכלנו לקטוף פלפל עסיסי וטרי ולחתכו היישר אל תוך הסלט של ארוחת הערב. אלא שלרובינו אין בית פרטי ובטח שלא גינה, שלא לדבר על זמן פנוי; ובכל זאת, אין זה אומר שנידונו לעולם ללא גינת ירק. פינו לאגרונום שוני ענדא ממשתלת הסוכה - בית ירוק בכפר אז"ר, וביקשנו אותו ללמדנו כיצד נוכל להשיג את החלום – גידול עצמי של ירקות או תבלינים - גם בתוך הדירה העירונית שלנו?

מה תוכלו לגדל? עגבניות לא, בצל כן

באופן כללי, פותח ענאד ומסביר, עכשיו זו ה-עונה להתחיל. "בקיץ יותר קשה לגדל, כי יש פטריות, כנימות ומזיקים. בגידולי החורף הבעיות האלה לא קיימות, לרוב, ובנוסף, בחורף נחסכת הטרחה שבהשקייה, כי צריך להשקות הרבה פחות", הוא אומר.

אילו גידולים מתאימים לחורף? מומלצים הירוקים למיניהם: חסות, סוגי הכרוב, כרובית וקייל; ירקות השורש כמו פטרוליה, סלרי, כוסברה, ברוקולי ושומר הם מצוינים לעונה, וכמותם גם העירית, הצנון והצנונית. תות השדה הוא גידול חורף קלאסי, ולדברי ענדא, הוא מומלץ גם כיוון שקשה להיכשל איתו: "90 אחוז שהוא ייתן פרי, וככה גם בצלצולים של בצל ירוק. קונים פקעות קטנות ויש להן מאה אחוז סיכויי הצלחה, ולכן הן גם מתאימות מאוד לגידול עם ילדים כי כמעט שאין איתם נפילות".

טרגון אניס לוסי (צילום: חישתיל, mako אוכל)
כדאי להשקיע בצמחי התבלין החזקים ששורדים את החורף בקלות | צילום: חישתיל, mako אוכל

ירקות אהובים כמו עגבניות, מלפפונים או חצילים, לעומת זאת, לא מתאימים לעונה, קשים לגידול חורפי ויורדים מהפרק.
מבחינת צמחי התבלין, הלואיזה והנענע מומלצות פחות - והגרינום הלימוני יותר. "הוא נהדר בחורף, יש לו עלה קטן וטעם גדול", אומר ענדא. "גם הזוטה הלבנה כדאית – יש להשתדל לא לתת לה לפרוח, ולהוריד את הפרחים ברגע שהם פורחים, כדי שהיא תוכל לייצר עלים לתה". גם בזיליקום, אורגנו, קורנית, מרווה ורוזמרין הם צמחים חזקים ששורדים את החורף בגדול, וכדאי לכם להשקיע בהם.

איפה תגדלו? במרפסת או על החלון, ולא ממש בתוך הבית

ישנם הרבה גידולים שתצליחו לגדל גם בדירה העירונית שלכם, ובכל זאת, מדגיש ענדא, לא כדאי שתמקמו אותם בסלון ליד הטלוויזיה או בתוך חדר האמבטיה. "גם בתוך הדירה הצמחים חייבים תנאי חוץ ולא פנים. אפילו אם זו דירה שטופת שמש, זה לא מתאים: אפשר לגדל עציצים ואדניות בפאטיו, במרפסת, על הגג או אפילו על אדן החלון, כי הצמחים צריכים אוויר".

את העציץ או האדנית יש למקם במיקום שמקבל מינימום שלוש שעות ועד יום מלא של שמש ישירה, שבחורף לא יכולה להזיק. בזיליקום הוא יוצא דופן, והוא יכול להסתדר גם עם פחות מזה - לכן אפשר לגדל אותו על אדן החלון, אם זה חלון מאוד מואר.

צמחי תבלין (צילום: חישתיל, mako אוכל)
תבלינים אפשר לצופף יחד בעציץ או אדנית אחת | צילום: חישתיל, mako אוכל

איך מתחילים: קונים זרעים, שתילים ואדמה

את הגידולים הביתיים ניתן להשיג במשתלות בזרעים או בשתילים: גזר וצנון, למשל, תמצאו בזרעים, ותות שדה רק בשתילים. יש גם צמחים שאפשר לקנות בשתי הדרכים: "השתיל מומלץ כיוון שהוא חוסך עוגמת נפש וזמן: הזרע לא תמיד נובט, אבל את השתיל אתה כבר מקבל מן המוכן", ממליץ ענדא. מחירו של שתיל ירקות יכול לנוע בין 60 אגורות ל-6 שקלים, ואילו שתילי התבלינים יקרים יותר, ויעלו 8-15 שקלים לשתיל לא קטן.

את העציץ או האדנית יש למלא בתערובת אדמה מיוחדת. "להזרעה ולהנבטה משתמשים באותה התערובת. שק של תערובת קרקע אוורירית וטובה תעלה במשתלות 30-40 שקלים ל-50 ליטר, כאשר אדנית אחת צריכה כ-20 ליטר".

מעל האדמה מוסיפים שכבה של קומפוסט שיעשיר את התערובת בחומר אורגני ויעזור לקליטה של הצמחים ולהמשך הגידול. שקית של קומפוסט מסוג הומוס תעלה כ-15-22 שקלים ל-5 ליטר; את הקומפוסט מפזרים מעל פני האדמה שבעציץ או האדנית ומתניעים פנימה - כלומר מערבבים עם התערובת. לאחר מכן, אפשר לשתול או לזרוע.

מה עושים: זורעים, שותלים, משקים ומחכים

אם הזרעים שקניתם גדולים, נקבו באדמה חורים בעומק של עד המפרק הראשון של הזרת, והניחו בתוך כל חור כזה שני זרעים. אם הזרעים קטנטנים, חרצו באדמה חריץ דק לכל אורך האדנית, ופזרו את הזרעים לכל אורכו. לאחר מכן, כסו אותו באדמה והרטיבו אותה.

שתילים שותלים לפי גודלם; חסה, למשל, צריכה מקום משלה כיוון שיש לה נפח, ואילו כמה שתילים קטנים של צמחי תבלין יכולים לחלוק אדנית או אפילו עציץ אחד.

מרפסת עם כיסא (צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך)
לחיות בלב העיר ולהרגיש בכפר | צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

אחרי שפיזרתם את הזרעים והשקתם, תצטרכו לשמור במשך כמה ימים על האדמה לחה. הזליפו עם משפך מים פעם-פעמיים ביום על העציץ, והיזהרו מעודף מים פן תשטפו את הזרעים. גם במקרה של שתילים הימים הראשונים חשובים ביותר, ויש להקפיד ולשמור על השכבה העליונה של הקרקע רטובה. לאחר יומיים בהם השתיל נקלט, אפשר לעבור להשקיות מאסיביות יותר עם מנות מים גדולות יותר, אבל בתדירות נמוכה יותר ואך ורק שהקרקע יבשה. אדנית עם צמחי תבלין, למשל, תסתפק בשתי השקיות בשבוע.

אם זרעתם זרעים, תצטרכו להמתין לנביטה. משך הזמן משתנה, ויכול לארוך בין עשרה ימים לחודש שלם. אחרי שתראו נביטה, יתכן ותצטרכו לדלל חלק מהשתילים, כדי לייצר מרווחים ביניהם. אז, כאמור, אפשר להוריד בתדירות ההשקיות לפעם בכמה ימים. חשוב לבדוק עם האצבע האם האדמה יבשה לעומק של כ-4-5 ס"מ, ורק אז להשקות.

 >> מתכון ללחמניות של תום פרנץ