אין תמונה
משלוח מנות. השנה משקיעים בממתקים שווים

את המסה הוורודה, התפוחה למשעי, יצקנו אל תבנית מרובעת, כדי שתתייצב ותהפוך למרשמלו. על הגז המסנו מחיות של מנגו ושל פסיפלורה עם גלוקוזה ועם סוכר, שיתגבשו לכדי מרמלדה. בזמן ששיחקנו כמו ילדות קטנות עם רצועות בצק העלים וסלסלנו אותן בהנאה מרובה לצורת ספירלה, התפתחה שיחה ערה בנושא משלוחי מנות. כל אחת והזיכרון שלה מהמנהג החביב הזה.

לילך סיפרה איך הוריה, המתגוררים בערד, מביאים בכל שנה לילדיהם, הפזורים ברחבי הארץ, משלוח מפנק הכולל עוגיות סולת ותמרים (מקרוט), עוגיות דבלה, מעמול ואוזני המן. "הכול מעשה ידיהם", אמרה בהתרגשות. אחרות נזכרו איך ילדיהן נשלחו בעבר לבית הספר עם משלוח מנות ענק ומושקע, וחזרו משם עם משלוח מנות עלוב וקטן - ועם פרצוף כבוי ומאוכזב. "בגלל זה מכתיבים היום לילדים בבתי הספר מה לשים במשלוח מנות", אמרה מישהי. "זה הרס את כל היצירתיות שבדבר", אמרה אחרת, "את כל הכיף".

אז אחרי שהלנו על כך שהשוויוניות דיכאה את היצירתיות, החלטנו להחזיר אותה - ולהכין משלוח מנות אמיתי, כמו פעם, שמכיל מאפים וממתקים תוצרת בית (אמנם מלא סוכר, אבל לפחות אין בהם צבעי מאכל, חומרים משמרים או מייצבים כימיים): מרשמלו, טופי מלוח, מרמלדה, קוקוס ורוד, סוכריות על מקל, סוכריות טופי-קרמל מלוחות וכמובן אוזני המן. הכי כיף להכין עם הילדים (כמו חוג יצירה טוב), לארוז יפה ולשגר לאנשים שאוהבים באמת.

מקל בצק עלים (צילום: pidjoe, Istock)
מקלות בצק עלים. פשוט מרדדים על קינמון ואגוזים | צילום: pidjoe, Istock

מקלות בצק עלים, סוכר וקינמון

המרכיבים:
500 גרם בצק עלים על בסיס חמאה
100 גרם אגוזי לוז קצוצים גס (כוס)
200 גרם סוכר (כוס)
15 גרם קינמון (חצי כפית או יותר, לפי הטעם)

אופן ההכנה:

1. מפזרים על משטח העבודה אגוזי לוז מעורבבים עם סוכר ועם קינמון. מרדדים את הבצק על תערובת הסוכר, האגוזים והקינמון, כדי להחדיר אותם לבצק.

2. בעזרת גלגלת פיצה (או סכין חדה) חותכים את הבצק לרצועות בעובי 2 ס"מ, ומגלגלים למעין ספירלה (כמו ביסלי). מסדרים את המקלות בתבנית, על נייר אפייה.

3. מחממים תנור ל-185 מעלות, אופים את המקלות במשך כ-10 דקות (עד להזהבה), מנמיכים טמפרטורה ל-170 מעלות ואופים עוד כ-8 דקות. מסובבים את התבנית ואת המקלות אם צריך, ואופים עוד כ-8 דקות (לייבוש המקלות, דבר שיאריך את חיי המדף שלהם).

מרשמלו תוצרת בית (צילום: מה יש לאכול)
מרשמלו. ראו הוזהרתם: דורש השקעה, חומרים מיוחדים ומד חום (התמונה מהבלוג "מה יש לאכול") | צילום: מה יש לאכול

מרשמלו

המרכיבים:
28 גרם (3.5 שקיות) ג'לטין
100 גרם  סוכר אינברטי (טרימולין, סוכר לבן שעבר תהליך שהפך אותו לנוזלי)
340 גרם (כוס ושלושת-רבעי) סוכר
115 מ"ל (חצי כוס) מים מינרליים
עוד 150 גרם סוכר אינברטי
2 טיפות תמצית טעם
1 טיפה צבע מאכל (או לפי העין)
50 גרם (חצי כוס) אבקת סוכר
50 גרם (שליש כוס) קורנפלור

אופן ההכנה:

1. מערבבים ג'לטין במים קרים עד שהוא הופך לגוש יציב. מבשלים 100 גרם סוכר אינברטי עם סוכר ועם מים עד לטמפרטורה של 110 מעלות.

2. בקערת מיקסר מערבבים 150 גרם סוכר אינברטי, ויוצקים לתוכה את תערובת הסוכר המבושל. מחממים את הג'לטין (במיקרו, 20-30 שניות, עד לקבלת נוזל שקוף, ללא גושים לבנים), מוסיפים לתערובת החמה ומקציפים כ-7 דקות במהירות בינונית-גבוהה. כשהמסה החומה מתחילה להלבין, מוסיפים תמציות טעם וצבע ומערבבים כ-5 דקות נוספות, עד לקבלת תערובת תפוחה, בהירה, רכה, אך יציבה (כמו מרנג).

3. יוצקים על תבנית גדולה, מרופדת בסילפט (משטח סיליקון) או בנייר אפייה משומן קלות בחמאה.

4. הגשה: מצננים את המרשמלו בתבנית במשך 3-4 שעות. מערבבים אבקת סוכר עם קורנפלור, מפזרים על המרשמלו ומורחים ביד, עד שהמרשמלו מצופה בשכבת אבקה דקה (ואינו דביק למגע). מחלצים את המרשמלו מהתבנית, מניחים על משטח עבודה, חותכים בעזרת סכין חדה (מקומחת באבקת הסוכר והקורנפלור) לרצועות ואחר כך לריבועים. כדי שהמרשמלו לא יידבק יש לקמח אותו באבקה.

>> והנה המרשמלו של הבלוג "מה יש לאכול"

חטיף קוקוס של פעם (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
קוקוס ורוד. כן כן, גם את זה אפשר להכין לבד | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

>> איך מכינים בבית ממתק קוקוס ורוד?

סוכריות טופי-קרמל מלוחות

המרכיבים:
375 מיליליטר (מכל וחצי) שמנת מתוקה
2 מקלות וניל
40 גרם (2 כפות) גלוקוזה או סירופ תירס בהיר (להשיג בסופרים הגדולים)
375 גרם (2 כוסות פחות 2 כפות) סוכר
100 גרם חמאה
5 גרמים (כפית) מלח אטלנטי

אופן ההכנה:

1. מחממים את השמנת עם הווניל עד לרתיחה ומניחים בצד.

2. מחממים את הגלוקוזה בסיר, על להבה בינונית, עד שהיא הופכת לנוזלית. מוסיפים את הסוכר בהדרגה (תוך ערבוב בכף עץ) ומבשלים עד ל-185 מעלות, לקבלת קרמל בהיר. מסירים מהלהבה ועוצרים את הבישול עם החמאה (המדחום נשאר בסיר). מוסיפים את תערובת השמנת והווניל (מחוממת קלות) ומבשלים את המסה עד שהיא מגיעה ל-118 מעלות.

3. יוצקים את המסה לתבנית מרופדת בסילפט או בנייר אפייה משומן. ממתינים 5 דקות ומפזרים מעליה מלח ים אטלנטי. מייצבים את המסה 4 שעות לפחות, בטמפרטורת החדר. מחלצים אותה מהתבנית, מניחים על משטח חיתוך וחותכים למלבנים קטנים (3X1 סנטימטרים). עוטפים בנייר צלופן למעין סוכרייה.

בראוניז מתוקים שלי - סוכריות טופי (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
טופי ביתי לא ייצא לכם סימטרי כמו הקנוי, אבל הטעם - אין מה להשוות | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

ממרח מתוק

המצרכים:
50 גרם שקדים מולבנים שלמים
250 גרם טחינה
50 גרם אגוזי מלך
50 גרם אגוזי לוז
50 גרם שומשום
50 גרם (2 כפות) סילאן
50 גרם (2 כפות)דבש
חצי כוס מים

אופן ההכנה:

1. שמים את כל החומרים במערבל מזון וטוחנים לתערובת חלקה. ניתן להוסיף את האגוזים השבורים גס בסוף הכנת הממרח.

מתכונים של רינת צדוק, "מאפיית לחמים"

>> הנה עוד ממתקים שווים שווים שאפשר להכין בבית

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> המדריך השלם לאוזני המן
>> והנה אוזניים ללא גלוטן, ללא סוכר ומופחתות קלוריות
>> מעדיפים לקנות אוזני המן? גם לקנות צריך לדעת