לחם מחבת (צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן)
לחם מחבת | צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן

לחם מחבת

אני משוגעת על המתכון הזה. אם יוצא שאני מתעוררת מוקדם, או שמישהו מעיר אותי מוקדם מדי, אני מכינה חצי קילו בצק, מתפיחה בתנור חמים ועושה לחברי'ה הקדושה לחם מחבת לקחת איתם לכיתה. ללחם מחבת יש כמה יתרונות: ראשית, ריח ממכר בכל הבית. שנית, אני זוכה ללוש בצק על הבוקר - אחד הדברים האהובים עלי.

חשוב לציין: קמח כוסמין הוא מאוד עדין, בגלל מיעוט הגלוטן שבו. זה הופך אותו לנוזלי. בכל פעם שהשתמשתי בקמח של חברה אחרת, השתנה המרקם והשתנתה כמות המים שהייתי צריכה להוסיף. במתכון הזה אנחנו צריכים מרקם די קשיח של בצק לפני ההתפחה. אתם תגלו שאחרי ההתפחה, הבצק הופך לרך מאוד. אנחנו רוצים בצק לא דביק שקל לרדד אותו בלי לקבל עצבים שהוא נדבק למערוך.

המרכיבים (ל-8-16 יחידות):
1 ק"ג קמח כוסמין מלא
2 כפות שמרים יבשים
4 כפות סוכר
2 כפות שמן
כפית וחצי מלח
כוס וחצי עד 2 כוסות מים פושרים

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה קמח, שמרים, סוכר ושמן. מוסיפים מחצית מכמות המים בהדרגה ועם כל הוספה לשים היטב. מוסיפים מלח וממשיכים להוסיף את יתר המים בהדרגה וללוש. מסיימים עם הוספת המים כשהבצק יציב ולא דביק.

2. מחלקים את הבצק ל-8-16 חלקים (תלוי בגודל המחבת או כפות הידיים של הילדים) ומגלגלים אותם לכדורים. מניחים את כדורי הבצק על נייר אפייה, מכסים במגבת נקייה ומניחים ל-30-60 דקות עד שהבצק מכפיל את נפחו.

3. משמנים קלות את משטח העבודה ומרדדים עליו את הכדורים לפיתה בעובי 1 ס"מ.

4. מחממים היטב מחבת נון סטיק ומניחים עליה פיתת בצק. מכסים במכסה או במחבת שנייה בגודל זהה ומכוונים ללהבה בינונית-נמוכה. לאחר כ-2 דקות, כשמתחילות להיווצר בועות בבצק, הופכים את הלחם וסוגרים את המכסה לדקה נוספת עד שהלחם משחים מבחוץ ועשוי מבפנים. אם הלחם השחים אך הוא עדיין לא עשוי מבפנים, מנמיכים להבה. שומרים מתחת למגבת, כדי למנוע התייבשות.

לחם מחבת - הלישה (צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן)
הבצק צריך להיות יציב ולא נוזלי מדי | צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן

* לי יש שתי מחבתות בשביל הלחם הזה. הן יושבות במהופך, האחת על השנייה, כשאחת משמשת כמכסה. זה יוצר מעין טאבון על הגז. אני מעדיפה שתי מחבתות ולא מחבת עם מכסה, כי גם המחבת העליונה מתחממת ואופה את הלחם מלמעלה.

עוגת תפוזים טבעונית (צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן)
עוגת תפוזים טבעונית | צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן

עוגת תפוזים טבעונית

המרכיבים (לתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ):
2 וחצי כוסות קמח
1 כוס סוכר
1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
1 כפית מלח
כוס ושליש מיץ תפוזים טרי
שני שליש כוס שמן
2 כפות חומץ תפוחים טבעי
חצי כוס פרוסות שקדים מולבנים, לקישוט
אבקת סוכר, לקישוט

אופן ההכנה:

1. משמנים תבנית ומחממים תנור ל-180 מעלות (בתוכנית טורבו אם יש).

2. מערבבים בקערה קמח, סוכר, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים מיץ תפוזים ושמן ומערבבים לעיסה אחידה. מוסיפים חומץ ומערבבים.

3. יוצקים את העיסה לתבנית, מפזרים פרוסות שקדים ואופים כ-30 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. מצננים, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.

עוגת פצפוצים של סבתא של קרן (צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן)
עוגת פצפוצים של סבתא של קרן | צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן

עוגת פצפוצים של סבתא של קרן

המרכיבים (לתבנית עגולה בקוטר 24-26 ס"מ):
2 ביצים
1 כוס סוכר
חצי כוס שמן קוקוס או שמן צמחי אחר
שומן מ-1 פחית קרם קוקוס (כשקופסת הקוקוס עומדת בלי טלטול החלק השומני נפרד ממי הקוקוס, ובו משתמשים במתכון הזה. את המים שומרים לשימוש אחר)
2 כוסות קמח (אני אוהבת להשתמש בקמח כוסמין)
2 כפיות אבקת אפייה
שמינית כפית מלח
200 גרם פצפוצי שוקולד מריר מעורבבים ב-1 כף קמח
אבקת סוכר, להגשה

מתרגשת, איה קרמרמן, כריכת הספר (צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן)
מתרגשת, איה קרמרמן, כריכת הספר | צילום: יעל אילן, מתרגשת, הוצאת מודן

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-160 מעלות ומשמנים תבנית אפייה.

2. מקציפים את הביצים במיקסר במהירות גבוהה. כשהתערובת מתחילה לתפוח מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף. ממשיכים להקציף ומזלפים את השמן בהדרגה. מוסיפים את שומן קרם הקוקוס ומקציפים לתערובת אחידה.

3. מורידים את מהירות ההקצפה ומוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח. עוצרים את פעולת המיקסר, מוסיפים את פצפוצי השוקולד המקומחים ומערבבים ידנית עד לפיזור אחיד בבלילה.

4. מעבירים את העיסה לתבנית ואופים 45 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העגה יוצא נקי. מצננים מעט, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.