בשר פרוס (צילום: cobraphoto, Istock)
בשר אדום. מסרטן או לא? | צילום: cobraphoto, Istock
כבר שנים מפרסמים העיתונים מחקרים שונים ומשונים שמודיעים לנו שכל מיני דברי מזון עלולים לגרום לנו לסרטן. עכשיו חוקרים אמריקנים מזהירים שרבים מהמחקרים האלה אינם בעלי מובהקות סטטיסטית וצריך להתייחס אליהם בזהירות רבה. "כשאנחנו בוחנים את הדיווחים והמחקרים, אנחנו מוצאים שהרבה מהם מציגים תוצאות גבוליות או חסרות חשיבות סטטיסטית", מסביר ד"ר ג'ונתן שונפלד מבית הספר לבריאות ציבורית בהרווארד.  

במאמר שפורסם במגזין האמריקני לתזונה רפואית אומרים שונפלד ושותפו למחקר, ג'ון לונידיס מאוניברסיטת סטנפורד, שהניסיונות למצוא השפעות מוכחות לקשר בין מבחר מיני מזון לסרטן כשלו שוב ושוב. למרות זאת, המחקרים הראשוניים האלה עוררו לעתים קרובות דיון ציבורי נרחב וחשפו את הציבור הרחב לחרדה מוגברת ועצות סותרות.

לאחרונה נתקלנו בפרסומים רבים בנוגע לקשר בין סרטן לבין חומרי הצבע במשקאות תוססים, רטבים דלי שומן לסלט, טוסט שרוף וגם תה. אלה הצטרפו לבשר אדום, נקניקיות, סופגניות ועוד. כדי לבחון את משמעות דיווחים אלו, שונפלד ולונידיס בחרו מוצרי מזון באופן רנדומלי מספר של בית הספר לבישול בבוסטון. "השתמשנו במספרים רנדומליים כדי לבחור מתכונים ולאסוף את המרכיבים שלהם", מסביר שונפלד, "זה נתן לנו שורה רחבה של מוצרי מזון נפוצים וגם כמה פחות. לאחר מכן, שמנו כל מרכיב במנוע החיפוש כדי לבדוק את ההקשר שלהם לסרטן בספרות הרפואית. מצאנו ש-40 מתוך 50 המרכיבים שבחרנו נבחנו כבעלי פוטנציאל לקשר לסרטן. העשרה שלא נקשרו בדרך זו או אחרת לסרטן היו מוצרים פחות נפוצים".

"בלי מחקרים קליניים אי אפשר להוכיח קשר בין מזון לסרטן"

עגבניות בשוק (צילום: עודד קרני)
הוכח קלינית קשר בין החומר בעגבניה לטיפול בסרטן הערמונית | צילום: עודד קרני
לאחר מכן ניתחו החוקרים את המאמרים המדעיים; הם בדקו כמה פעמים מרכיב כלשהו היה צפוי להגדיל את הסיכון לסרטן וכן את המובהקות הסטטיסטית של המחקרים, ומצאו שדיווחים רבים שקישרו בין מזון לסרטן אינם בעלי דפוס רפואי תקף.

"מצאנו שגם אם הצליחו להוכיח קשר בין מזון כלשהו לסרטן במחקר אחד, היה קשה מאוד לחזור על ההוכחה במחקר נוסף", הסביר שונפלד, "אנשים חייבים לדעת אם המחקר שקישר בין מזון כלשהו לסרטן מגובה מספיק, לפני שמבצעי המחקר קופצים למסקנות".

ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, מתגייסת להסביר לנו את המחקר החדש ואומרת: "את מה שהחוקרים האלה אומרים על המחקרים הקודמים אפשר בקלות להגיד גם על המחקר הזה".

"מדובר במחקרים אפידמיולוגיים, שנעשים אמנם על אוכלוסיות גדולות, אבל מטרתם היא רק לשים אצבע מכוונת להקשר מסוים, ואותו יש לבדוק אחר כך במחקרים קליניים. מדובר במחקרים חשובים, אבל מדובר בהשלכות על האוכלוסייה הנבדקת הספציפית ולא לגבי אוכלוסיות אחרות, לכן יש צורך בהמשך המחקר.

"סרטן זה לא מחלה אחת, מדובר באוסף מחלות שונות, ולבוא ולהגיד שמשהו אחד גורם לסרטן ומשהו אחר לא – זה לא רציני. נניח, יודעים בוודאות שליקופן שנמצא בתוך עגבניות מסייע לטיפול בסרטן ערמונית. לעומת זאת, יש הוכחות ששמן מחומצן עלול לסייע להתפתחות סרטן. ועדיין, יש עוד הרבה משתנים שיובילו להתפתחות הסרטן בפועל. יש חומרים מסרטנים אבל זה לא אומר שהם גורמים לסרטן במאה אחוז". 

>> ואגב שמן, הנה כל הלביבות לחנוכה