אנשים רבים מתהלכים עם רעיונות מבריקים לעסק עצמאי, אך בלי כסף שיכול לממש אותם. האפשרות הראשונה שעולה על הדעת היא כמובן גיוס משקיעים. אם אתם מתחילים, כנראה שמדובר בהורים, בדוד, בחבר טוב. אם אתם מנוסים יותר, ייתכן ואתם מגיעים אפילו למשקיעים זרים. תצטרכו לשכנע אותם שהעסק כדאי, ולהעניק להם אחוזים בעסק בהתאם לגובה ההשקעה. אלא שמהר מאוד תגלו שאתם מחזיקים רק חלק קטן מהעסק שלכם, ויש לכם שותפים להשקעה ולקבלת ההחלטות. לא בדיוק חלום העצמאות.

מי שבכל זאת רוצה להצליח לגמרי לבד, יידרש לקחת הלוואה. ההחזרים יגיעו, כמובן, מהרווחים שלכם. האפשרות הראשונה והמקובלת היא כמובן הבנק שלכם. אלא שמדובר באפשרות שמציבה לא מעט בעיות. ראשית, הבנקים דורשים בטחונות כמעט בגובה ההלוואה. שנית, הריבית על ההלוואה גבוה יחסית, במיוחד לעסקים קטנים, ועלולה להגיע ל-12 אחוז בשנה ואף יותר. ועדיין לא חישבנו את העמלות השונות.

עוד ב-mako כסף:

בעיה נוספת היא הרקורד הפיננסי שלכם. אם יש לכם חובות, או שחשבון הבנק שלכם בעייתי, לא תוכלו לקבל הלוואה גדולה. גם אם בסופו של דבר בחרתם בבנק, חשוב לזכור לעבור בין בנקים ולהשוות הצעות. בדיוק כמו שעושים במשכנתא.

לא כולם מודעים לכך, שיש היום ארגונים וקרנות שונות שמעניקים הלוואות לפתיחת עסק קטן בתנאים הרבה יותר טובים מאשר בבנקים המסחריים. כדאי לכם להכיר אותם, כדי לבחור באפשרות שמשתלמת עבורכם. מי יודע, אולי זה יהיה ההבדל בין עסק מצליח לכישלון.

הלוואה בערבות המדינה

בעקבות ההנחה שמשק צומח בעיקר בזכות עסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה הקים קרן מיוחדת הנקראת  "הקרן להלוואות בערבות המדינה", שנועדה לסייע במימון הקמת עסקים חדשים ולעזרה לעסקים קיימים שרוצים לצמוח. מהו אותו סיוע בדיוק? מתן ערבות לטובת הלווים.

גובה ההלוואה בערבות המדינה להקמת עסק חדש הוא 300 אלף שקל, ולעסק וותיק - עד 8  אחוזים מהמחזור. ההלוואה היא לחמש שנים, וניתנת באמצעות גופים שונים, כולל הבנקים. היתרון בהלוואות מסוג זה – המדינה מספקת ערבות של 90 אחוז מגובה ההלוואה לעסק חדש, כך שבעל העסק נדרש רק לביטחונות בשיעור 10 אחוזים. אלה יכולים להינתן באמצעות פיקדון בבנק, תכנית חיסכון קיימת וכדומה. לעסק וותיק – ערבות המדינה היא 75 אחוז, כשסכומי ההלוואה יכולים להגיע גם למיליוני שקלים.

תמונת אילוסטרציה (צילום: realsimple.com)
למדינה יש אינטרס שתפתחו עסק | צילום: realsimple.com

יתרון נוסף – מקבלים "גרייס" לחצי שנה. כלומר מתחילים להחזיר את ההלוואה רק לאחר חצי שנה מקבלת הכסף, מה שמאפשר לעסק חדש להתניע עם פחות עלויות חודשיות. גם הריבית אטרקטיבית (פריים פלוס 3.5 אחוזים), והעמלות מינימליות.

במשרד הכלכלה מבטיחים אישור או דחיית הבקשה בתוך חודש. כמובן שלא כל בקשה מתקבלת, ויש קריטריונים בהם תצטרכו לעמוד (בעלי חשבון מוגבל או תיק בהוצאה לפועל לא יוכלו לקבל הלוואה, למשל; גם התכנית העסקית שלכם צריכה להיות משכנעת). תוכלו לקבל פרטים מדויקים על הלוואות בערבות המדינה באתר משרד הכלכלה.

האגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית

מדובר באגודה שהוקמה ב-1990 והעניקה הלוואות בסכום כולל של כמיליארד שקל. ההלוואות ממומנות על ידי תרומות והחזרי ההלוואות. באגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית ניתן לקבל הלוואה בסכום של 90 אלף שקל, "בלי ריבית ובלי אותיות קטנות – לבעלי העסקים להקים, לצייד, ולהשלים הון חוזר," טוענים באגודה. ההלוואות מיועדות לעסקים קטנים – עסק שהמחזור החודשי שלו לא עולה על 150,000 שקל ומחויב לפתוח תיק במע"מ. ההלוואות ניתנות לגילאי 67-22. כל עסק חייב להגיש תכנית עסקית כחלק מהבקשה. עוד פרטים תוכלו למצוא באתר האגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית.

מט"י – מקדמת יזמות ומפנה להלוואות כדאיות

מט"י - מרכז לטיפוח יזמות עסקית, הוא עמותה המתמחה בסיוע וקידום יזמות לעסקים קטנים ובינוניים. למט"י יש כ-25 סניפים הממוקמים באזורים שונים בארץ הפועלים לקידום עסקים באזורם, ולכן הנגישות לעמותה היא גדולה. בנוסף למתן שירותי ייעוץ ותכנון עסקי לעסקים בכל הענפים, מציעה העמותה גישה לכל הגופים נותני ההלוואות האטרקטיביות לעסקים חדשים וגם וותיקים. היא אף מסייעת בהכנת התכנית העסקית הנדרשת במסגרת הבקשה להלוואה. את רשימת הקרנות והגופים המעניקים הלוואה ניתן למצוא כאן.

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il