"על מדינת ישראל להשקיע סכום של כ-60 מיליארד שקל כדי למנוע גל פשיטות רגל וחדלות פירעון כתוצאה מאי יכולת עצמאיים ובעלי עסקים להחזיר את ההלוואות שדחו וכדי להחזיר את הלווים לפסים של רווחיות". כך עולה מניתוח שערך ד"ר רובי נתנזון, הכלכלן הראשי של לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים בישראל.

על פי הנתונים של ד"ר נתנזון, בחודש ינואר יגיע מועד הפירעון של כ-740 אלף הלוואות בנקאיות בשווי כולל של 9.5 מיליארד שקל. מועד הפירעון של כרבע מכלל תיק האשראי לעסקים קטנים נדחה בין חודש מרץ לספטמבר 2020. כעת, עצמאיים ובעלי עסקים רבים מוצאים את עצמם במלכוד, שבו הם נדרשים לעמוד בהתחייבויות חוזיות עליהן חתמו עובר למשבר הקורונה בשעה שההכנסות שלהם נפגעו בצורה קשה, מבלי יכולת להשתחרר מחוזים במצב כזה.

במדד אוקספורד לתגובה ממשלתית למשבר הקורונה מדינת ישראל מקבלת ציון גבוה יחסית של כ-90, אבל תחזית בנק ישראל היא לירידה בתוצר של בין 5.5% ל-6.5%, מה שמצביע על חוסר יעילות בצעדי הממשלה להתמודדות עם המשבר.

לאחר שבחודש מאי חולקו הלוואות רבות בערבות המדינה, בחודשים העוקבים ירד משמעותית הסכום שחולק לציבור, כך ש-80% מהקרנות כבר חולקו. נכון לסוף חודש אוקטובר, מדינת ישראל מתקרבת למיצוי הקרנות אם לא יועבר תקציב נוסף לקרנות.

לפי התחזית עולה חשש מגירעון בעסקים לאור חיזוי של כ-90 אלף עסקים שייסגרו השנה לעומת 30 אלף עסקים בלבד שייפתחו. התחזית מקבלת משנה תוקף לאור הנתונים על הכפלה פי 2.5 במספר צווי כינוס הנכסים שניתנו בעקבות פשיטות רגל וחדלות פירעון.

עסקי אמנות, בידור ופנאי צפויים להיפגע באופן משמעותי

בחוות הדעת של נתנזון צוין כי ניתוח מרכז מאקרו את מגמות הגידול של מספר העסקים במשק בשנים האחרונות, מעלה הערכה לפיה מתוך 612 אלף עסקים במשק כ-601 אלף עסקים הם עסקים קטנים שמהווים 50% מהתוצר העסקי במשק, כ-125 מיליארד שקלים וחצי. לפי תחזיות מרכז מאקרו לכלכלה מדינית, כ-18.4% מהעסקים המנוהלים על ידי עצמאים צפויים להיסגר במהלך השנה, שהנם כ-87,400 בתי עסק של עצמאים.

הענפים - בהם עסקים של עצמאים - הצפויים להיפגע באופן משמעותי הם באופן טבעי אמנות, בידור ופנאי, שם כ-50% מהעצמאים צפויים לסגור את העסקים שלהם. כמו כן, ענפים פגיעים נוספים הם שירותי האירוח, האוכל וענף המסחר, בהם צפויים להיסגר מעל ל-25,000 בתי עסק של עצמאים. "לכן יש לתת עדיפות לפתיחת עסקי העצמאיים במטרה לצמצם את מספר העסקים שייסגרו השנה", כותב נתנזון.

נתנזון מוסיף כי 54% מכל העובדים שהושבתו בעקבות משבר הקורונה מגיעים מעסקים זעירים וקטנים (עצמאיים וחברות). בעוד בקרב חברות גדולות בעלות מחזור גדול מ-100 מיליון שקל, אחוז המובטלים עומד על כ-11%, שיעור המובטלים גדל עם הירידה ומגיע לשיא של כ-27% עובדים מושבתים בחברות בעלות מחזור נמוך מ-5 מיליון שקל. בנוסף, כ-50% מהמושבתים משתייכים לששת הענפים שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהמשבר (חינוך, שירותי מזון ומשקאות, שירותים של משקי בית, מכירה קמעונאית, תעשייה ומסחר סיטוני).

מניתוח מרכז מאקרו לתקנות הממשלה, בענפים שהפגיעה בהם הייתה קשה, רוב העובדים לא מוגדרים כחיוניים. מעבר לכך, בענפים דוגמת ענף שירותי האירוח והאכול, רוב גדול של העובדים לא ממשיכים את עבודתם בתנאי "עבודה מהבית" אלא יצאו לחל"ת או פוטרו עד להודעה חדשה.

ירידה דרמטית בהלוואות לעסקים ברבעון השני

ניתוח מרכז מאקרו את נתוני בנק ישראל מצביע על כך שאחרי עלייה משמעותית בהלוואות הבנקים לעסקים ברבעון הראשון של שנת 2020 חלה ירידה דרמטית ברבעון השני של שנת 2020. "הסבר אפשרי אחד לכך הוא שסגירת העסקים בישראל ברבעון השני של שנת 2020 השפיעה מאוד על נטילת ההלוואות מהצד של הלווים. אפשרות שנייה היא שהנושים חדלו לתת אשראי לעסקים בעקבות הערכת הסיכון הגבוה לאי עמידה בתנאי ההלוואה", כותב נתנזון.

נתוני העסקים שנולדו ונפתחו בשנים 2014-2018 מעלים שכ-55% מהעסקים החדשים בישראל נפתחו בענפים כלכליים שנפגעו באורח קשה מהמשבר (ענף המסחר הסיטוני והקמעוני - 16.8%; ענף השירותים המקצועיים - 19%; ענף שירותי האוכל והאירוח - 7.1%; שירותי תחבורת - 6.3%; ענפי החינוך, אמנות, בידור ופנאי - 5.8%). על כן, לאור הפגיעה הקשה שספגו ענפים אלו ובהתחשב בנתוני האבטלה והצמיחה הנוכחיים, צפויה ירידה משמעותית במספר העסקים החדשים בעתיד.

לפי תחזית מרכז מאקרו, מספר העסקים החדשים שצפויים להיפתח בישראל בשנת 2021 צפוי לצנוח בשיעור של 30% עד 40%, שמהווים סדר גודל של בין 15 אלף ל-20 אלף פחות עסקים שצפויים להיפתח ביחס לממוצע.

מבחינת סגירת העסקים, מרכז מאקרו מעריך את מספר העצמאים שצפויים לסגור בשנה הקרובה את עסקם בכ-87.4 אלף, שמהווים כ-18.4% מבתי העסק בבעלות עצמאיים. הענפים שנפגעו קשה מהמשבר ובהם צפוי להיסגר שיעור גבוה יותר של בתי עסק הם ענפים שבהם שיעור בתי העסק בבעלות עצמאיים גבוה באופן יחסי, ולכן רוב סגירות העסקים יתרחשו אצלם.

נתנזון מזהיר כי "התפתחות משבר הקורונה והחרפתו, מעלה את הסיכון להתפתחות משבר פיננסי בישראל. הסכנה הנשקפת למשק הישראלי מתרחיש של סגירת עסקים המונית וגל פשיטות רגל הוא בקנה מידה כזה שעלול לסכן את יציבותו של המשק הישראלי ולהחריף את המשבר הנוכחי לכדי משבר פיננסי.

"לכן, על מדינת ישראל להכין תוכנית להבראת המגזר העסקי, בדגש על עסקים קטנים ובינוניים ולהשקיע בהחזרת המגזר העסקי לפסים של צמיחה עוד בשנת 2021".

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס