בית משפט השלום בעפולה חייב את תושב העיר שסירב להשכיר דירה לאישה ערבייה לפצות אותה בסכום של 30 אלף שקל.

כ', גרושה ואם לשישה ילדים (שניים מהם גרים עימה), היא מטפלת סיעודית שהתגוררה בעפולה במשך שמונה שנים. לפני כשנה וחצי היא חיפשה דירה אחרת להשכרה בעיר ויצרה קשר עם בעלים של דירה שפורסמה בלוח יד 2. "חיפשתי דירה קרובה לבית הספר של הילד הקטן שלי", שחזרה כ'.

לדברי כ', היא אמרה לבעל הדירה שהיא ערבייה ושהיא אמורה להתגורר בדירה עם שני ילדיה. בין השניים נחתם חוזה שכירות, הוא מסר לידיה את המפתח כדי שתחל לנקות את הדירה ולהכניס את חפציה.

"הודעתי לבעל הדירה הקודם שהשכיר לי דירה שאני לא מממשת את האופציה עליה כי מצאתי דירה שמתאימה לי יותר", אמרה כ'.

כמה ימים לאחר מכן בעל הדירה עדכן את חברת הוועד בבניין שהוא השכיר דירה לערבייה וביקש להוסיף אותה לקבוצת הוואטסאפ וגם להכניס את הטלפון שלה לאפליקציית הכניסה לשער החניה של הבניין.

בשלב זה פרצה מהומה. חברת הוועד עדכנה את שאר הדיירים בקבוצת הוואטסאפ שערבייה עומדת לשכור דירה בבניין והם פתחו במאבק למנוע זאת.

"לבניין הזה לא נכנסים ערבים", כתבה אחת הדיירות, "נמרר לה את החיים". הדיירים הבהירו לבעל הבית שהם יחליפו את קוד הכניסה לדלת הבניין ויטרידו את כ' ואת ילדיה.

בסופו של דבר בעל הדירה נכנע והודיע לדיירים בקבוצת הוואטסאפ: "ניצחתם. לא רוצה להילחם בכם. אני מתבייש בכם שאתם גזענים".

לדבריו למחרת הוא שוחח עם כ' והסביר לה שבמצב שנוצר הוא אינו יכול לקיים את החוזה, אבל היא התעקשה  להיכנס לדירה.

"אמרתי לו שאחרי שיכירו אותי הם לא יכעסו ובמידה ויאיימו עליי אפנה למשטרה ואתלונן נגדם", הסבירה כ'. "התעקשתי לקיים את חלקי בחוזה, אבל הוא החליט לבטל אותו. החלטתי לא לוותר אבל בעל הדירה ביקש את המפתח וכשסירבתי הוא החליף את הצילינדר של הדלת".

כ' הגישה נגדו תביעה לבית משפט שלום בעפולה ודרשה פיצוי על עוגמת הנפש שנגרמה לו בגין ביטול חוזה השכירות.

"נאלצתי לפרוק מחדש את חפציי הארוזים, לבטל את המובילים ובלית ברירה להאריך חוזה שכירות בדירה שהייתי בה", טענה בכתב התביעה.

בעל הדירה טען בכתב ההגנה שאין לפצות את כ' שכן בסופו של דבר היא נותרה בדירה ששכרה ולא נגרמו לה שום נזקים כספיים ושהיא זו שפעלה בחוסר תום לב ומסרה לידיו את המפתח בחזרה. הוא חזר וטען שאינו גזען.

הרשם שדן בתביעה פסק כי בעל הדירה יפצה את כ' בסכום של 30 אלף שקל. בפסק הדין ציין הרשם, כי בעל הדירה הפר את ההסכם, שכן ביטל אותו באופן חד צדדי.

הרשם ציין כי הוא מוכן לקבל את אמרתו של בעל הדירה שאינו גזען שכן לא היה חותם על חוזה שכירות עם ערבייה אבל עדיין באופן התנהלותו יש משום אפליה על רקע גזעני.