כ-600 מפקחי הבנייה המועסקים ברשויות המקומיות ברחבי הארץ ובוועדות המרחביות לתכנון ובנייה נוקטים בעיצומים כבר למעלה משבוע. הם החריפו את צעדי המחאה שלהם הם על רקע המבוי הסתום במו"מ מול משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי להסדרת תנאי העסקתם, לאור התיקון שנעשה בחוק התכנון ובנייה. על פי הודעת ההסתדרות, כחלק מהצעדים הפקחים לא מבצעים את מטלות הפיקוח באתרי בנייה, לא מבוצעות פעולות אכיפה, אין הנפקה של תעודות גמר ו"טפסי 4" (אישור אכלוס) ואף אין מענה טלפוני.

מבלי להיכנס לעצם עילת הסכסוך, העיכוב שנוצר בהיעדר הנפקת טופס 4 המאשר אכלוס הפרויקט, מביא לכך שאלפי רוכשי דירות לא יוכלו להיכנס לבתיהם בזמן הקרוב. חלקם הגדול ממשיך לשלם שכירות וחלק גם משכנתא. כשיש עיכוב במועד מסירת הדירה, חברות הבנייה לרוב מפצות את הרוכשים. ואולם, בחוזי המכירה יש כמעט תמיד סעיף לפיו חברת הבנייה פטורה מפיצוי אם עיכוב האכלוס אינו תלוי בהן.

במצב הזה מצאו את עצמן שתי משפחות צעירות, שאחת מהן אמורה להיכנס לדירה בפרויקט חדש בישוב צור הדסה שליד ירושלים.

קובי א' ורעייתו, שנישאו לפני חודשיים אמורים להיכנס לדירה ב-1 ביולי הקרוב. "אנחנו כרגע משלמים שכירות וגם משכנתא, כי הבנו שאנחנו צריכים להשלים את כול התשלום לדירה עד לכניסה", מספר קובי. "באנו לגור בשכירות בידיעה שזה לתקופה קצרה ומתוכננת בהתאם למועד האכלוס. אנחנו זוג צעיר, הצבענו לכחלון, כי האמנו במצע שלו".

בנוסף לתשלומי השכירות והמשכנתא, קובי משלם מדי יום על אחסנת מוצרים שהוזמנו לקראת הכניסה לדירה. "הדירה שבשכירות פצפונת ואני משלם על כול יום לספק המטבח כדי שיחזיק במטבח שהזמנתי. הקבלן לא יפצה אותנו, והוא הבהיר זאת במכתב ששלח לנו לפני יומיים, לפיו יש סעיף בחוזה שאם הסיבה אינה תלויה בהם, הם לא מפצים. אין עם מי לדבר. אף אחד לא יודע מה הצפי לסיום השביתה הזאת, זה כמו לדבר ללמפה," מסכם קובי בתסכול.

גם רועי בן דור, מחכה עם רעייתו ושלוש בנותיו הקטנות (5,2, ו-6 חודשים) להיכנס לדירה בפרויקט בצור הדסה. "הפרויקט מוכן, ודיירים קיבלו מכתב מהחברה הקבלנית שהיא סיימה  את כול התחייבויות הבנייה. עוד נכתב, כי לפני 3 שבועות נקבעה פגישה עם פקחי הבנייה לקבלת אישור איכלוס. הפגישה נדחתה פעם אחר פעם ובסוף הם פתחו בשביתה. החברה לא מפצה במקרה הזה על עיכוב במועד מסירה. אנשים תכננו בהתאם למועד האכלוס עזיבות של דירות, שכירות, רישום לגנים ולבתי ספר. אני אבא לשלוש בנות קטנות. אני גר בדירה שכורה כרגע שנמכרה ואני אצטרך לפנות אותה תוך חודשיים גג. התחלנו גם לשלם משכנתא, כי הצפי לכניסה היה אוטוטו. העול הכספי הוא כבד ונאלצנו להוציא את הילדה האמצעית בת השנתיים מהגן, כי אנחנו לא מסוגלים לשלם עוד 2,500 למעון. אנחנו לא יודעים כמה זמן תימשך השביתה, יכולים להגיד לנו פתאום לפנות את הדירה. זה סיפור. מה אני אשכור דירה לחודש? ואיפה נשים את כול הדברים? בקיצור סרט".

משה שגב, יו"ר חטיבת הרשויות המקומיות בהסתדרות ההנדסאים, נציגת מפקחי הבנייה מסר בתגובה: "לבנו עם המשפחות. הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה לפגוע באזרחים, אבל גם מפקחי הבנייה הם אזרחים ושינו להם את תנאי העבודה ואת כול מהות תפקידם מבלי להיוועץ בהם ולא בארגון העובדים. מפקחי הבנייה רוצים לחזור הביתה בשלום ותיקון לחוק חשף אותם לסכנות הרבה יותר גדולות מהעבר. כשמפקח חתום על צו שעבריין בנייה צריך לשלם קנס של מאות אלפי שקלים, במקום בתי המשפט בעבר, הוא חושש לשלומו, וגם קודם היו מקרי אלימות נגד מפקח בנייה. היינו בניסיון לפתור את המשבר כבר חצי שנה. לצערי הצד השני מגלה אטימות לגבי הבעיות שהצפנו. לא נתנו לנו פתרונות מעשיים לביטחונם של המפקחים ולכן הגענו למבוי סתום והתחלנו בעיצומים ב-27 במאי. מאז לא התקיימה כל פגישה למרות שהודענו להם שאנחנו מוכנים לשבת בכול רגע נתון.