כשליש ממשקי הבית בישראל (כמיליון) אינם חיים בדירה בבעלותם. על מנת לאפשר לכל ישראלי קורת גג הולמת ובין היתר לגור בדירה בבעלותו, נהגו ממשלות ישראל לדורותיהן להתערב בשוק הדיור באמצעים שונים.
אפשר לחלק את היוזמות הממשלתיות לשניים - הגברת ההיצע ומלחמה במחירי הדיור במטרה לאפשר לחסרי דיור לרכוש דירה ופרויקטים של התחדשות עירונית לבניינים ישנים. בנוגע לסוגיית מחירי הדיור, המדינה יזמה תכניות כמו מחיר למשתכן, מחיר מטרה ועוד שכוונו כולן כרובן לזוגות צעירים. מרבית הדירות שנבנות הן בנות ארבעה חדרים והשכונות מוכוונות משפחות צעירות. בהיבט של ההתחדשות העירונית, בחלקם של הבניינים הישנים אמנם גרים מבוגרים בני הגיל השלישי אלא שלא מעט מהפרויקטים מאוכלסים על ידי משקיעי נדל"ן שרכשו את הדירה כהשקעה.

בקיצור, נדמה שאיך שלא נסובב את זה, מעורבות הממשלה בשוק הדיור מתמקדת בזוגות צעירים ובמשפחות צעירות בלבד כאשר בני הגיל השלישי לא זוכים להתייחסות ספציפית.

לא מעט מן המבוגרים הם חסרי דירה. אם כ 12% מאוכלוסיית ישראל הם בני 65+ (על פי הלמ"ס בשנת 2015, 17.3% מבני 60 + גרים בשכירות), קיימים עשרות אלפי בני הגיל השלישי שאינם חיים בדירה בבעלותם. כ-20 אלף מהם ממתינים לדיור ציבורי על פי רשימות משרדי השיכון והקליטה.

הצורך קיים גם במציאות. בשנים האחרונות זכינו במספר פרויקטים של מחיר למשתכן והופתענו לפגוש לא מעט בני הגיל השלישי שניגשו להגרלות ומאות זוגות פנסיונרים שרכשו דירות ב'מחיר למשתכן' לראשונה בחייהם – ולא להשקעה או לצורך מתן מתנה לנכדים.

בעוד שהממשלה מנסה לספק פתרונות לזוגות צעירים, נדמה שהיא מפקירה את בני הגיל השלישי. הדברים באים ידי ביטוי במישורים שונים ומגוונים. כך למשל קושי בלקיחת משכנתה שהמבוגרים נתקלים בו מצד הבנקים.
היבט אחר הוא המפרט הסטנדרטי שאין בו התייחסות לדירות מונגשות, למפתח דלתות או לרוחב מקלחות שאמור להתאים לכיסאות גלגלים בנוסף אנו רואים שמרבית המטלות הציבוריות שהרשויות מכניסות בתנאים להיתר נוגעות לזוגות צעירים ולמשפחות ופחות מתייחסות לבני הגיל השלישי.

לטעמנו על הממשלה לסייע לבני ה-60+. נציע שתי דוגמאות להקלות:

בתחום הפיננסי על בנק ישראל למצוא פתרונות שיאפשרו למבוגרים לקחת משכנתה ובנוסף לתת אפשרות להעמיד הון עצמי נמוך ממה שצריך (כפי שסייעו לרוכשים צעירים במחיר למשתכן). בנוסף יש להכניס במפרטים שמוציאה רמ"י דירות נגישות לאוכלוסייה מבוגרת.

למשל לאפשר למי שיציג תעודת אזרח ותיק ואין לו דירה בבעלותו להיות זכאי לקבל עדיפות בהגרלות ובנוסף לרכוש דירות קטנות ב'מחיר מופחת' כמו שמקובל לתת ל"בני המקום" במכרזים שמוציאים ברשויות שונות.

לדעתנו, הגיעה העת לעשות שינוי תפיסה בעולם התכנון. אין סיבה שלא לשלב פעילות מתנ"ס או מועדון יומי עם גן ילדים או פעילות נוער אחר הצהרים לטובת מבוגרים. מחקרים בתחום הגרונטולוגיה מוכיחים שככל שמשלבים צעירים באוכלוסיית המבוגרים, הדבר תורם גם למבוגרים וגם לצעירים. דמיינו לעצמכם אלו יתרונות טמונים בשילוב מגורי "זוגות צעירים" עם אוכלוסיית הגיל השלישי. 

שילוב אוכלוסייה צעירה עם אוכלוסייה מבוגרת תורם לשתיהן הן מבחינה חברתית והן מבחינה כלכלית.

עם כל הכבוד לפרויקטים של דיור מוגן ולאיכות החיים שהם מספקים לדיירים, כולנו יודעים שהדבר החשוב ביותר בזקנה הוא להרגיש נחוץ. כשאתה זקן יש נטייה להתעלם ממך. אלא שאם נשמור על המבוגרים שבינינו במרכז החיים שלנו כחלק ממעגל החיים, נוסיף להם כוח לחיות אבל נתרום גם לצעירים שבינינו. לכן שומה על המתכננים לא רק לתכנן בניינים שמזמינים אוכלוסיות מגוונות אלא גם יציעו שימושים אינטגרטיבוים שיאפשרו שילוב של אוכלוסיות.

הכותב הוא סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי, קבוצת שובל