בגיל השלישי אמורים סוף סוף לנוח ולזכות במעט שלווה, במיוחד כאשר משלמים עבורה כמה מיליוני שקלים. אך זה לא מה שעומד לקרות לכ-300 דיירי הדיור המוגן "עד 120" ברמת החייל. "בית חלומותיי התנפץ לי בפרצוף בציניות מכוערת, אחרי שנתיים שאנחנו גרים כאן הודיעו לנו שעומדים לבנות שתי קומות נוספות ושהמקום הופך להיות אתר בנייה", מספרת חוה תירוש (76) ממובילות מאבק הדיירים.

הקשישים שמאכלסים את "עד 120" ברמת החייל הם מה שנהוג לכנות "פריווילגים". לא כל קשיש יכול להרשות לעצמו לשלם הון תועפות כדי לבלות את שארית חייו במתחם היוקרתי הזה. "ניתנו לנו הבטחות יפות. עד חתימת החוזה אתה אלוהים, אך מרגע ששילמת אתה כבר לא חשוב", אומרת חוה.

הדיור המוגן "עד 120" ברמת החייל הוא בבעלות חברת הפניקס. למעלה משנה מנהלים 300 דיירי המקום מאבק קשה כנגד תכניות ההנהלה והבעלים לבנות מעל לראשם קומות נוספות, בעודם מתגוררים במקום, ולהפוך את המקום לאתר בנייה למשך כמה שנים. בניגוד לבניינים שהופכים לאתרי בנייה ולרוב מאכלסים אנשים עובדים, שנעדרים מהבית ברוב שעות הבנייה, כאן גרים דיירים שכל עולמם סובב סביב ביתם בדיור המוגן. כיום גרים בדיור המוגן 270 קשישים ו-100 מטפלים אישיים. סה"כ צפויים להיכנס 100 דיירים נוספים וכ-50 מטפלים אישיים.

לדברי חוה תירוש, הייתה כאן "גניבת דעת וחוסר גילוי נאות של הדברים". "בזקנה אתה לא אמור לחשוב מי הולך לסדר אותך. בחוזה יש סעיף שמגדיר שטחים ציבוריים, וכתוב שם שחל איסור על הדייר למנוע ולהפריע להוספות בשטחים הציבוריים. הכוונה הייתה לבריכה ומסעדה שלא היו גמורות אבל לא פירטו שמדובר בתוספת של קומות.  בין הדיירים יש עורכי דין גדולים וגם הם לא התייחסו לסעיף זה כאל משהו מחשיד. אם היו אומרים לנו שהולכים לבנות, יכולנו להחליט אם אנחנו נכנסים או לא. אני אישית לא הייתי באה לכאן, כי בזקנתי לא מתאים לי לגור באתר בנייה".

חוה מספרת כי התקופה שבה מתנהל המאבק, מעכירה את היחסים עם ההנהלה ובין הדיירים. "יש ניכור בלתי אנושי לדיירים, וניסיון לסכסך בין הדיירים ולפעול על פי שיטת "הפרד ומשול". מפחידים אותנו שיתבעו אותנו, והפכו אותנו לאויבים. זהו ניצול ציני של חולשת הזקנים והאלמנות. שילמנו עבור חיים שלווים אבל החרדה מלווה כאן את כולם".

הדיירים פנו לוועדת ערר מקומית לתכנון ובנייה ולוועדת ערר מחוזית, אך ערעורם נדחה בשתי הוועדות. "ראש עיריית תל אביב רוצה לאפשר הרחבה של הדיור המוגן כי יש ביקוש, אבל למה על הראש שלנו? עד שהם יגיעו אני כבר לא אהיה", אומרת חווה, "היה עדיף לאכלס בעוד שנתיים את כולם. הם פשוט הורסים לנו את החיים ומתעללים בנו בכל מובן. הם לא יכולים להבטיח שהם ימזערו נזקים כי כשבונים אי אפשר לדעת איך זה יתפתח. דיירי הדיור המוגן הם חסרי סטטוס אזרחי, אנחנו שייכים לחברת הפניקס ורק בעלי זכות מגורים, וככאלה אין לנו זכות דיבור. מכרנו דירות כדי לגור כאן, שילמנו את כל הכסף, והם מתפרנסים בכבוד. אך מרגע שנכנסנו אנחנו לא מעניינים אותם ולא את עיריית תל אביב, שבכל הוועדות אישרה הוספה של קומות למבנה, אבל אנחנו לא היינו חלק מהשיקולים".

הקשישים סבורים כי המדינה, ועיריית תל אביב בפרט שאישרה את התכניות, הפנתה להם עורף והפקירה אותם לחלוטין. הם הבינו שגורלם בידם, ושאינם יכולים להסתמך על אף גורם שירים את הכפפה ויעזור להם למנוע את רוע הגזירה. כחלק ממאבקם הם הפיקו סרטון קצר שממחיש את חששותיהם, ואת האופן שבו איכות חייהם, וחייהם הפיזיים יפגעו כתוצאה מהבנייה.

לדברי חוה תירוש, חברת עד 120 הסתירה מהם את העובדה שפנתה לקבל היתרי בנייה לבניית קומות נוספות לדיור המוגן. ב-2015 קיבלו הדיירים הודעה מעיריית תל אביב על כך שיש היתר לבנייה בקומה 9 וניסו לברר האם יש התנגדויות. הדיירים הופתעו לגלות שמדובר בקומה 9 (המבנה מכיל כיום 7 קומות) ואז הסתבר להם שהאישור לקומה 8 התקבל כבר בשנת 2012 מבלי שהם היו מודעים לכך. "הכול נעשה ללא ידעתנו. מבחינת החברה מדובר בנדל"ן מניב, ומבחינת העירייה זו השבחת הקרקע וארנונה נוספת. זו התחנה האחרונה שלנו. יש כאן בני 96 ניצולי שואה, פלמ"חניקים, אנשים שעשו הכול בשביל המדינה, עד שהגענו למנוחה ולנחלה, אנחנו נאלצים להילחם על ביתנו".  

הוצע לכם פיצוי כספי בעבור תוספת הבנייה?
"לא הציעו לנו פיצוי כספי ואנחנו גם לא רוצים הצעות פיצוי. בגילנו המתקדם, אין לנו רצון בכסף וגם לא לעבור למקום אחר. באנו לכאן כי מכרו לנו רעיון טוב, ואנו מתכוונים להשתמש בכל דרך חוקית העומדת לרשותנו עד שנשיג את המטרה שלנו".

מהנהלת "עד 120' – הבית בתל אביב" נמסר:  "תוספת הבנייה נועדה לענות על הצורך במתן שירות לאוכלוסיית הגיל השלישי ההולכת וגדלה. תוספת בנייה כגון זו, היא מקובל ושכיח בארץ ובעולם, לרבות בבתי דיור מוגן. הבנייה תיעשה תוך שמירה מלאה על שלומם, על ביטחונם ועל איכות חייהם של דיירנו ושל כלל באי ביתנו.

"בהסכמי ההתקשרות עם דיירי הבית בתל אביב, ועוד בטרם כניסתם לבית, ידעו הדיירים וחתמו על הסכמתם לתוספת הקומות הצפויה. בשיחות עם הדיירים הוסבר כי נעשה הכול כדי להמשיך ולספק להם את סביבת המגורים האיכותית והנעימה. 'עד 120' תפעל ככל שיידרש כדי למזער את אי־הנוחות ואת המטרדים העלולים להיגרם בתקופת הבנייה, תוך כדי שיח רצוף ופתוח עם דייריה". 

מעיריית תל-אביב יפ נמסר: "ועדת הערר דנה בטענות הקשישים באריכות, ובסופו של יום קיבלו את עמדת הועדה בכל הנוגע לבניה התואמת את התכנית המאושרת. זאת גם בשל הצורך בהוספת היצע דיור מוגן בעיר, במקביל להבטחת איכות חיים ראויה של דיירי הבניין בתקופת הבנייה".