דירת "גלריה" (צילום:  Photo by Flash90)
מה משתלשל שם מהתקרה? | צילום: Photo by Flash90
עידן סאפו מפתח תקווה מחפש מזה זמן דירה ברמת גן, בתל אביב או בגבעתיים. "ביקרתי בדירה לא חוקית באלנבי פינת רוטשילד", הוא מספר. "איך אני יודע? כי אין אפשרות לכניסה עם מפתח, הכול עם קודים ויש שילוט 'נא לא להשאיר את הדלת פתוחה'. כנראה שהדירות כולן מחולקות ללא אישור מהעירייה. זו דירת 4 חדרים שחולקה ל-4 דירות בגודל 8 מ"ר עם מטבח בגודל 1 מ"ר, ששייך לכל ארבעת הדיירים, וכל חדר מושכר ב-2,500 שקל, לא כולל חשבונות. יש מיטות גלריה כי אין מקום לנשום. הדירה אגב הייתה במצב מזעזע עם קירות מתקלפים, וכשביקשתי לראות דירה במצב יותר טוב הציעו לי דירה שגדולה בחצי מ"ר ובה הקיר היה מסויד, אבל הם רצו על זה כבר 3,200 שקל".

עוד ב-mako כסף:

עידן מספר שהתופעה הזו לא ייחודית לתל אביב. "הייתי בדירה נוספת, מרתף שהוא מעין יחידת דיור של וילה ליד תל השומר. המשכיר רצה עליה 2,500 שקל ואפילו לא היה שם מטבח, כששאלתי אותו איפה אני אשטוף כלים הוא ענה לי שיש כיור בשירותים".  

מלי לוי מתל אביב גרה כבר שבע שנים בדירה בשדרות בן גוריון בתל אביב, ומספרת על ההצעות שנתקלה בהן בחיפושיה אחרי דירה חלופית. "התופעה הזו חדשה לי, המצב איום ונורא, מבחינת המחירים והתנאים בדירות. פניתי גם למתווכים, שהראו לי דירות עם חלודה במקלחת, קירות מתקלפים ורטיבות, ריצוף מעופש וריח לא נעים, בצפון דיזנגוף, ועל זה הם ביקשו 5,800 שקל לשני חדרים ללא סלון. דירת קרקע אחרת בירמיהו ממתווכת, מוצעת עם בלטות שבורות, ועשב שצומח ביניהן. הבעיה בנוסף לכל הצרות, היא שהיום אין כמעט דירות שהן לא מתיווך".

העמוד דירות בישראל שמדכאות אותי, מאגד דירות להשכרה עם תנאים מחפירים או לא הגיוניים, דרישות מוזרות של בעלי הדירות, ומציג תמונה עגומה וצינית במיוחד על מצב השכירות בישראל. העמוד הוקם לפני כשנה במסגרת חיפושי דירה של מייסדו, שמעדיף לשמור על זהות בדויה: "ראיתי מודעה של דירת חדר וחצי בשכונת 'קו הים', ובהמשך המודעה צוין כי מדובר במשאית שהוסבה למגורים. זה היה הרגע שאמרתי שצריך לעשות עם זה משהו כי חוץ מזה שזה עצוב נורא – זה גם ממש מצחיק, וזה היה הפוסט הראשון שהעליתי". 

דירה זעירה להשכרה בהרצליה (צילום:  Photo by Flash90)
דירה זעירה להשכרה בהרצליה | צילום: Photo by Flash90

למה אתה לא חושף את הזהות שלך?
"קודם כל, כי הדף לא בא לקדם או לייצג אותי, זה דף של כולם, ובשביל כולם – כל הגולשים משתפים במודעות שנתקלו בהן. לכן, זהותי פשוט לא רלוונטית. חוץ מזה, היה גם חשש מאיומים מבעלי דירות או מתווכים שאולי יתעצבנו מזה, אבל לשמחתי זה עוד לא קרה".

מה האג'נדה של הדף?
"אנחנו מאוד מקפידים לא לפרסם פרטים אישיים של בעלי הדירות או המתווכים. מטרת הדף היא לא ציד מכשפות אחרי אף אחד ולא שיימינג, אלא העלאת המודעות לנושאים בעייתיים בשוק השכירות הפרוץ, ולתודעה של שוכרי הדירות עצמם שלא תמיד מבינים או מודעים לאן הם נכנסים. וכן, גם ביקורת סאטירית משהו על המצב בארץ".

באילו דירות נתקלת במהלך החיפוש אחרי דירה?
"היריעה קצרה מלהכיל, אבל יצא לי להגיע לדירה שפורסמה כדירת שני חדרים ו-50 מ"ר, ובפועל הייתה חדרון קטן ומחניק, שבמקרה הטוב היה חצי מהגודל שצוין, עם קיר גבס שאפילו לא הגיע עד התקרה ושימש כמחיצה בין שני ה'חדרים'. או דירה אחרת שהייתה במצב כל כך רעוע ואחרי שתי דקות, כשיצאתי משם ללא שום כוונה לחזור, השכנה, שהראתה את הדירה סיפרה שתוך חצי שנה אמור להתחיל שם תמ"א של פינוי בינוי, והבעלים (שהיה עורך דין, אגב) לא מסכים לחשוף את המידע הזה לשוכריו הפוטנציאלים".

מה הייתה הדירה עם התנאים הכי מחפירים שהועלתה בדף?
"יש כל כך הרבה, שקשה לבחור. ראיתי כבר מקלחת במטבח, שירותים ומקלחת במרפסת שפונה לרחוב, מיטה ליד המקלחת שהיא גם מטבח – אפילו מיטה מעל המטבח. חוץ מזה יש גם דירות שהמצב שלהן רעוע במיוחד, או מרתפים לא תקניים למגורים, ובעלי הדירות מסווגים אותן כדירות לאנשים נמוכים. דירות בלי שירותים או מקלחת יש המון, ואפילו פעם אחת ראיתי דירה שאין בה דלת והכניסה היא מהחלון. יש דירות עם תנאים לא הגיוניים כמו ערבות של 100,000 שקל או התניות לרכישת ריהוט בעשרות אלפי שקלים. ראיתי גם דירות שבעל הדירה גר בחו"ל והכניס לחוזה תנאי שאומר שבתקופה כזו או אחרת הוא יכול להיכנס לדירה והדייר חייב להשאיר לו את הציוד שלו".

חדרון בלי מקלחת בירושלים (צילום:  Photo by Flash90)
חדרון בלי מקלחת בירושלים | צילום: Photo by Flash90

"בגלל שיש מקווה - הדייר הסתדר"

באחת המודעות שנתקלנו בהן, מוצעת דירה לשכירות בבני ברק, בת 1.5 חדרים בקומה ראשונה ב-2,300 שקל. על פי המודעה, זוהי יחידת דיור מושקעת ומשופצת מהיסוד, ממוזגת במקום מרכזי ושקט. הבעיה היחידה: אין מקלחת.

"יש מטבחון ושירותים. זה בני ברק, מסתדרים ללא מקלחת", אמר בעל הבית בשיחת טלפון עמו.

מה הסיבה שאין מקלחת?
"בגלל שהמקום היה מיועד לעסקים כמו משרד. שכללתי את המקום, והוספתי שירותים ומטבחון. אם הייתי מוסיף מקלחת, זה היה מצמצם את זה למקום לא ראוי למגורים, לכן זו המציאות כרגע. יכול להיות שבעתיד נרחיב את המקום, אבל אני לא רוצה להשקיע אלא לחשוב על הכנסה".

אין הנחה בשכר הדירה?
"יכול להיות שתהיה הנחה, הארנונה כלולה במחיר. בכל אופן, כדאי לראות איזה יופי הדירה לפני שמקבלים החלטה".

מה עשו דיירים בעבר?
"הדירה בעיקרון מיועדת למשרד, חנות, דברים כאלה. אבל בעבר גר שם אדם יחיד, ובגלל שיש מקווה קרוב הוא הסתדר ולא התקלח במקום".

הדירה בת 1.5 חדרים, וציינת שזה לשותפים?
"זה מתאים לשני אנשים. למרות שהיה בעבר רק אחד. כבר ניגשו אליי ושקלו את העניין. הגודל הוא 25 מ"ר ברוטו, כולל מטבחון ושירותים".

מיטה תלויה בדירה בתל אביב (צילום:  Photo by Flash90)
מיטה תלויה בדירה בתל אביב | צילום: Photo by Flash90

לא תופעה תל אביבית

"אנשים לא מבינים שהתופעה הזאת כבר מזמן יצאה החוצה והיא לא רק תל אביבית. הבעיה הזו רק הולכת ומחריפה בכל הארץ. למחירים הגבוהים והמופרכים בתל אביב יש השפעה ישירה על המחירים בכל הארץ. בגלל שהמחירים בתל אביב תמיד יהיו גבוהים יותר, לאנשים נראה הגיוני לגור בחולון בדירת חדר מחולקת באופן לא חוקי ב-3,500 שקל, שזה יותר מחצי משכורת חציונית, רק בגלל שבתל אביב היא תעלה 5,000. זה לא הגיוני לא פה ולא שם. וזה בלי להזכיר את התחבורה הציבורית הבעייתית שהיא נושא כאוב בפני עצמו שגם כן משפיע באופן ישיר על המחירים הגבוהים האלו. נראה ששכירת דירה הפכה למותרות", כותב מקים עמוד הפייסבוק "דירות בישראל שמדכאות אותי".  

"לאף אחד אין אינטרס אמיתי לשנות את המצב – לא למדינה, לא לממשלה, לא בעלי הדירות – היחידים שיש להם איזשהו אינטרס כזה הם אנחנו השוכרים, ולצערי אנחנו לא בדיוק בעמדת הכוח". 

יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il

רוצים לקנות דירה חדשה? היכנסו לכאן בונים