בימים האחרונים הופקדה להתנגדויות הציבור תוכנית בשם תת"ל 65א. מדובר בפרויקט התשתיתי הגדול ביותר של רכבת ישראל לשנים הקרובות במסגרתו יתחיל שלב א של הכנסה לשירות של רכבות מהירות לישראל שיוכלו להגיע למהירות של 250 קמ"ש. שלב זה כולל את המקטע הצפוני שבו יעברו רכבות מסוג זה - בין חיפה להרצליה. אז מדוע הפרויקט בקושי מוכר, מה הוא כולל וכמה זה יעלה לנו? גלובס עושה סדר.

חיבור שני מטרופולינים תחילה

בראש ובראשונה מדובר בתוכנית שאפתנית להכפלת מסילות החוף בין שני המטרופולינים. אם קיימות כיום שתי מסילות - אחת צפונה ואחת דרומה, כחלק מהתוכנית יפעלו שתי מסילות לכל כיוון. אחת תאפשר נסיעה של רכבת מהירה עד למהירות 250 קמ"ש (כיום המהירות המקסימלית היא של 160 קמ"ש), שמתוכננת לעצור באמצע הדרך רק בחדרה. השנייה תפעל במתכונת המוכרת לנו כיום, קרי כמו רכבת פרברית עם 10 תחנות. תת"ל 65א מתייחסת למקטע באורך 68 ק"מ בין תחנת חוף הכרמל בחיפה עד לתחנה מוצעת בשפיים - שם אין כיום תחנה.

אחת הסיבות להקמת תחנה עתידית אופציונלית חדשה בשפיים היא קישוריות לפרויקט ענק שמקדמת נתיב איילון (הנתיבים המהירים) במסגרתו ייבנה חניון חנה וסע ענק של 7,000 מקומות חניה במקום ממנו ייצאו שאטלים חינמיים למרכזי התעסוקה בתל אביב וברמת גן - פרויקט זה הינו מתוקצב וכבר מצוי בביצוע.

הכסף כבר מובטח

כחלק מתקציב המדינה שעבר בחודשים האחרונים, הוכרזה גם תוכנית חומש עצומה לרכבת ישראל שהיקפה 46 מיליארד שקל. הסעיף התקציבי הגדול ביותר בתוכנית החומש הינו לפרויקט זה - 15 מיליארד שקל, כאשר הוא כולל את התכנון ואת הביצוע של הפרויקט, אך איננו כולל תוספת תקציבית שמוערכת בכמה מיליארדי שקלים נוספים עבור עלות הקטרים והקרונות החדשים שיותאמו לרכבת במהירויות גבוהות. למרות שמדובר בתוכנית חומש, התקציב הינו לכלל הפרויקט שמיועד להתחיל לפעול בשנת 2030. לפי דברי ההסבר לתוכני היא "תאפשר הגדלת הנסועה ברכבת ל-30 אלף נוסעים בשעת שיא בקטע חיפה- תל אביב לשני הכיוונים בכל הקווים".

כשתושבי בנימינה ייפרדו מהתחנה

מי שאחראי על הפרויקט מטעם רכבת ישראל הוא סמנכ"ל הפיתוח, איליה וולקוב. שבשיחה עם גלובס מסביר חלק מהמורכבות של הפרויקט הענק. "הפרויקט מצריך בנייה של תשתית חשמלית ומערכות שונות, ובהן מערכות בקרה מודרניות שיתאימו לרכבות של 250 קמ"ש שהן מתקדמות ושקטות יותר. הדור חדש של ציוד שעדיין לא קיים ברכבת ישראל", הוא אומר. מעבר לכך הוא אומר שהפרויקט כולל הסטה של התוואי הקיים בנקודות רבות. "השינוי העיקרי בתוואי הינו הוצאת תחנת הרכבת מבנימינה והקמה של תחנה חדשה במזרח אור עקיבא". התוכנית אף מציעה הקמה של כמה תחנות חדשות - בזכון יעקב, באזור נתניה וכאמור בשפיים. בנוסף ישודרגו כ- 10 תחנות קיימות, בין היתר על ידי הארכה של הרציפים ל-400 מטר, וזאת בכדי להתאים אותם למצב העתידי.

מי חייב להכיר את התוכנית