בגלל שינוי ברגע האחרון: הגרלת "דירה בהנחה" נדחתה
המדינה עצרה את פתיחת ההגרלה ה-11 שתוכננה להיום, לאחר החלטה להגדיל ל-50% את מכסת הדירות למשרתי מילואים בכל הארץ. במקום היערכות מוקדמת, דחייה ברגע האחרון. במשרד השיכון מציגים זאת כהצדעה ללוחמים, אך עבור הזכאים מדובר בעוד טלטלה וחוסר ודאות


ההגרלה ה-11 של תוכנית "דירה בהנחה", שהייתה אמורה להיפתח היום (ד'), נדחתה למועד לא ידוע. שר הבינוי והשיכון ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל, חיים כץ, הורה לעצור את פתיחת ההרשמה כדי לאשר מכסה אחידה של 50% מהדירות למשרתי מילואים בכל ההגרלות, ללא הבחנה בין מרכז לפריפריה.
לפי הודעת המשרד, ההחלטה תובא לאישור מועצת מקרקעי ישראל ב-26 באפריל, ובשל הרצון להחיל את השינוי כבר בסבב הקרוב, הורה השר לדחות את פתיחת ההגרלה. המשמעות היא שעבור אלפי זכאים שהמתינו לפתיחה, המהלך שאמור היה להיטיב עם המילואימניקים יצר בפועל עיכוב נוסף ואי-ודאות מחודשת.
עד כה הופעל מודל דיפרנציאלי, שבמסגרתו הוקצו למשרתי מילואים 35% מהדירות בחלק מהיישובים ו-50% באחרים. כעת מבקש השר לבטל את ההבחנה הזו ולהחיל רף אחיד של מחצית מהדירות למשרתים בכל הארץ. לפי המשרד, כבר בהגרלה הקרובה מדובר בתוספת של 1,139 דירות למכסת המילואימניקים, כאשר מתוך כלל הדירות הללו יישמר היחס של 25% למשרתים במערך הלוחם.
במשרד השיכון מציגים את המהלך כצעד ערכי ומוסרי שנועד לתת עדיפות ברורה למי שנשאו בנטל הלחימה, אולם עצם הדחייה מעוררת גם ביקורת: אם הכוונה הייתה לשנות את הכללים, מדוע לא להיערך לכך מראש, במקום לעצור את ההגרלה ביום פתיחתה.
שר הבינוי והשיכון חיים כץ מסר: "מדובר בחוב מוסרי וערכי. המשרתים שלנו עוצרים את חייהם, עוזבים משפחות ויוצאים להגן על הבית, ולכן נכון להבטיח שההטבה תינתן להם במלואה. החלטתי לדחות את פתיחת ההגרלה כדי לוודא שההקצאה המוגדלת תיושם כבר בהגרלה הקרובה. נבטל את ההבחנה בין היישובים כדי להעניק עדיפות ברורה למי ששומר עלינו, ונמשיך לפעול כדי להגדיל את ההיצע בכל רחבי הארץ."
7,922 דירות ב-19 יישובים
בהגרלה הנוכחית אמורים להשתתף 19 יישובים, ובסך הכול יוצעו בהם 7,922 דירות במחיר מסובסד. העיר שבה יוגרלו הכי הרבה דירות היא מעלה אדומים, שלא השתתפה בהגרלות הממשלתיות לסבסוד דירות מאז 2022, עם 1,663 דירות. בקריית גת יוגרלו 1,433 דירות, בכפר סבא 1,045, בבית שמש 425, בחדרה 268, באשדוד 256, בנהריה 218, בראשון לציון 148, ביהוד 121 וברחובות 30.
סביב הקיץ החולף ניטש ויכוח עז בין רשות מקרקעי ישראל למשרד האוצר על המשך התוכנית ואופייה. בסופו של דבר הוחלט כי התוכנית תמשיך רק ברשויות שבהן המחיר הממוצע למ"ר לא עלה על 20,000 שקל כולל מע"מ נכון לסוף 2024, החלטה שהותירה בחוץ כמעט את כל הרשויות באזורי הביקוש.
למרות זאת, בהגרלה הנוכחית עדיין ישתתפו פרויקטים בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ-20,000 שקל, כמו ראשון לציון וכפר סבא. הסיבה: מכרזי הקרקעות ב"מחיר מטרה" בערים אלו שווקו ונסגרו לפני ההחלטה המגבילה. המשמעות היא שעבור שתי ערים אלה, ייתכן שזו ההגרלה האחרונה של דירה בהנחה.