אין תמונה
הבורסה הפכה להיות בעצם מחשב גדול שמרכז נתונים

עד לפני מספר שנים, המסחר בבורסה היה מורכב יותר ופחות נגיש לכל אחד. אלא שכמו בתחומים רבים אחרים בחיינו, המהפכה הדיגיטלית הפכה את המסחר בבורסה לזמין הרבה יותר עבור כל אחד מאיתנו. כיום הבורסה היא למעשה מחשב גדול, שבו מוזנים כל הנתונים של כל החברות הנסחרות בשוק והמסחר כולו מתבצע כיום בצורה דיגיטלית לחלוטין. אז איפה בכלל מתחילים?

ראשית יש להבין שאדם פרטי או חברה אינם יכולים לסחור ישירות בבורסה, אלא רק דרך "חברי בורסה". באם אתם מעוניינים להתחיל ולסחור, עליכם לפתוח ראשית חשבון אצל חבר בורסה כזה. חברי הבורסה בישראל הם בנקים, דוגמת פועלים ולאומי, בתי השקעות גדולים וברוקרים (סוחרים) נוספים. קיימות חברות השקעות רבות ויש ביניהן תחרות גדולה.

עבור הפעילות המתבצעת דרכם, חברי הבורסה מקבלים עמלה שקרויה עמלת קנייה/מכירה. אם חשבתם להפוך לחברי בורסה בעצמכם, דעו שמדובר בקריטריונים קשוחים ומסובכים וביניהם הון עצמי גבוה מאוד.

במידה ויש לכם חשבון בנק, הדרך הפשוטה ביותר להיכנס לבורסה היא לגשת לסניף הבנק שלכם ולחתום על הרשאה למסחר בשוק ההון. ואולם בשנים האחרונות בתי ההשקעות הורידו את העמלות שלהם במאות אחוזים ואף יותר, ולמעשה לא משתלם כיום לסחור בבורסה דרך הבנקים.

לאחר שפתחתם חשבון מסחר בבנק או בבית השקעות, עליכם להעמיד סכום כסף מינימלי כביטחונות. הסכום משתנה מברוקר לברוקר, ותלוי גם באופי הפעילות שתבצעו. באופן כללי ניתן לומר גם כי השירות למשקיע ולסוחר הנו אישי ומקצועי יותר בבתי ההשקעות.

אינטרנט זהב

אין תמונה
הדרך היעילה ביותר היא מסחר און-ליין

אם בחרתם לסחור דרך הבנק, לאחר פתיחת החשבון והפקדת הכסף עמו תסחרו, יעמיד לרשותכם הבנק מערכת מסחר משלו, בדרך כלל נגישה דרך חשבון האינטרנט הפרטי שלכם. בנוסף תוכלו לבצע פעולות טלפוניות, אך דרך פעולה זו מעמידה אתכם בנחיתות גדולה, וכיום מקובל לסחור באמצעות תוכנות מסחר.

במידה ובחרתם לסחור דרך בתי ההשקעות, הם יעמידו לרשותכם מערכות מסחר מתוחכמות הרבה יותר, שוב - תלוי בסכום הכסף ובכמות הפעולות שתבצעו בחשבון. מערכות המסחר הולכות ומשתכללות על בסיס קבוע. הן מאפשרות לסוחר לקבל ציטוטים בזמן אמת על כל ניירות הערך בארץ ובחו"ל, ומאפשרות להגדיר התראות, וכן לצפות במידע היסטורי מפולח לפי פרמטרים שונים.

בנוסף המערכות מאפשרות צפייה בנתוני חברות, עסקאות בעלי עניין ועוד. מערכות אלה בעצם מספקות למשקיע את כל המידע הדרוש לו במקום אחד, בלי שיצטרך להתרוצץ בין עיתונות כלכלית, אתרי אינטרנט וכדומה. שימו לב שפעילות בשוק ההון ללא מערכת מסחר רצינית מציבה אתכם בנחיתות משמעותית.

כללים חשובים לניהול אישי

אז לאלו דברים כדאי לשים לב לפני שנכנסים לעניינים? ראשית, הגדירו את טווח ההשקעה ואת הסיכון שלכם. האם אתם משקיעים לשנה או לחודש? מהו הסכום העומד לרשותכם? אילו מינופים מעמיד לרשותכם בית ההשקעות?

חשוב לבדוק באילו מוצרים אתם מעוניינים להשקיע, מכיוון שלכל מוצר פיננסי עלויות שונות ורמות נזילות שונות. אל תשקיעו במוצר שאתם לא מבינים אותו. בדקו את עלות העמלות ואת עלות מערכות המסחר וההתרעות.

למי שאינו בקי בכלכלה וחסר ידע בנוגע לשוק ההון, אנו ממליצים שייתן את כספו לניהול מנהל תיקים, וגם זאת לאחר שביצע מחקר בקפידה. במידה והחלטתם לנהל את כספכם באמצעות ברוקר ולא ישירות, עליכם לברר מהן העמלות שתשלמו דרכו על הפעולות בניירות הערך השונים, בדיוק כפי שהייתם מבררים עמלות אלו בבנק או ישירות בבית ההשקעות.

במידה והחלטתם שיש לכם את מה שדרוש כדי לסחור, מומלץ לעבור קורס מסודר בנושא שוק ההון באחת המכללות העוסקות בתחום, ורק לאחר מכן לפתוח חשבון באחד מבתי ההשקעות. זכרו: כשמדובר בבורסה, ידע לפעמים שווה הרבה כסף.

בהצלחה!