עד שהכסף יפריד בינינו (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
מיהלומים עד מכונות תפירה. הציבור האמריקני ממשכן | צילום: Getty Images, GettyImages IL

יהלומי טיפאני או מכסחת דשא בת שלוש שנים, יותר ויותר אמריקנים, מכל שכבות החברה, ממשכנים את רכושם כדי לסיים את החודש.

בעלי בתי עבוט ברחבי ארצות הברית, צריכים בזמן האחרון השלמת הכנסה, גם באזורים בלתי צפויים כגון בוורלי הילס, בירת חיי המותרות והקניות.

"בנקים אינם מלווים ללקוחות, כך שאנשים מגיעים הנה על מנת לקבל הלוואות קצרות מועד, כנגד עירבונות דוגמת יהלומים, שעונים או תכשיטים אחרים", אומר ג'ורדן טאבאך-בנק, מנכ"ל "תאגיד ההלוואות של בוורלי", המתאר את עצמו כ"משכונאי של הכוכבים".

"אני אכן רואה שחקנים, תסריטאים, מפיקים ובמאים", הוא אומר, אך מציין גם ביקורים תכופים של אנשי הצווארון הלבן, ובעיקר בעלי עסקים המתמודדים עם תשלום מחויבותיהם.

טאבאך-בנק מוסיף כי "עדיין יש הלוואות בנות חמש או שש ספרות לאנשי החברה הגבוהה של בוורלי הילס, אשר רוצים לממן ניתוח פלסטי, אולם זו הפעם הראשונה שכל כך הרבה אנשים זקוקים נואשות להון, לצורך מימון פיננסי של פרויקטים עסקיים".

במשך שבעים השנים בהן העסק המשפחתי פועל, "הלוואות בוורלי", אשר גובה ברגיל עמלה חודשית של 4 אחוז על הלוואות, מעולם לא הלוותה כפי שהלוותה בחודשים האחרונים, הוא אומר.

"קל יותר להתמודד איתנו מאשר עם בנק", מנמק טאבאך-בנק, ממשרדו בקומה השלישית של בניין "בנק אוף אמריקה", בעוד מאבטח חמוש שומר בקבלה, במקום בו התיבות מתמלאות, תיבה אחר תיבה, באבני חן יקרות.

ב"בית העבוט של מו", הממוקם במרכז פיניקס, קצת פחות זוהר - קבלן בנייה הנאבק על קיומו עומד בכניסה לחנות, מחכה שתיפתח, כדי למשכן מסור שולחני אותו קנה ב-$900. "זה כדי לשלם חלק מהחשבונות", הוא אומר, בעודו ממתין לשעת הפתיחה, בתקווה לקבל $300 בעבור כלי עבודה שבימים אלה, כשהעבודה מועטה, הוא בקושי מוצא בהם שימוש.

בארצות הברית יש כ-15,000 משכונאים. עם העמקת המיתון, אותם משכונאים, אשר פנייה אליהם נתפסה תמיד כמוצא האחרון, מצביעים כעת על עלייה בעסקים.

"העסקים טובים", אומר אריק בקר, הבעלים של "בית העבוט של מו". החנות, אשר מלווה כנגד כל ערבות אפשרית, החל ממנועים ביתיים ורובים ועד מכסחות דשא ותכשיטים, נהנית ממחזור עסקי שגדל ב-20% בתוך שנה אחת, ומקהל מגוון וגדול של לקוחות.

הלקוחות החדשים כוללים בין השאר קבלנים שנאבקים על קיומם, מתווכים שקצרים במזומן וברוקרים של משכנתאות וקרקעות המחפשים הלוואות. "שלא כמו בנקים", אומר טאבאך-בנק, "אנחנו יכולים לעבור עם הלקוחות שלנו".