בניין בבנייה (צילום: Frank Leung, Istock)
אם הממשלה לא תשקיע מיליארדים בתשתיות - נאבד את הפריפריה | צילום: Frank Leung, Istock

לשכת שמאי המקרקעין מזהירה מפני תסריט חוזר והעתקתה לדרום של המציאות הנדל"נית העגומה בצפון הנמשכת מאז מלחמת לבנון השנייה. ארז כהן יו"ר לשכת שמאי המקרקעין מסר ל"גלובס" כי לפי הערכת הלשכה לאחר שוך הקרבות ברצועת עזה, כל איזור שמדרום לרחובות בואכה אשדוד, קרית גת, אשקלון ועד באר שבע יישאר בקיפאון נדל"ני, כפי שאירע בצפון בשנתיים וחצי שחלפו מאז מלחמת לבנון השנייה. "אם הממשלה לא תשקיע מיליארדים בתשתיות שיקרבו את הפריפריה למרכז, אחרת נאבד את הפריפריה", אמר כהן.

לפי נתוני לשכת השמאים, בעקבות מלחמת לבנון השנייה היה אפקט מיידי של ירידה של 12%-30% במחירי הדירות בצפון. כחצי שנה לאחר המלחמה הייתה התייצבות קצת כלפי מעלה, סביב ירידה ממוצעת של 20% בצפון לעומת המחירים ערב המלחמה, ומאז, למרות השקט שנשמר, הנדל"ן באזור נפגע ברמה האסטרטגית וטרם התאושש. "להערכתנו, אם ממשלת ישראל לא תנקוט מייד עם סיום הקרבות מספר צעדים, התמונה בדרום תהיה דומה למה שקרה בצפון בסבירות גבוהה מאוד. בכל האזור המאכלס מיליון ורבע תושבים הענף ייכנס לתרדמת כפי שארע בעקבות מלחמת לבנון השנייה במטרופולין חיפה והגליל, תהיה ירידה מיידית של 15%-30% במחירי הדירות, ולא פחות מסוכן מכך - האטה גדולה במספר העסקאות", אומרים בלשכה.

כהן מזהיר: "אסור לאבד את הפריפריה", ומדגיש כי מוקדם עדיין להתנבא בכמה יסתכמו הירידות בביקושים וברמות המחירים, אולם לדבריו, ניסיון הצפון מלמד על ירידות בשיעורים ניכרים ברמות המחירים, וירידה משמעותית יותר וברמות הביקושים. לפי הלשכה, "כרגע אין כמעט עסקאות באזורים האלה, אבל הדאגה היא מה יהיה כשייצאו מהקרבות. הירידה הראשונית לאחר המלחמה היא כמעט בלתי נמנעת, אולם בטווח הארוך יותר בצפון ירד תחילה מספר העסקאות עד כדי 40%-50%, וכיום ירידה של 30%-40% לעומת ערב המלחמה".

עובדה זו, אומר כהן, "תביא למצב חמור מאין כמותו מבחינה לאומית, כשהן קבלנים ויזמים והן לקוחות קצה, יעדיפו באופן בולט לבנות ולרכוש נדל"ן למגורים באזור גוש דן רבתי בלבד, מה שיחריף את הפערים העצומים הקיימים בלאו הכי בין 'מדינת תל אביב' לבין הפריפריה שבצפון והדרום. כל ישראל תתכווץ למדינת תל אביב, וזה חמור מאין כמוהו לא רק מבחינה נדל"נית אלא גם ובעיקר מבחינה לאומית".

עם זאת, בלשכה אומרים כי אם הממשלה תאמץ את "תוכנית חמש הנקודות" שמציעה הלשכה, יש מקום לאופטימיות ואפשר לשנות את המצב ולשקם את הפריפריה בצפון ובדרום:

1. השקעת מיליארדים בתשתיות, כבישים ורכבות שיקצרו את זמן הנסיעה מהפריפריה והמרכז. במיוחד, אומר כהן, חשוב לפתח רשת רכבות מהירות כמקובל בעולם המערבי המודרני.

2. הקצאת קרקעות במחיר אפס ליזמים וקבלנים לבנייה באזורים אלו, כשהמכרזים יהיו על מחיר הדירה למשתכן.

3. פטור ממס רכישה ומע"מ על רכישת דירת מגורים ראשונה למשפחה, תוך התחייבות הדייר למגורים במשך 4 שנים.

4. מענקי הלוואות מקום והנחות משמעותיות במס הכנסה שתמריץ מפעלים עתירי עובדים לעבור לפריפריה.

5. רשת סיוע לקבלנים וליזמים ופישוט הליכי הבירוקרטיה בתכנון הרחבתם של יישובים קיימים.

כהן מסכם ואומר כי אין די במילים ובביקורים של פוליטיקאים בקו החזית. "הגיע הזמן לנקוט מעשים אמיתיים ולהשתמש בלקחי המלחמה כמנוף חיובי לפיתוח הפריפריה".