יד סופרת שטרות דולר (צילום: חדשות 2)
אל תמהרו להשקיע | צילום: חדשות 2

הרבה אופטימיות אפיינה את הסוחרים בימים שלישי ורביעי השבוע, עם עליות השערים החדות בבורסות העולם. האופטימיות הוציאה לאור את השוורים והעלתה לסדר היום את השאלה האם הגענו לתחתית.
בסקירה השבועית שהוציא בנק RBC הקנדי, שותפו האסטרטגי של תמיר פישמן, טוענים כלכלני הבנק שמוקדם עדיין לקבוע האם זוהי התחתית של השוק הדובי הנוכחי.

בבנק אף מעלים חששות חדשים באשר לשוק האג"ח, לאחר שמרווחי ה-CDS של חברות גדולות הגיעו לרמות שיא, ובשל היעדרם של אינדיקטורים כלכליים חיוביים ביחס לכלכלה הגלובלית.

מדוע המשקיעים מחפשים כל כך את התחתית? לא רק בשביל מצב הרוח הטוב שימלא אותם כאשר השוק יגיע לתחתית ויתחיל לעלות, אלא בעיקר מפני שזו הנקודה הטובה ביותר לקנות. שם מתחילה מגמת העלייה.

מאחר ושום פעמון לא מצלצל כשהשוק מגיע לתחתית, המשקיעים מחפשים את נקודת הכניסה הכדאית ביותר, כדי שלא יאחרו את הרכבת.


השוק לא תמיד מקדים את המשק

עוד לפני שהם עוסקים בשאלה הזו, דואגים כלכלני RBC להרוג את אחד המיתוסים הוותיקים בשוק, לפיו שוק המניות מקדים את ההתאוששות הכלכלית, בדרך כלל בשישה חודשים. כדי להפריך את הטענה הזו, משווים כלכלני RBC בין גרף ה-S&P 500 לבין גרף הרווח התפעולי של החברות במדד לאורך 15 השנים האחרונות. הרווח התפעולי משקף את מצב עסקיהן.

המסקנה היא כי בשנות ה-90 אכן הקדים שוק המניות (ה-S&P) את ההתאוששות הכלכלית (הרווח התפעולי). אולם בעשור האחרון התהפכה המגמה, וגרף הרווח התפעולי מקדים את מדד המניות בזיהוי תחתיות ושיאים בשווקים.

הבדיקה השנייה שביצעו כלכלני RBC נגעה, כאמור, לנקודת הכניסה האופטימלית לשוק בתקופות דוביות.

לשם כך לקחו כלכלני הבנק את נקודות השפל של מדד ה-S&P מאז 1900, ובחנו את התשואה שהניבה ההשקעה במדד במשך ארבע תקופות: שישה חודשים לפני התחתית, שלושה חודשים לפניה, שלושה חודשים אחריה ושישה חודשים אחריה. הם בדקו מה התשואה ב-12 החודשים שלאחר כל נקודת זמן כזו.

עדיף להשקיע אחרי התחתית

תוצאות הבדיקה מראות שדווקא מי שנכנס לשוק שלושה חודשים לאחר שהוא פוגש את התחתית ישיג את התשואה הגבוהה ביותר - תשואה ממוצעת של 23.3%. זאת, בניגוד, למי שנכנס לשוק שלושה חודשים לפני שהוא נוגע בתחתית, ומשיג תשואה ממוצעת של 11.3%.

משקיעים שהקדימו ונכנסו לשוק שישה חודשים לפני התחתית השיגו תשואה ממוצעת של 0.8% בלבד ב-12 החודשים הבאים. ואילו משקיעים זהירים במיוחד, שנכנסו לשוק שישה חודשים לאחר שהוא נגע בתחתית, הניבו תשואה נאה של 17.7% בממוצע.

למרות התוצאות המרתקות של המחקר, כלכלני RBC לא משנים את נקודת המבט הזהירה שלהם כלפי השווקים והם לא ממהרים להטות את הכף לטובת המניות.

"האם אנחנו עשויים לאחר? כן. אבל ההיסטוריה מראה שמוטב מאוחר מאשר מוקדם או לטעות בשוק דובי", הם מסכמים.