חגיגות במשרד
מה הוא קופץ? תקרא, תבין | צילום:

כולם מדברים על השקעות בבורסה. אז מה זה בעצם? ובכן, בדיוק כפי שיש שוק של פירות וירקות, ישנו גם שוק שמתפקד כזירת מסחר ממוחשבת ומשוכללת. אלא שבזירה זו קונים ומוכרים ניירות-ערך וכלים ומכשירים פיננסים נוספים.

בואו נדמיין קניון אשר נקרא הבורסה ישנן מאות חברות, אשר במשך חמשת ימי מסחר – ראשון עד חמישי – מניותיהן מחליפות ידיים מן השעה רבע לעשר ועד השעה ארבע ורבע.

אך הבורסה היא לא שוק עירוני, אלא יותר שוק מקורה, ממוזג ומסודר, משהו המזכיר במבנה שלו קניון וירטואלי ובו "חנויות" רבות. בעלי אותן חנויות בקניון הן למעשה חברות והמוצרים אותם הן מוכרות הוא המניות שלהן.

אז מהי מניה? מדובר ביחידת בעלות על חברה מסוימת. לדוגמה, אם חברת אסם הנפיקה מיליון מניות ואדם רכש מניה אחת, אותו אדם הינו בעלים של אחד חלקי מיליון בחברה. פשוט, לא?

עם מניות לא משלמים במכולת

כעת אנו מבינים כי מניה הינה מוצר מיוחד, היא מוצר פיננסי, השונה ממוצר צריכה רגיל אותו אנו רוכשים כדי לעשות בו שימוש מתכלה. את המניות אנו לא קונים כדי ללבוש או לאכול או לנהוג בהן, אלא במטרה למכור אותן במחיר גבוה בעתיד, ולהרוויח מן העסקה.

הבדל נוסף בין מוצר צריכה רגיל למניות, הוא הסחירות של מניות. לרוב אנו רוכשים מוצר כדי להשתמש בו לתועלות מסוימות. לעתים אנו מוכרים אותו כמוצר משומש, כמו מחשב למשל, אבל אנו לא רוכשים את המחשב למען רווח עתידי, כשם שאנו רוכשים מניה.

אם נשוב לדוגמת הקניון הוירטואלי, האנשים בקניון רוכשים מניות ואז מוכרים אותן לאנשים אחרים, לעתים ברווח ולעתים בהפסד. לפעמים החברות עצמן רוכשות את המניות שהם הציעו בעבר. על הסיבות למהלך זה נעמוד בכתבות עתידיות.

הבנקאי כמתווך

בקניון המניות, שהוא הבורסה, הלקוחות נעזרים במתווכים שונים כגון בנקים וחברי בורסה אחרים . מתווכים אלו הם הרוכשים והמוכרים בפועל של המוצרים הפיננסיים, על פי הוראת הלקוח.

אדם לא יכול להיכנס לבורסה מן הרחוב ופשוט להצביע על מניות המעניינות אותו. על השיטה המעניינת והנהלים השונים של המסחר בבורסה נלמד בכתבות מתקדמות בסדרה.

ניקח לדוגמא את חברת אסם, לה מניות אשר נסחרות בבורסה. כאשר אדם רוכש מניה של חברת אסם הוא מצהיר בעצם כי הוא מאמין שערכה של המניה יעלה עם הזמן. אם אדם מאמין שערכה של מניה גבוה מדי, אין לו סיבה לרכוש את המניה והוא יעדיף לרכוש מניה שונה או להשקיע את כספו באפיקים אחרים.

מכיוון שרכישת מניה כלשהי מבטאת אמונה בעליית ערכה העתידי, מסחר במניה הוא למעשה מסחר ב"ערך". רוכש המניה מנסה להגדיל את ערך כספו.

בכתבות הבאות נלמד על סוגי ניירות הערך השונים הנסחרים בבורסה.