גבר מיואש במשרד (צילום: Justin Horrocks, Istock)
תקופה טובה לנתח את מבנה תיק ההשקעות שלכם | צילום: Justin Horrocks, Istock

אם אתם נמנים עם המשקיעים שחלק מכספם הושקע בשוק ההון המקומי או הגלובלי בשנה האחרונה, קרוב לוודאי שתיק הנכסים שלכם קטן השנה באחוזים לא מעטים. אצל משקיעים קטנים ובינוניים פירוש הדבר הפסדים מאוד לא נעימים שמתחילים באלפי שקלים בודדים ויכולים להסתיים בעשרות ומאות אלפי שקלים.
ההתמודדות עם המפולת בשווקים, התפלגה, בחלוקה גסה, בין שתי אסכולות. בראשונה, נכללו מי שמיהרו למכור את הכל, לא חשוב מהו הנזק, העיקר לצאת מהשוק ומאפיקים בעלי סיכון. מי שעשה את זה מספיק מהר, אמנם רשם הפסדים, אך לפחות כרגע מצבו טוב יותר ממי שנמנה על האסכולה השנייה. אלה עדיין מגלים סבלנות, נשארו עם רוב אחזקותיהם בשוק, ומאמינים כי בטווח הארוך ההתנהלות הזו תשתלם.

בין אם אתם משתייכים לאסכולה הראשונה או לשנייה - או אולי נמצאים איפשהו באמצע - התקופה הנוכחית היא תקופה טובה לנתח לעומק את מבנה תיק ההשקעות שלכם, ולתקן אותו, או לבנות אותו מחדש, על פי העקרונות הבסיס של ניהול תיקים.

1 הכלל הראשון שעל בסיסו יש לבנות את התיק נוגע למאפייני המשקיע. ראשית, עליכם לבדוק האם בפרמטרים המרכזיים שאותם אמור לשרת התיק חל שינוי. הפרמטרים הללו נוגעים לגיל המשקיע, הכנסתו, צרכיו, מטרת ההשקעה שלו, והרכב הנכסים הכולל שעומד לרשותו.

אחד הקריטריונים המשמעותיים שלהם משקיעים רבים אינם מודעים מספיק נוגע לפרמטר הגיל, ולצורך בשינוי הרכב התיק בהתאם לו (על פי עקרונות ההשקעה לפי מחזור חיים, אחוז הנכסים המסוכנים צריך לרדת בהתאם לעלייה בגיל).

בנוסף לכך, ייתכנו שינויים בהכנסות משק הבית (ירידה בשכר של אחד המפרנסים למשל), או שינויים בצד ההוצאות. גם אלה, כמובן, שני פרמטרים חשובים בקביעת הסכום המיועד לתיק ההשקעות.שינויים חשובים נוספים שאליהם יש לשים לב נוגעים למטרת ההשקעה (רכישת דירה, רכב או חיסכון לפנסיה) ולטווח ההשקעה.

2 לאחר בחינת מאפייני המשקיע, יש לבחון את רמת הסיכון אותה מוכן המשקיע לקחת על עצמו (מה שמכונה "בחינת אופי המשקיע"). למעשה, התקופה הנוכחית מתאימה לכך במיוחד לאחר שההפסדים הכבדים שספגו משקיעים רבים בשוק, והעובדה שהם חוו בפועל, על בשרם, את הירידות החדות, עזרה להם להפנים טוב יותר את משמעות ההשקעה באפיקים בעלי סיכון.

משקיעים רבים שנכנסו לשוק ההון במהלך שנות הגאות בבורסה, גילו במהלך המשבר כי הם אינם "עמידים" בפני ירידות בתיק ההשקעות שלהם כפי שחשבו, ועל כן, כעת, דפוס ההשקעה שלהם נוטה לשנאת סיכון טהורה, והתרחקות מכל אפיק שטומן בחובו סיכון מינימלי. כדאי רק לזכור כי דפוס השקעה כזה, עלול גם לגרום לכך שבבוא הזמן, אותם משקיעים, לא ייהנו גם מפרות ההתאוששות בשווקים.

מה שכן, עוצמת הירידות והשינוי בדפוס ההשקעה של משקיעים רבים, עלולים להותיר משקיעים רבים מחוץ לבורסה לתקופה לא קצרה, וגם את הפרמטר הזה יש לקחת בחשבון כשקובעים את רמת הסיכון בתיק.

3 לאחר שעמדנו על מאפייני המשקיע ועל מידת הסיכון אותה הוא מוכן לקחת, אפשר לגשת לשלב קביעת אסטרטגיית ההשקעות, שתשלב את הפרמטרים הללו עם ההערכות שלנו לגבי הצפי באפיקי ההשקעה השונים.

זהו בהחלט המקום להזכיר כי גם למשקיעים ותיקים ולמודי ניסיון בשוק ההון, וגם למשקיעים שמחליטים להיכנס לשוק בפעם הראשונה, מומלץ לכל הפחות להיעזר גם בייעוץ של בעל מקצוע (כמו יועץ השקעות בבנק), ולקבל חוות דעת נוספת על האסטרטגיה בה הם נוקטים.

יתכן כי למי שיכול להרשות לעצמו פתיחת תיק אצל מנהל תיקים, כדאי לשקול גם פניה לנתיב הזה, וכך להוריד מעצמם את העול שקביעת האסטרטגיה, במעקב מתמיד אחריה, וביישומה. אבל גם כאן, לפני שבוחרים איש מקצוע או גוף מסוים, חשוב לא לעשות זאת כלאחר יד, ולבצע את כל הבדיקות הרלוונטיות, כמו ההיסטוריה של הגוף המנהל, רמת השקיפות, התקשורת עם המשקיע וכמובן גם גובה העמלות שהוא גובה.

אם אתם בכל זאת בוחרים בניהול עצמאי של תיק ההשקעות שלכם, כדאי שתזכרו את כלל הברזל לפיו לא משקיעים במה שלא מבינים עד הסוף. אם תיק ההשקעות שלכם כבר קיים מומלץ שתחזרו לנתונים הבסיסיים שבעקבותיהם פתחתם את כל אחת מהפוזיציות המרכיבות את התיק, ותבחנו האם חל בהם שינוי מהותי. בזמנים בהם הפאניקה שולטת בשוק, גם שוויין של חברות טובות נחתך, ויתכן שעם סיום המשבר בשווקים הן יהיו הראשונות להתאושש.

4 אחרי שקבענו את האסטרטגיה, יש להתאים את תיק ההשקעות שלכם למתווה שנבחר. ישנם עקרונות רבים לבניית תיק השקעות נכון, בהם קביעת מדד היחס (בנצ'מרק), אופק ההשקעה (בעיקר באיגרות חוב), וכמובן פיזור התיק בין אפיקים, איזורים גיאוגרפיים וניירות שונים.

למשקיעים בעלי היקף נכסים קטן יחסית מומלץ להשקיע באמצעות תעודות סל או קרנות נאמנות, שיצרו בעבורם פיזור יעיל, בעלויות נמוכות. שוב, גם כאן, נדרשת בדיקה מעמיקה גם לגבי ההישגים ההיסטוריים של מנהל הקרן, וגם לגבי העמלות והעלויות הנלוות.

5 פרמטר נוסף אותו מומלץ לבחון בתקופה הנוכחית, לקראת סוף שנת המס הקרובה, הוא אלמנט המיסוי. בתקופה בה רוב המשקיעים רשמו הפסדי הון רבים בשל הירידות בשווקים, ניתן לקזז באמצעות ההפסדים הללו, את המס אותו יש לשלם על רווחי הון שנצברו בשנת המס הנוכחית.

מכירה של אחד מניירות הערך המופסדים בתיק לצורך כך עשויה לחסוך למשקיעים סכום נכבד, בהנחה, כמובן, שאכן רשמתם לזכותכם השנה גם רווחי הון.

6 השלב האחרון עשוי להיראות כטריוויאלי ביותר, אך למעשה הוא הקשה ביותר. כעת, לאחר שסידרתם את תיק ההשקעות שלכם, אתם צריכים לעקוב אחריו בהתמדה. החלק הזה הוא קשה מכיוון שבהשקעה בשווקים הפיננסים, במיוחד בתנודתיות המאפיינת אותם כיום, נדרשת סבלנות גבוהה במיוחד.

משקיעים רבים נוטים לבחון את ביצועי התיק שלהם באופן יומיומי ועל כן הם נוטים לתגובות יתר, שמושפעות מתנודות יומיות בניירות בהם הם מושקעים. בחינת ביצועי התיק בתדירות נמוכה יותר, כמו גם בחינת תשואת התיק כולו (ולא אחזקות בודדות מתוכו) ומזעור השינויים במשקולות בתיק, יכולים למנוע טעויות רבות.

השלבים שהובילו אותנו עד כה, אותם פרטנו בסעיפים הקודמים, אמורים להקנות לכם את הביטחון בפוזיציות שלכם, ואת הסבלנות והאמונה בהן לטווח ארוך.

מנגד, כמובן, החיים אינם פשוטים, ואסור להיתפס לשאננות. מומלץ להתעדכן באירועים חריגים הן בזירה המאקרו-כלכלית והן בעסקי החברות המרכיבות את תיק ההשקעות. בתקופה הנוכחית עולה פוטנציאל הסיכון לעסקי החברות, כחלק מכדור השלג של המשבר, ולכן מומלץ להישאר עם האצבע על הדופק. רישום למערכת הדיווחים שמציע אתר ה"מאיה" של הבורסה בתל-אביב, לדוגמה, או לשירותי ה"אלרטים" של גוגל פייננס ואתרים כלכליים אחרים בחו"ל, יחד עם קריאת העיתונים הכלכליים היומיים, יכולה לסייע בכך.