שני שקלים חדשים (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
צעד קטן ברפורמה, צעד קטן יותר לצרכן | תמונת AVI: עדי רם, חדשות

למרות תחושות הציבור כי העמלות בבנקים התייקרו בעקבות הרפורמה וכניסתו לתוקף של חוק הפיקוח על העמלות ביולי, מציג היום (ג') בנק ישראל נתונים הפוכים המצביעים דווקא על שיפור במצבו של הצרכן. הממצאים שמפרסם המפקח על הבנקים רוני חזקיהו מתבססים על נתוני הגבייה בפועל של עמלות ממשקי בית בחמשת הבנקים הגדולים ברבעון השלישי של 2008, הרבעון הראשון ליישום הרפורמה.

מנתוני בנק ישראל עולה כי בעקבות הרפורמה, עומדת ההוצאה עבור סל שירותי העו"ש הנפוצים (כולל מסגרות אשראי) על 16.2 שקל בחודש, ירידה בשיעור של 9% בהשוואה למצב שלפני החוק. החיסכון החודשי לחשבון עו"ש מסתכם ב-1.6 שקלים, כלומר חיסכון של 19 שקלים ברמה שנתית.

בחתך בנקים נמצא כי בנק הפועלים ובנק לאומי הם הבנקים הזולים ביותר, ולעומתם הבינלאומי הוא הבנק היקר ביותר למשקי בית. בבנק הפועלים חלה הפחתה של 29% בסל השירותים החודשי, ומחירו הממוצע ירד מ-19.9 ל-14.1 שקלים לחודש. בבנק לאומי חלה הפחתה של 10% בממוצע בסל ומחירו ירד מ-17.7 ל-16 שקלים. בדיסקונט ומזרחי טפחות התייקרה ההוצאה על עמלות ב-8% ו-14% בהתאמה ואילו בבנק הבינלאומי בניהולה של סמדר ברבר צדיק קפצה ההוצאה על עמלות ב-48%.

עוד עולה מממצאי בנק ישראל כי הרפורמה הוזילה את השירותים הבנקאיים הניתנים על ידי פקיד לאוכלוסיות החלשות ובכך הגבירה את נגישותן של אוכלוסיות אלו לשירותים בנקאיים. בעקבות הרפורמה, 80% ויותר ממשקי הבית מקרב האוכלוסיות החלשות, משלמים בין 11 ל-13 שקלים לחודש עבור שירותי עו"ש לעומת כ-18-25 שקלים לפני כן.

לפי נתוני בנק ישראל המחירים הממוצעים הנגבים בפועל מהלקוחות נמוכים מהמחירים המצוינים בתעריפים בכל הבנקים (למעט בבנק מזרחי טפחות שלא העניק הנחות ללקוחותיו). כך, שיעור ההנחה הממוצע שנרשם, עם תחילת הרפורמה בחמשת הבנקים הגדולים עומד על 24% לעומת כ-18% לפניה.

ההנחה הממוצעת על עמלת פעולה ע"י פקיד מגיעה בחמשת הבנקים הגדולים ל-35%, והמחיר הממוצע לפעולה ירד מ-6.1 שקלים ל-4 שקלים. ההנחה הממוצעת על פעולה בערוץ ישיר מגיעה בחמשת הבנקים הגדולים ל-21%, והמחיר הממוצע לפעולה ירד מ-1.68 שקלים ל-1.32 שקלים. במקביל אישר בנק ישראל באופן רשמי כי יאפשר לבנקים להציע ללקוחותיהם מסלולי עמלות.