לוח שנה עם עט (צילום: Nigel Carse, Istock)
ביום החמישי נשבות מכל מלאכה, והמדינה תשלם לנו משכורת | צילום: Nigel Carse, Istock

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, יציע למשרד האוצר לאמץ מודל שלפיו חלק ממפעלי התעשייה יוכלו לעבור לשבוע עבודה בן ארבעה ימים בלבד, זאת בעקבות המשבר. על פי המודל, אותו הגה במקור יו"ר איגוד המתכת והחשמל, אלי יפה, המדינה תישא בתשלום לעובדים עבור היום החמישי בשבוע, בו הם נמצאים בבית.

ברוש הסביר היום ל"גלובס" כי ההצעה אינה באה להחליף את המנגנון שלגביו כבר מסתמנת הסכמה, שלפיו מעסיקים במשק יוכלו להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת) למשך שלושה חודשים, בעוד שהמדינה תשלם להם דמי אבטלה בגין תקופה זו. "עבור חלק מענפי המשק המנגנון של חופשה ללא תשלום עדיף, אולם ישנם מפעלים שלא יכולים להרשות לעצמם הפסקה של הייצור. מצד אחד ישנה ירידה בהזמנות בגלל המשבר, אבל מצד שני לא ניתן להפסיק לחלוטין את הייצור ולכן מעבר לשבוע עבודה של ארבעה ימים מתאים למפעלים כאלה יותר", הסביר ברוש. לדבריו, דוגמא למפעלים כאלה ניתן לראות בענף המזון, או בכל ענף אחר שמייצר מוצרים חיוניים באופן שוטף.

ברוש חזר על התחזית הפסימית שלו, שלפיה כ-65 אלף עובדים יפוטרו במהלך שנת 2009. עם זאת, ברוש סבור כי תוכניות החל"ת יחד עם שבוע עבודה של ארבעה ימים, יכול לצמצם כ-70% במספר המפוטרים. "אנחנו מאמינים שאפשר יהיה לחסוך 45 אלף מפוטרים, אם הנושא יאומץ על ידי הממשלה", הבהיר ברוש. עוד הוא ציין כי להערכתו "מרבית המעסיקים יבחרו לשחרר 25% מהעובדים לחופשה ללא תשלום".

"המשמעות של פיטורים היא נוראית ומדובר בכמה מכות", אומר ברוש. "פעם אחת מדובר בנזק למשק, פעם שנייה מדובר בעובדים שייכנסו למעגל האבטלה ויהיה להם קשה לצאת ממנו, ובפעם השלישית כשיצטרכו את העובדים בחזרה יהיה קשה לגייס אותם", הוא מסביר.

בתוך כך, התאחדות התעשיינים פרסמה היום נתונים מדאיגים הנוגעים לענף המתכת והחשמל. על פי הנתונים, כ-28% מן המפעלים בענף נאלצו לפטר לאחרונה עובדים, כאשר רק בארבעת החודשים האחרונים פוטרו כ-1,000 עובדים. 36% ממפעלי המתכת והחשמל נתקלים בבעיות אשראי, 33% מהם מדווחים על ירידה בהזמנות, ו-27% מהם מדווחים על האטה בייצוא.