נגיד בנק ישראל עם תכנית הצלה למשק הישראלי (תמונת AVI: חדשות)
מעניין מה סטנלי פישר חושב עלינו כעובדים.. | תמונת AVI: חדשות

אנחנו הישראלים אוהבים לקטר – על החיים שלנו, על הבריאות שלנו, ובמיוחד על העבודה שלנו. אלא שכדי לקטר כמו שצריך, כדאי קודם כל להכיר את הנתונים. לרגל יום העצמאות ה-61 למדינה, ריכזנו את תוצאות כל הסקרים מהשנה האחרונה כדי לאפיין את העובד הישראלי הממוצע.  תוצאות הסקרים שערך אתר AllJobs, בהם השתתפו מעל 500 גולשים בכל סקר, מובאות כאן יחד וחושפות כיצד הרגישו העובדים עם תחילת המיתון, איך הם מגדירים את מעסיקיהם, האם הם מכירים את זכויותיהם בעבודה ועוד.

"העבודה שלי? זה לא מעניין, השטויות האלה"

שימו לב לנתון המדהים הבא: 43% מהעובדים בארץ לא מתעניינים בתחום העבודה שלהם וחושבים להחליף כיוון מקצועי, בעוד רק 16% אמרו שהם מרוצים מתחום עבודתם ומרגישים כי הם מממשים את עצמם. לדברי רויטל הנדלר, מנכ"ל AllJobs, הנתונים מעידים כי העובד הישראלי מעריך כסף ומוכן להתפשר על תחום עבודתו כדי להרוויח יותר. במקביל, כמחצית מהעובדים (48%) כלל אינם מודעים לחישוב מרכיבי השכר שלהם וכשליש (29%) אינם מודעים לזכויותיהם כעובדים, לעומת 22% שאמרו שהם כן עוקבים ומבינים.

כאשר מגיעים לשורה התחתונה, למשכורת, מרבית העובדים נמצאים בתחושה כי הם משתכרים מתחת לממוצע בתחומם (36%), מה שמחזק את תחושת אי שביעות הרצון הכללית ואת הרצון להצליח ולהתקדם. רק 9% חשים כי הם משתכרים מעל הממוצע בתחומם.

"אני בבית. אל תדבר איתי על עבודה עכשיו"

העובד הישראלי יודע לעשות הפרדה בין חיים אישיים לעבודה, מסתבר: 42% מהנשאלים בסקר אמרו כי אינם עוסקים בעיניי עבודה מחוץ לשעות העבודה מול 18% שדווקא כן מוותרים על זמן פנוי לטובת העבודה.

בנוסף, עולה כי סביבת העבודה של העובד הישראלי היא מאוד פתוחה ומאפשרת דיאלוג פתוח בין העובד והמעביד. למרות שמרבית העובדים (33%) הגדירו את הבוס כ"רודן מעיק שקשה לעבוד תחתיו", 9% אמרו כי מדובר באדם מקסים. 11% אף אמרו כי המעסיק שותף לפרטים ואירועים מהחיים האישיים, מול 35% שאינם משתפים את המעסיק כלל בענייניהם הפרטיים. סביבת החיים הישראלית, שכוללת אירועים משותפים לכלל האוכלוסיה כדוגמת שירות מילואים ואירועים טראגים כמו יום השואה ויום הזיכרון, כנראה מאגדים את כולנו תחת מעטה שוויוני אחיד. יכול להיות שעובדה זו היא שגורמת לקירוב לבבות ושבירת מערכות יחסים רשמיות: על פי הסקר 55% מהעובדים מבטאים את דעותיהם הפוליטיות במסגרת העבודה ואילו רק 10% מרגישים כי דעותיהם קיצוניות ולא משתפים את החברים למשרד. יותר מסביר כי נתון זה ייחודי למשק הישראלי ולמנטליות המיוחדת שלנו.

אחים למשכורת ומאוהבים בסתר

חוגג במשרד (צילום: jupiter images)
סחבקי כל העולם - התאחדו | צילום: jupiter images

הישראלים, כאמור, סחבקים. בנוסף, ישראלים אוהבים להנעים את סביבת העבודה שלהם. אחת הדרכים לעשות זאת מבלי לקבל קנס היא ליצור סביבת עבודה חברית. על פי הסקר, כמחצית (47%) מהעובדים מקיימים חיי חברה עם עמיתים לעבודה לעומת 26% שמעדיפים שלא לחבר בין חברים לעבודה.
התחום הרומנטי הוא קצת יותר מסובך, אך נדמה שגם בו לחלק מהעובדים הישראליים אין בעיה לקחת סיכונים: 12% מהנשאלים הודו כי הם מנהלים רומן עם קולגה לעבודה לעומת 47% שענו כי אינם מעוניינים לעשות את החיבור הזה.

אגב - אם אתם נמנים על הסקטור של ה-12%, דעו כי ההמלצה היא לשמור על קשר נקי ונטול "רכילות משרדית" ככל האפשר עד ששני הצדדים בטוחים בתוצאות.

אז מה מקבלים מתנה?

ישראלים הם לא עם חובב יין במיוחד, ולכן כנראה שעובדים ישראלים לא אוהבים לקבל אותו כמתנה: מרבית העובדים (65%) בארץ מעדיפים תלושים כשי לחג ורק 3% מעדיפים יין או מתוקים. זהו נתון הגיוני בהתחשב בכך שבתקופת החג ההוצאות הכלכליות האישיות של העובדים עולות לטובת מתנות וקניות נוספות, ואת סלסלות השי גם ככה כולנו מקבלים מהדודות.

ישראל, כידוע, היא אחת המדינות המובילות בעולם בשימוש בטלפון הסלולרי וההטבה של מכשיר סלולרי לעובד נחשבת להטבה בסיסית בחלק מהמקצועות. למעשה, מחצית מהעובדים בישראל מקבלים מכשיר טלפון על חשבון העבודה לעומת 49% שממשיכים לשלם על השיחות והמכשיר מכיסם הפרטי.

מה יהיה עם המיתון הזה?

המיתון הכה בארץ הרבה לפני יום העצמאות ועובדים רבים מצאו את עצמם מבולבלים וחרדים לעתידם המקצועי והכלכלי. על פי הממצאים מהסקר, מעל מחצית מהעובדים בארץ (56%) ענו כי הם מוציאים פחות על בילויים ומותרות בעקבות ההאטה במשק וכמעט רבע מהעובדים (20%) אף הוסיפו כי הם מחפשים מקור הכנסה נוסף בעקבות המצב הכלכלי החדש. מעל מחצית מהעובדים אמרו כי היו עדים לפיטורים של עובדים במקום עבודתם, מול 15% שדווקא ענו כי אצלם קלטו עובדים חדשים. 6% מהנשאלים סיפרו כי לא פוטרו, אך עברו קיצוץ בשכר.

כאשר נשאלו על חששות לגבי עתיד המיתון, ענו 8% כי הם חושבים שהמשבר לא ישפיע על מקום עבודתם לעומת 28% שנקטו בגישה פסימית יותר וחושבים שהמשבר ישפיע אולי בהמשך.