ניו יורק: שלט של וול סטריט (צילום: רויטרס)
המסחר בוול סטריט ננעל היום ברמות שפל היסטוריות | צילום: רויטרס

המסחר בוול סטריט ננעל היום ברמות שפל היסטוריות כשמדד ה-S&P 500 ירד לשפל שלא ראה כמוהו מאז אפריל 1997. את הירידות הוביל מגזר הטכנולוגיה כשמדד הנאסד"ק הוביל את הירידות עם ירידה של 3.7% בערכו. עוד ברקע למסחר - דיווחים על היתכנותה של הלאמה חלקית של סיטיגרופ הפיגו מעט את חששות המשקיעים מפני הלאמה מלאה או קריסה למעשה של בנקים מסחריים אך נראה כי "המשקיעים מתנהגים כאילו ישנן שתי אופציות אפשריות - או שיהיה שיפור מיידי במצב הכלכלה האמריקנית או שיתרחש בקרוב אירוע קטסטרופי", כך לדברי כלכלנים בכירים.

מגזר הרכב רשם היום התאוששות בעקבות הסדר שהגיעה אליו חברת פורד עם קרן הפרישה וביטוח הבריאות של ארגון העובדים בענף הרכב. מאידך, AIG נמצאת במגעים לסיוע נוסף מהממשל לאור הפרסום הצפוי של ההפסד הגדול ביותר של תאגיד אמריקני אי פעם העומד על סכום אסטרונומי של 60 מיליארד דולר.

על רקע השמועות, הצהירו היום הרשויות הרגולטוריות בארה"ב כי הן "עומדות יציבות" מאחורי המערכת הבנקאית בארה"ב ויבטיחו את ההון הנדרש לבנקים ואת הנזילות שלהם. האוצר האמריקני הודיע כי מבחני הכושר והעמידות לבנקים לצורך קבל סיוע פדראלי יחלו בעוד יומיים, ב-25 בפברואר.

כאמור, ה"וול סטריט ג'ורנל" מצטט מקורבים לנושא באומרו כי סיטיגרופ מנהל מגעים עם הממשל הפדראלי להלאמה חלקית - בשיעור 40%. שיחות עם הממשל הפדראלי התקיימו באישון לילה, וממשל אובמה טרם הודיע האם יתמוך בהצעתו של הבנק השלישי בגודלו בארה"ב.

לפי התרחיש שתואר לעיתון, נתח מהותי מתוך מניות הבכורה המוחזקות בידי הממשלה (בערך נקוב של 45 מיליארד דולר) יומר למניות רגילות. הממשלה מחזיקה בנתח זה, השקול ל-7.8% מהון המניות של הבנק, כתוצאה מהזרמת הון לסיטיגרופ.

על רקע דיווחים אלו והודעתו של רויאל בנק אוף סקוטלנד על נקיטת צעדיייעול של 1 מיליארד ליש"ט, שוקי אירופה נסחרים במגמה חיובית.

מנגד,מנכ"ל הבנק הגדול ביותר בארה"ב מבחינת היקף נכסים, בנק אוף אמריקה , צוטט ש"נוכל לעבור את המיתון בכוחות עצמנו". לדבריו, הוא אינו זקוק לכל סיוע פיננסי פדראלי נוסף. הבנק, נזכיר, קיבל עד כה סיוע בהיקף 45 מיליארד דולר מהממשל - רובם נועדו לעכל את רכישת בנק ההשקעות, מריל לינץ'. על רקע החששות מהלאמת הבנק, כתב קנת' לואיס (61), הנמצא תחת מתקפה מצד משקיעים החוששים מפני אובדן ערך המניות שבידיהם אם אכן תתרחש הלאמה, בתזכיר לעובדים: "אני מתכוון להוכיח לכל המבקרים והצינים שהם טועים".

בינתיים, מזכירת המדינה, הילארי קלינטון, קראה לסין להמשיך ולרכוש אג"ח של ממשלת ארה"ב, בכדי לעזור במימון תוכנית התמריצים של אובמה. "שתי המדינות קשורות זו בזו, ולא יהיה זה האינטרס של סין אם ארה"ב לא תוכל לעמוד בחובותיה", אמרה אתמול (א') קלינטון בראיון בתחנת הטלוויזיה דרגון בשנחאי.

"סין יודעת כי היא צריכה את הכלכלה האמריקנית בריאה, מאחר שהשוק האמריקני הינו שוק היצוא הגדול ביותר של סין", אמרה, והוסיפה כי ארה"ב חייבת לנקוט באמצעים דרסטיים על מנת לעודד את הצמיחה. "אנחנו באמת עשויים להתרומם או ליפול יחד. בכך שסין ממשיכה לתמוך במכשירים הפיננסיים שמציע האוצר האמריקני, היא למעשה מכירה בקשר ההדדי בין המדינות".

מדד הדאו ג'ונס ירד היום ב-3.41% לרמה של 7,114.78 נק'; מדד ה-S&P 500 ירד ב-3.47% לרמה של 743.33 נק'; מדד הנאסד"ק ירד ב-3.71% לרמה של 1,387.72 נק'

היום לא פורסמו נתוני מאקרו

במסחר בבורסת הסחורות בניו-נורק, החוזים העתידיים על הנפט הגולמי למסירה באפריל נסחרים בירידה של 4.4% לרמה של 38.27 דולר לחבית.

מחיר החוזים העתידיים על התירס שנסחרים בבורסה של שיקגו עולים ב-0.6% ל-3.52 דולר לבושל תירס.

הילארי קלינטון (צילום: רויטרס)
קראה לסין להמשיך ולרכוש אג"ח של ממשלת ארה"ב. הילארי קלינטון | צילום: רויטרס

מניות בכותרות

מניות הטכנולוגיה אפל וגוגל מרכזות עניין כמובילות את הירידות במדד הנאסד"ק.

על רקע המתרחש בגזרה הפיננסית, מניות הפיננסים וביניהן וולס פארגו , JP מורגן ומורגן סטנלי מרכזות עניין.

פורד הודיעה כי הגיעה להסדר עם ארגון העובדים בתעשיית הרכב בארה"ב להרעה מסויימת בהסכמה של העובדים כשגולת הכותרת שלו היא לצמצם את הביטוח הרפואי של העובדים בכ-20%.

ממשל אובמה ביקש, לפני שישחרר כספים נוספים, ניתוח נוסף של בקשותיהן של ג'נרל מוטורס וקרייזלר לעוד 21 מיליארד דולר בכספי סיוע. שתי יצרניות הרכב כבר קיבלו מהממשל הלוואות בהיקף 17.4 מיליארד דולר.

יצרנית הרכב הגדולה בעולם, טויוטה הודיעה היום כי היא מתעתדת לייצר ב-2009 6.5 מיליון כלי רכב. זאת, לאחר 6 שנים רצופות בהן ייצור כלי הרכב של החברה לא ירד מ-7 מיליון כלי רכב.

וול מארט הסכימה ליישב תביעה, בה היא הואשמה באפלייה נגד אפרו-אמריקנים בבואה לגייס עובדים. תחת תנאי ההסכם, הרשת הקמעונאית הגדולה בעולם תשלם 17.5 מיליון דולר.

בנוסף על רכישת ונטור ב-325 מיליון דולר הודיעה מדטרוניק , המספקת ציוד רפואי על רכישת חברת CoreValve בתמורה ל-700 מיליון דולר.

ישראליות מעבר לים

פרטנר הציגה שיא בהכנסות השנתיות: עלו ב-3.5% ל-6.3 מיליארד שקל. אישרה חלוקת דיבידנד בהיקף 217 מיליון שקל. הכנסותיה ברבעון הרביעי ירדו ב-4% ל-1.6 מיליארד שקל, הצפי היה לירידה של 20.2% בהכנסות. בנטרול השפעת ביטול הפרשת המס ברבעון הרביעי הרווח הנקי עלה ב-4.3%. ברבעון הרביעי הצטרפו עוד 16 אלף מנויים לחברה.

אורבוטק דיווחה היום כי ההפסד הנקי שלה ברבעון הרביעי, הכולל הפחתה של 88 מיליון דולר, הסתכם ב-101.2 מיליון דולר או 2.98 דולרים למניה, לעומת הפסד נקי של 1.1 מיליון דולר או 3 סנט למניה ברבעון המקביל בשנת 2007.

איתוראן דיווחה היום כי רשמה ברבעון הרביעי הכנסות פרו-פורמה של 29.4 מיליון דולר, ירידה קלה לעומת הכנסות של 29.5 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי הסתכם ברבעון ב-5.9 מיליון דולר, עלייה של כ-60% לעומת רווח נקי של 3.7 מיליון דולר עליו דיווחה אשתקד. הרווח למניה הסתכם ב-28 סנט, לעומת 16 סנט אשתקד.

נס טכנולוגיות הודיעה היום כי היא תבצע את פעילות המחשוב של המכללה האקדמית ת"א, אשר הוצאה למיקור חוץ, בתמורה ל-3 מיליון שקל לשנה. משך ההסכם הוא ל-3 שנים.

טבע נסחרת על רקע התגובות האוהדות של בתי ההשקעות לגבי תחזיותיה ל-2009 ול-2010, וכן על רקע הודעתה של חברת OSI כי בכוונתה לפנות ל-FDA כדי למנוע אישור אוטומטי של האתגור של טבע את הפנטנט שלה לתרופה למלחמה בסרטן Tarceva.

חברת התרופות פריגו הודיעה בסוף השבוע כי היא החלה בשיווק של משכך הכאבים Ibuprofen במינון 200/38 מיליגרם. התרופה נמכרת ללא מרשם רופא. בתוך כך, חברת העו"ד, דייר & ברנס, הודיעה כי היא יוזמת חקירה של הפסדים שספגו משקיעים מסויימים של פריגו, שהחזיקו את מניות החברה מ-3 פברואר 2009. החקירה תתמקד בשאלה גורמים פנים בחברה כשלו מלבצע מחיקה בעיתוי הנכון של 15.1 מיליון דולר באג"ח בריבית מכרז משתנה (ARS) שנרכשו מליהמן ברדרס, כעת בפשיטת-רגל. זאת, כשבאותו זמן מכרו מניות פריגו שבאמתחם בהיקף של מיליוני דולרים.

מנכ"ל טופ אימג' , עידו שכטר, דיווח בסוף השבוע לרשות ניירות הערך בארה"ב (ה-SEC), כי הפך לבעל עניין עם 6.5% ממניות החברה בבעלותו. יומיים לפניו דיווח ל-SEC בעל עניין אחר - יצחק נקר, יו"ר החברה, אחד ממייסדיה ומי שכיהן כמנכ"ל מהקמתה ועד תחילת העשור, כי הפך לבעל עניין עם אחזקה של 18.4% מהמניות.

במלאנוקס , שמפתחת פתרונות לקישור מהיר בין משאבי המחשוב הארגוני, הודיעו בסוף השבוע על קיצוץ של כ-15% בשכר השנתי של חברי ההנהלה הבכירה.