לא חייבים לרוץ לשוק האפור (תמונת AVI: חדשות)
למרות הורדת דירוג האשראי, מניות הבנקים עלו | תמונת AVI: חדשות

המסחר בבורסה בת"א ננעל היום בעליות שערים חדות שבאו בתגובה לעליות השערים החדות שאפיינו את המסחר בסוף השבוע מעבר לים. מניות הארביטרז' סגרו את הפערים החיוביים שנוצרו להן בוול סטריט. מדד המעו"ף עלה היום ב-3.3% בהובלת מדד הבנקים שהפתיע בזינוק של 6% ומדד התל-טק שגם הוא ננעל בעלייה של 5.3%.

מניות הבנקים פועלים ולאומי הבינלאומי ודיסקונט ננעלו בעליות חדות למרות הורדת הדירוג להן בסיום השבוע שעבר ע"י מודי'ס, ובתגובה לעליות החדות שאפיינו את סקטור הבנקאות בעולם. נציין כי מחזורי המסחר היום היו נמוכים יחסית והסתכמו בכ-830 מיליון שקל בלבד.

בין הנושאים שמרכזים את תשומת לב המשקיעים נציין את הורדות הדירוג לבנקים המובילים במערכת הבנקאית המקומית, את העליות החדות שאפיינו את וול סטריט והובילו את המדדים המובילים לעלייה שבועית דו ספרתית, כאשר רבות ממניות הארביטראז' שבות לת"א בפערים חיוביים. לאחר תום המסחר ממתינים המשקיעים לפירסומי הלמ"ס ביחס למדד המחירים לצרכן, וברקע נמשכים הדיונים בפיסגת ה-G20 בה שוקלים מנהיגי העולם את הדרכים להמשך ההתמודדות מול המשבר הגלובלי. כל זאת שנה לאחר קריסתו של בר-סטרנס שהפך להיות אחד מסימלי המשבר הפיננסי החריף ביותר עימו נאלץ להתמודד העולם בעת החדשה.

זמן קצר לאחר סיום המסחר ביום ה' פרסמה סוכנות הדירוג מודי'ס כי היא מפחיתה את הדירוג ל-3 מהבנקים המובילים בישראל, לאומי, דיסקונט והבינלאומי, ולבנק הפועלים הפחיתה הסוכנות הבינלאומית את אופק הדירוג. צעד זה צפוי להשפיע על המסחר במניות הבנקים, אשר מועד פרסום הדו"חות שלהם הולך וקרב וזאת לאחר שבמהלך התקופה האחרונה דיווחו הבנקים הנ"ל על אזהרות רווח אשר משמעותן צפי לדיווח על הפסדים של עשרות מיליוני ואף מאות מיליוני שקלים בסיום הרבעון הרביעי.

מניות הארביטראז' בלטו לחיוב כאשר רבות מהן שבו מוול סטריט בפערים חיוביים. נציין ביניהן את טבע בפער חיובי של 2.8%, אלביט מערכות בפער של 2.2%, נייס עם פער של 3.5%, פריגו עם פער של 5.7% , אלווריון בפער של 7.2% ווריפון בפער של 10.8%.

היום פורסם מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים לחודש פברואר שנותר ברמה נמוכה המצביעה על המשך השפל במגזר התעשייתי. מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים וארגון מנהלי הרכש לחודש פברואר רשם עלייה קלה של 1.2 נקודות אחוז לרמה של 29.7%. זהו החודש האחד עשר ברציפות שהמדד נמצא מתחת לרמה של 50, המבחינה בין התרחבות להתכווצות בפעילות. מרבית הסעיפים המרכיבים את המדד נמצאים ברמת שפל וברכיב הביקושים ליצוא אף נרשמה התעצמות במגמת ההתכווצות. רכיב התעסוקה מוסיף להיות זה החודש השישי במגמת התכווצות ונמצא ברמה נמוכה של 27.8%. כתגובה לירידה בביקושים בארץ ובעולם, מנהלי הרכש ממשיכים לדווח על הקטנה מכוונת במלאים.

לאחר סיום המסחר צפוי להתפרסם מדד פברואר אשר הדעות בשוק חלוקות ביחס לשיעורו וביחס לכיוונו, כאשר ההערכות נעות בין עלייה לירידה של 0.2% בשיעור מדד המחירים לצרכן. נזכיר כי שלושת המדדים האחרונים שפורסמו מאז נובמבר היו שליליים.

נזכיר כי במהלך המסחר בוול סטריט דיווחו סוכנויות דירוג אחרות, S&P ביום ה' על הורדת הדירוג המירבי, טריפל A לג'נרל אלקטריק, לראשונה מזה חמישים שנה. וסוכנות הדירוג פיץ' שהודיעה יום למחרת הודעה זהה לגבי ברקשייר האת'אווי של וורן באפט. נציין כי למרות הורדת הדירוג לג'נרל אלקטריק, התעלמו המשקיעים ובחרו דווקא להגדיל את החזקותיהם במניה מרכזית זו.

פוליטיקה כלכלית בארץ ובעולם

נציגי מדינות ה-G20 שהתכנסו בסוף השבוע לועידת פיסגה בדרום אנגליה, ודנים באפשרויות השונות לטיהור הבנקים מנכסים רעילים, לאחר שנידרשו לאמץ את שיטת "הבנק לנכסים רעילים" על ידי הבנקים הגדולים בעולם התחייבו שרי האוצר של אותן מדינות למאמץ משותף לשיקום כלכלה העולמית, המיתון הגלובלי ומחנק האשראי תוך שהם מתחייבים להמשיך ולהזרים הון למערכת הפיננסית אך עד כה לא הגיעו להחלטה לאופן הפעולה. נגידי הבנקים המרכזיים חזרו על כוונתם לשמור על סביבת ריבית נמוכה כל עוד נמשך המשבר.

ואצלנו, למרות שממשלה עוד אין, ובסוף השבוע שוב עלה לכותרות רעיון הרוטציה בין הליכוד לקדימה, נמשכים המאמצים לגיבוש הדרכים להתמודדות עם המשבר. נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין הגיש לנתניהו משנה כלכלית ליציאה מהמשבר: קורא להקטנת הסקטור הציבורי ולפריסת חובות לטייקונים. לין מציע גם רכישת אג''ח קונצרניות ע"י קרנות הפנסיה הותיקות. בנושא עסקים קטנים ובינוניים ממליץ לשתף עסקים אלו בלא פחות מרבע מהיקף המכרזים הציבוריים.

הערב צפוי מפגש בין ראשי המשק למועמד לראשות הממשלה, בנימין נתניהו. בין אנישי העסקים הבכירים שצפויים לקחת חלק בפגישה: מיכאל ועופרה שטראוס, תשובה, לבייב, דנקנר ועוד...

ויו"ר הסתדרות העובדים, עופר עיני אמר אתמול במסגרת התוכנית "פגוש את העיתונות": "נוכל לגייס 600 מיליון שקל להצלת מפעלים אם כל העובדים במשק יתרמו יום עבודה אחד". והוסיף: "אני מתנגד להורדות שכר וגם להקפאות שכר במגזר הציבורי" , "אם הבנקים יגלו רגישות והממשלה תסייע נוכל להציל חלק גדול מהמפעלים בפריפריה".

היום פורסם כי שיאן הוצאות קשר עם הבוחר בכנסת לשנת 2008 - אליהו גבאי מהאיחוד לאומי עם הוצאה של 93 אלף שקל.

מדד המעו"ף עלה היום ב-3.3% ל-671.07 נק', ת"א-100 עלה ב-3.4% ל-607.73 נק' , מדד התל-טק עלה ב-5.4% ל-165.42 נק', מדד הנדל"ן עלה ב-4.1% ל-157.93 נק' ומדד הבנקים זינק היום ב-6% ל-535.37 נק'.

מניות בכותרות

כאמור, הבנקים מרכזות תשומת הלב לאחר שסוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הורידה ביום ה' בערב את דירוג האשראי של בנק לאומי ל"A1" מ-"Aa3" ואת דירוג האשראי ארוך הטווח של הבנק הבינלאומי ושל בנק דיסקונט ל"A2" מ-"A1" . ולבנק הפועלים הורידה מודי'ס את תחזית הדירוג ל"שלילי" מ"יציב". הדירוג של בנק הפועלים נותר A1 לחוב המקומי והמט"חי ארוך הטווח. התחזית לחוב המישני נותר "-C". לבנק מזרחי טפחות הותירה הסוכנות את הדירוג הקודם. עם זאת העליות החדות שרשם מגזר הבנקאות ברחבי העולם בסוף השבוע תומך במגמת העליות בסקטור זה גם בת"א.

רווחיה של זרוע כרטיסי האשראי של בנק הפועלים, קבוצת ישראכרט גדלו ב-20.2% ל-232 מיליון שקל ב-2008. מכירת מניות מסטרקארד תרמה לרווח 57 מיליון שקל. הרווחים הם לאחר העברת תשלומים לבנקים הבעלים בסך 469 מיליון שקל. בחתך רבעוני הרווח הנקי נותר ללא שינוי מספר הכרטיסים שהונפקו על-ידי התשלובת הסתכם בסוף דצמבר על 2.8 מיליון כרטיסים - עליה של 3.6% מ-2007.

כור מקבוצת אי.די.בי. של נוחי דנקנר צפויה לפרסם את דו"חותיה הכספיים היום. נזכיר כי ברבעון הרביעי של השנה הגדילה החברה את החזקותיה במניות הבנק השוויצרי, קרדיט סוויס שעומדות כיום על כ-3.4%. ובטרם פורסמו הדו"חות הוגשה כנגד דסק"ש וכור תובענה ייצוגית בהיקף של 73 מיליון שקל בטענה לקיפוח המחזיקים במניות כור מקרב הציבור בהנפקת הזכויות שביצעה החברה בנובמבר 2008.

אפריקה נכסים מנהלת מו"מ מחודש למכירת חלקה בקניוני רמת אביב וסביונים - עם מליסרון של יולי עופר. המחיר המוצע לקניון רמת אביב הוא כ-1.5 מיליארד שקל והמחיר עבור קניון סביונים הוא כ־180 מיליון שקל - נמוך מהמחיר שהצמידה אפריקה לקניונים. בעבר אפריקה ניהלה בעבר מגעים למכירת הקניונים עם עזריאלי, מגדל ובריטיש ישראל.

היום חתכו כלכלני UBS את מחיר היעד של אפ"י פיתוח, זרוע הנדל"ן של אפריקה ישראל במזרח אירופה, ב-40% ל-2.7 דולר - והוא עדיין גבוה פי 3.14 משער המניה מחיר היעד החדש נקבע על 2.7 דולר בבורסה הראשית בלונדון, לעומת שער נעילה של 86 סנט בלבד "הביקושים הפוחתים והיחלשות הרובל יביאו לדמי שכירות נמוכים יותר", הם מציינים, ומזכירים לחיוב את המאזן החזק של החברה שבשליטת אפריקה ישראל.

הרווח הנקי של גב ים ב-2008 צמח ב-29.8% והסתכם ב-157 מיליון שקל זאת לעומת 121 מיליון שקל ב-2007. הרווח התפעולי עלה בכ-30% והסתכם בשנת 2008 לסך של 400 מיליון שקל לעומת 308 מיליון שקל ב-2007.

חברת סיאלו פירסמה כי זכתה ברישום פטנט למוצר חדש. המניה מזנקת בכ-72% המוצר שפותח הוא צינורית לתמיכה בצינורית הרוק המשמשת למניעת (Polymeric Drain). צינורית התמיכה מונעת את סתימתה של צינורית הרוק עד לריפויה המוחלט.

כלל פיננסים מרכזת עניין לאחר שפרסמה ביום ה' אחה"צ את דו"חותיה הכספיים. החברה סגרה את השנה במעבר מרווח של 94 מיליון שקל ב-2007 להפסד של 312 מיליון שקל ב-2008 . רק ברבעון הרביעי רשמה החברה הפסד של 144 מיליון שקל - בעיקר בגין הפחתות ערך חשבונאיות הנובעות מרכישת קרנות הנאמנות אילנות בטוחה, פעילות החיתום, והזרוע הבינלאומית טיטניום.

אזורים מרכזת עניין לאחר של"גלובס" נודע כי החברה צפויה להפחית כ-200 מיליון שקל בשל השקעתה בלגנא הולדינגס, עם פרסום דו"חותיה בשבועות הקרובים. שווי האחזקה בלגנא הולדינגס מופיע במאזן של אזורים ברמה של 428 מיליון שקל, בעוד ששווי השוק שלה הוא 32 מיליון שקל.

מגל מערכות הזהירה ביום ו' כי תרשום מחיקות והפרשות לפיצויים בסך 21.5 מיליון דולר ברבעון הרביעי. מגל תפרסם את הדו"חות ביוני. החברה, שסיימה את הרבעון השלישי בהפסד, צפויה למחוק ולהפריש סכום הגבוה מכל הכנסותיה ברבעון הקודם ההפרשה לפיצויים - בגין פרישת הנשיא והמנכ"ל, יזהר דקל.

רווחי תאת טכנולוגיות צנחו ב-46.6% ברבעון הרביעי של 2008. רווחי השנה כולה היו כעשירית מרווחי 2007. הרווח הרבעוני הסתכם ב-748 אלף דולר. הכנסות החברה עלו ב-57% ל-31.1 מיליון דולר ברבעון. ההכנסה השנתית עלתה ב-16.5% והסתכמה ב-103.3 מיליון דולר.

הכלכלנים של הבנק השוויצרי UBS חוזרים על המלצת "קנייה" למניית טבע אך מורידים את מחיר היעד ל-52 דולר, בהתייחסם ל-2010 מציינים האנליסטים כי הם אופטימיים בצורה יוצאת דופן ביחס לטבע וצופים לחברה עלייה של 30%-35% ברווח למניה. רואים במיגזר הגנרי אותו מובילה בעולם טבע כ"חוף מבטחים" בתקופה של מיתון גלובלי.

רווחי רשת מרכזי הקניות ביג התכווצו בחצי ל-92.5 מיליון שקל על רקע ירידת ערך הנדל"ן להשקעה. הכנסות החברה מהשכרה ודמי ניהול עלו ב-23.8% ל-148.92 מיליון שקל, עם זאת העלייה בשווי ההוגן של נדל"ן להשקעה התכווצה ב-43% ל-124.5 מיליון שקל. יתרת המזומנים ושווי המזומנים בסוף השנה זינקה ב-100% ל141.65 מיליון שקל.