פישר מנסה להציל את המשק הישראלי (תמונת AVI: חדשות)
הבנקים הזרים טוענים שהוא בסך הכל דוחה את הקץ. פישר | תמונת AVI: חדשות

בנקי ההשקעות הזרים מורגן סטנלי וברקליס קפיטל ממשיכים לטעון כי כלכלת ישראל יצאה מהמיתון וכי השקל ימשיך להתחזק, חרף ההתערבויות האקראיות של בנק ישראל בשוק המט"ח. בסקירות שהוציאו ללקוחות אשר הגיעו לידי "גלובס", הכלכלנים צופים העלאות ריבית נוספות בישראל לאור הצמיחה החזקה הצפויה במשק, אם כי הם לא צופים התפרצות אינפלציונית.

"נפגשנו עם גורמים בכירים בבנק ישראל, משרד האוצר ובנקאים בסקטור הפרטי והחלטנו לעדכן את התחזיות שלנו", אומר טבפיק אקזוי, כלכלן במורגן סטנלי היושב בלונדון ואשר מסקר את המשק הישראלי מטעם בנק ההשקעות. אקזוי החליט לשדרג את תחזיות הצמיחה של ישראל והוא מחזיק בתחזיות החזקות ביותר בשוק: הוא צופה צמיחה של 0.2% השנה ו-2.7% בשנה הבאה. הוא היחיד שצופה צמיחה חיובית במשק הישראלי השנה, למרות שמדובר בשנת מיתון.

לפני שבועיים העלה בנק ישראל את תחזיות הצמיחה במשק לשנתיים הקרובות. הבנק צופה צמיחה אפסית השנה וצמיחה של 2.5% ב-2010. נזכיר כי רק לפני מספר חודשים חזה הבנק צמיחה שלילית של 1.5% השנה. אך ההתאוששות בשווקיים הפיננסים וסימני ההתאוששות הכלכלית בעולם ניכרים גם במשק הישראלי, ותחזיות הצמיחה עודכנו בחודשיים האחרונים כלפי מעלה על-ידי הבנקים ובתי ההשקעות השונים.

"האבטלה תמשיך להיות גבוהה עד שנת 2011", אומר אקזוי, ובכך הוא מיישר קו עם הערכות בנק ישראל ושאר הבנקים בדבר האבטלה בישראל, שחצתה את ה-8% בחודש שעבר. אקזוי גם מעריך שמחירי הדירות בישראל ימשיכו לעלות, לאחר שטיפסו בכ-12% בשנה האחרונה למרות המיתון: "מחירי הדירות נותרים גבוהים ובעיות היצע בשילוב עם ביקושים איתנים ימשיכו לדחוף את המחירים מעלה".

ולצד החדשות הטובות על העלאת תחזיות הצמיחה, אקזוי מעריך גם שהאינפלציה תחרוג אמנם מהיעד של בנק ישראל השנה אך תחזור ליעד בשנה הבאה. הוא צופה אינפלציה של 3.7% השנה, שיעור גבוה מהיעד של בנק ישראל (3%), אולם האינפלציה "תרוסן ב-2010". כמו כן, מפגישותיו עם משרד האוצר הוא מסיק כי הגירעון הממשלתי יהיה נמוך יותר השנה מהתחזיות המוקדמות, ויעמוד על 5.2% השנה לעומת תחזית ל-6% שהייתה רלוונטית בתחילת השנה.

קנו שקלים

כך מנצלים את המשתמשים ב"הר הכסף" (צילום: חדשות 2)
הצמיחה של המשק הישראלי תרמוס את הדולר עד סוף 2010 | צילום: חדשות 2

וכאשר נתוני הצמיחה צפויים להיות כל-כך טובים לדעתו של אקזוי, הדרך להעלות ריבית נוספות כבר נסללה. הוא מעריך שבנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.25% השנה ל-1%, וכי ב-2010 תעלה הריבית ב-1.5% נוספים. העלאות הריבית והצמיחה בישראל, שצפויה להיות החזקה ביותר מבין מדינות המערב, יתרמו להערכתו של אקזוי להמשך ייסוף השקל. לטענתו, הדולר יירד לרמה של 3.55 שקלים עד אמצע 2010 וימשיך להידרדר ל-3.38 שקלים עד סוף 2010. בכך, הוא מצטרף לשאר בנקי ההשקעות הזרים שמאמינים בהיחלשות הדולר, כדוגמת מריל לינץ' שהצמיד לדולר מחיר יעד של 3.4 שקלים עד אמצע 2010. ובנק ישראל? הוא לא יצליח למנוע את ייסוף השקל.

"המאבק למנוע את ייסוף השקל הוא קרב אבוד", אומר אקזוי. "בנק ישראל יפחית את ההתערבות שלו בשוק המט"ח בנקודה מסוימת". אקזוי לא לבד. גם בבנק ההשקעות ברקליס ממשיכים להאמין כי הדולר ימשיך להיחלש מול השקל. נראה כי הבנקים הזרים לא מתרגשים מההתערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח, אשר רק בשבוע שעבר רכש לפי ההערכות כ-800 מיליון דולר ביום בניסיון להרים את הדולר.

"אנו נותרים שוריים על השקל", אומרים בברקליס, אשר בתחילת חודש יוני המליצו לרכוש אופציית PUT על הדולר במחיר מימוש של 3.76 שקלים - וצדקו. כעת, הם ממשיכים להמליץ לנקוט בפוזיציית שורט על הדולר. "אנו ממליצים לקנות אופציית PUT על הדולר במחיר מימוש של 3.68 שקלים", אומרים האנליסטים ומדגישים כי מחיר היעד שלהם לדולר הוא נמוך הרבה יותר - 3.48 שקלים. "ההתערבויות של בנק ישראל יכולות לגרום לעליות נקודתיות בדולר", אומרים בברקליס, אך מדגישים כי לאורך זמן התמונה הכלכלית תומכת בייסוף השקל.