ניו יורק: שלט של וול סטריט (צילום: רויטרס)
המפולת שם שיגעה את הבורסה בת"א. וול סטריט | צילום: רויטרס

יום הפכפך הסתיים באחד העם. בתחילה, חבוטים, מבוהלים ובעיקר מותשים לקחו המשקיעים בבורסה בתל-אביב הפוגה קלה מהמכירות הנואשות. עם זאת, מדובר היה בשקט מדומה, שכל כולו המתנה דרוכה לפתיחת המסחר בארצות-הברית.

המדדים הכבדים באחד העם התנהלו סביב קו האפס במהלך רוב היום ועליות שערים נאות נרשמו בקרב המדדים הסקטוריאליים.

זאת, תוך התעלמות מהירידות החדות שהיו מנת חלקן של הבורסות המובילות באירופה. המגמה הזו התחלפה שעתיים לפני תום המסחר המקומי בצל פתיחה פסימית במיוחד בוול סטריט. המוכרים חזרו לשלוט בשוק ומאווירת ההתאוששות הרגעית לא נותר זכר. עם זאת, שוב קיבלנו הוכחה כי בזמנים טרופים אלה מסקנות סופיות אפשר לגזור רק בסוף היום. במחצית השעה האחרונה היו מי שכבר לא יכלו לעמוד בפיתוי וחזרו לקנות.

למרות איתותים מוקדמים בדמות ירידות של יותר מ-3% בקרב החוזים על המדדים המובילים בוול סטריט המתינו בתל-אביב לתוצאות האמת ואלו לא איחרו לבוא. עם פתיחת המסחר מעבר לים ירד מדד ה-500S&P ב-3.7%, הנאסד"ק פתח בצלילה של 3.8% והדאו ג'ונס מצא עצמו מתחת ל-10,000 נקודות לראשונה זה ארבע שנים, בעקבות אובדן של 3.3% מערכו.

המשקיעים בוול סטריט הגיבו להערכות שהחלו להתפרסם באשר למחיר תוכנית החילוץ של הממשל האמריקני למערכת הפיננסית, שאושרה בקונגרס ביום שישי האחרון. נזכיר, כי עיקרה של התוכנית הוא הקמתה של קרן אשר תרכוש מהגופים הפיננסיים השונים את נכסיהם הבעייתיים מגובי המשכנתאות. פירושו של דבר הוא העברתם של אלו לאחריותו של משרד האוצר האמריקני מצד אחד, אבל מאידך הכרה בהפסדים גדולים הרבה יותר מאלו שרשמה המערכת הפיננסית עד כה. הערכה מעודכנת מבית היוצר של חטיבת המסחר בניירות-ערך של הבנק השני בגודלו בארה"ב, ג'יי פי מורגן צ'ייס, אומדת את ההפסדים ב-1.7 טריליון דולר.

במקביל, הודיע הבנק המרכזי האמריקני כי יכפיל את היקף מכרזי אשראי החירום המיוחדים שלו ל-900 מיליארד דולר, כדי למנוע העמקה של הקיפאון בשוקי האשראי.

ואצלנו, השאלה מתי ואיך יתערבו קובעי המדיניות בנעשה בשוק נותרה בינתיים פתוחה. במשרד האוצר הגיבו לביקורת נגד הימנעותם מהתערבות במשבר הכלכלי; "אנחנו נכונים למצב שנצטרך להתערב בשוק, אבל כרגע אין עדיין מקום לכך", אמר היום מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, בראיון לגלי צה"ל. "כרגע אין סיבה ליצור תסריטי אימים, אלא לעקוב אחרי מה שקורה". אריאב אמר כי המשק הישראלי נכנס למשבר במצב טוב ביחס לעולם, ולכן הסיכויים למיתון נמוכים יותר.

עוד היום, פורסמו הפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה של בנק ישראל, מהם עולה כי אחד מחברי הנהלת הבנק המליץ לנגיד להפחית את הריבית לרמה של 4%, בעוד שארבעת חברי ההנהלה הנוספים סברו כי יש להשאיר את הריבית ללא שינוי כפי שאכן החליט הנגיד לעשות. עם זאת, גם חברי הפורום שהמליצו שלא לשנות את הריבית, ציינו כי הציפיות לאינפלציה יורדות משמעותית, וכי האינפלציה תיכנס לתוך היעד באמצע 2009. פירושו של דבר הוא שהבמה נותרת כעת פנויה לניסיונות לשמור על היציבות הפיננסית.

בסוף יום מסחר איבד המעו"ף 3.2% מערכו. מדד תל-אביב 100 ירד ב-3.1%, התל-טק איבד מערכו 4%, מדד הבנקים ירד ב-3.9% ומדד הנדל"ן התחזק ב-0.1%. האפיקים השקליים הארוכים איבדו 0.15% וצמודי המדד לאותו משך זמן ננעלו באובדן של 1.1.

יום קשה לאירו

לאירועים בעולם הגיב כמובן גם שוק המט"ח, ובעוד שהדולר ננעל ללא שינוי ושערו היציג הוא 3.465 שקל, האירו נחלש בשיעור של 1.7% כשהוא ממשיך להיחלש ומאיים לפרוץ מטה את רצפת ה-4.7 שקל. האירו נסחר כעת בשפל של כמעט שש שנים מול השקל, בהתאם למגמת היחלשותו בעולם.

המחזור הסתכם ב-2.8 מיליארד שקל.

אין תמונה
קיבל המלצה להוריד את הריבית. פישר

מי שבלטה במסחר לאורך כל היום בירידות שערים עוד בטרם הצטרף אליה כל השוק הייתה המניה הפופולארית ביותר באחד-העם, כי"ל . כי"ל איבדה במהלך היום 8% מערכה. בכך השלימה ירידה של 28% בשבוע האחרון ויישרה קו עם המתרחש בקרב המתחרות מעבר לים.

יחד איתה גררו את מדד המעו"ף מטה מניות כמו החברה לישראל שאיבדה מערכה 10.1%, ומניית מכתשים אגן שצנחה ב-5.4%.

מדד הנדל"ן, לאחר שכבר רשם תיקון נאה של יותר מ-5% ואז ירד ביותר מ-10%, מסיים בסופו של יום ביציבות. את טבלת היורדות במדד איישו מניית אזורים אשר ירדה ב-10.3%, מניית גב ים שאיבדה 6% ומניית דלק נדל"ן שנגרעו ממנה 11.9%, כשברקע הודעתה של קבוצת דלק כי תחלק את מניותיה כדיבידנד בעין למחזיקי מניות דלק.

מניית קבוצת דלק , אגב, הגיבה בחיוב להודעה ועלתה ביותר מ-14% בטרם השתנתה המגמה. את יום המסחר מלא התהפוכות סיימה קבוצת דלק בעלייה של 8.4% בערכה.

למרות שינוי המגמה בסוף לא חסו המשקיעים על מניות הבנקים הגדולים, וכך ננעלה מניית פועלים בירידה של 3.9% ומניית לאומי איבדה 3.7%.

האג"ח הקונצרניות לא נרגעות

גם בזירת האג"ח הקונצרניות התנהל היום המסחר בתנודתיות חדה. בתחילה התנהל המסחר באופטימיות ובעליות שערים, אך לקראת סיום היום, בעקבות הנפילות החדות בבורסות העולם, עבר גם שוק האגרות הקונצרניות לירידות חדות שהתמתנו בישורת האחרונה. מדד התל-בונד 60 ירד היום ב-0.7%, כשאת הירידות עדיין מרכזות חברות הנדל"ן. האג"ח מסדרה 14 של דלק נדל"ן נסחרה היום בתשואה של 24% וירדה ב-11.4%. גם האג"ח מסדרה 25 של דלק נדל"ן רשמה היום ירידה של 10.4% ונסחרה בתשואה של 53%. כנראה שהידיעה שהתפרסמה אתמול, ולפיה קבוצת דלק תבצע חלוקת "דיבידנד בעין" של מניות דלק נדל"ן לבעלי המניות של הקבוצה, לא עזרה לחלק מאגרות החוב של דלק נדל"ן, שרשמו היום כאמור ירידות חדות. עוד בלטו בירידות, האג"ח מסדרה 9 של אי.די.בי פיתוח שנסחרו בתשואה של 8.8% וירדו היום ב-8.4% וכן האג"ח מסדרה 6 של כלכלית, שירדה היום ב-8% ונסחרה בתשואה של 16.6%.