הפסדי ענק לאפריקה ישראל (תמונת AVI: חדשות)
לכו תספרו לו עכשיו שכבר יצאנו מהמיתון. לבייב | תמונת AVI: חדשות

ענקית הנדל"ן, חברת אפריקה ישראל שבבעלות לב לבייב, פירסמה במהלך הלילה את דוחו"תיה הכספיים לרבעון השני של שנת 2009.

מדוחות החברה עולה כי הפסד קבוצת אפריקה ישראל ברבעון השני הגיע לסך של 1.51 מיליארד שקל. זאת לעומת הפסד של 12 מיליון שקל ברבעון המקביל. כמו כן, הפסידה החברה ברבעון גם כ-262 מיליון שקל מפערי מט"ח.

ההפסד התפעולי לפני הוצאות מימון עמד על 1.37 מיליארד שקל ברבעון לעומת רווח של 215 מיליון שקל ברבעון המקביל.

יש לציין כי לפני כשבועיים דיווחה החברה כי תציג ברבעון השני הפסד של 1.4 מיליארד שקל בעקבות ירידות ערך בארה"ב וברוסיה.

במהלך כל המחצית הראשונה של השנה ביצעה החברה הפחתות לשווי של 2.2 מיליארד שקל, כש-1.6 כאמור, נרשמו ברבעון השני.

ההפסד ברבעון נובע בעיקר מהפחתה בסעיף נדל"ן להשקעה וכן בשל הוצאות מימון גבוהות עקב עליית מדד המחירים לצרכן.

סך האשראי שהועמד לטובת אפריקה-ישראל מסתכם, נכון ל-30 ביוני 2009, בכ-21.2 מיליארד שקל, מהם 8.3 מיליארד לטווח קצר וכ-12.9 מיליארד לטווח ארוך.

יתרות הנזילות של הקבוצה - לרבות השקעות לזמן קצר - הסתכמו בכ- 2.7 מיליארד שקל. שווי השוק המצרפי של החזקותיה של החברה במניות חברות הבת הציבוריות שלה ליום 27.8.09 עומד על כ-4.7 מיליארד שקל כשהחזקות אלו אינן משועבדות.

החל מינואר 2008 ועד היום, פרעה החברה תשלומי קרן וריבית של אגרות חוב וניירות ערך מסחריים בהיקף כולל של כ-3.3 מיליארד שקל.

הרווח מהשכרה והפעלת נכסים הסתכם ברבעון בכ-86 מיליון שקל לעומת כ-110 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הרווח מהשכרה והפעלת נכסים במחצית הראשונה של 2009 הסתכם בכ-184 מיליון שקל לעומת כ-202 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

הירידה נובעת בעיקר מהכללת ההפסד התפעולי של פרויקט הטיימס שסווג הרבעון לראשונה כנדל"ן להשקעה. הרווח מפעילות התעשייה הסתכם בכ-20 מיליון שקל לעומת כ- 77 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

הרווח מפעילות התעשייה במחצית הראשונה של 2009 הסתכם בכ- 35 מיליון ש"ח לעומת כ- 107 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. הירידה נובעת בעיקר מירידה במחירי המכירה כתוצאה מירידה חדה במחירי הפלדה וכן מירידה בביקושים.

במחצית הראשונה של שנה רשמה החברה רווח מיזמות נדל"ן של כ-288 מיליון שקל וזאת בעיקר בשל ההשפעה של היישום לראשונה של התיקון ל-IAS 40 בדבר נדל"ן להשקעה בהקמה. הרווח מהשכרה והפעלת נכסים הסתכם ברבעון בכ-86 מיליון שקל לעומת כ-110 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

הידברות עם מחזיקי האג"ח

לא רואים את סוף המיתון (תמונת AVI: חדשות)
במילים אחרות, לבייב יבקש מהנושים שלו קצת התחשבות | תמונת AVI: חדשות

בנוסף הודיעה החברה כי היא פותחת בהידברות עם כלל מחזיקי האג"ח של החברה לגיבוש תכנית לארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה של החברה.

"בראייה שקולה וארוכת טווח, לשם מתן מענה הולם לסיכונים ולשינויים נוספים לרעה שעלולים לחול בהמשך, וכפועל יוצא מכך, שיפור סיכוייה של החברה בהתמודדותה עם פירעון התחייבויותיה בתקופה יוצאת דופן זו, חובת הזהירות ומידת האחריות מחייבות את אפריקה ישראל להתחיל בהליך של בחינה וארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה כלפי כלל מחזיקי אגרות החוב תוך הידברות עם מחזיקי האג"ח של החברה לגיבוש תכנית לארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה".

החברה מציינת כי הדברים האמורים אינם מתייחסים לחברות הבנות הציבוריות של החברה.

"להערכת הנהלת החברה, יהיה ביכולה של החברה להמשיך ולעמוד בהתחייבויותיה בטווח הנראה לעין, בהתאם לתחזיותיה בדבר מקורות ושימושים, כפי שנכללו עד כה בדיווחיה הפומביים, מסרה.

"עם זאת", מסתייגת החברה בהודעתה, "לא ניתן להתעלם מכך, שהתמשכותו של המשבר בשווקים העיקריים בהם פועלת החברה, מחד גיסא, ותלותה המובהקת של יכולת הפירעון של התחייבויותיה בהצלחתה לממש נכסים לאורך תקופה ממושכת של שנים לבוא, מאידך גיסא, מעצימים את תנאי אי הוודאות בפניהם ניצבת כיום הנהלת החברה".

בפירוט הדברים נמסר: "החברה כבר מימשה חלק מנכסיה המניבים, מהלך שגרר, מטבע הדברים, הפחתה של תזרימי המזומנים השוטפים, הקטנה של מצבת נכסיה ופגיעה בליבת העסקים של החברה. בתנאי השוק הנוכחיים קיים קושי בקבלת מימון לפיתוח נכסיה של החברה והשבחתם כמו גם למחזור התחייבויותיה הפיננסיות לשם מימון פעילותה השוטפת של החברה. מחנק אשראי זה, אף משליך על האפשרות להשגת מימון על ידי רוכשים פוטנציאליים של נכסי החברה ולפיכך מקשה גם על סגירת עסקאות למימוש נכסים, קל וחומר, מימושם במחירים ראויים".

"בשלב זה", מוסיפים, "לא ניתן לעמוד על שיפור בתנאי השוק בשווקים העיקריים בהם פועלת החברה, כגון ארה"ב, מזרח אירופה ורוסיה". "הגברת אי הוודאות, אשר גררה גם את הפניית תשומת הלב של רואי החשבון המבקרים של החברה בדוחותיה הכספיים צפויה להחליש את עמדת המיקוח של החברה בעיני רוכשים פוטנציאליים של נכסיה". "תוצאה זאת, בשילוב עם המועדים הקשיחים לפירעון התחייבויותיה, עלולה להקשות על מיצוי המשא ומתן ביחס למימוש נכסיה ולפגוע בסיכויי מימושם במחירים ראויים".

בניין בבנייה (תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2)
החשש הגדול הוא מתגובת שרשרת שתיצור משבר ענק בשוק הנדל"ן הישראלי | תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2

"צפויים ההליכים המתמשכים למימוש נכסים לרתק משאבי ניהול ניכרים ולמנוע מהנהלת החברה מלהקדיש את התשומות הניהוליות הדרושות ליזמות ולפיתוח והשבחת עסקי החברה, להוצאה לפועל של האסטרטגיה ארוכת הטווח של החברה, לשיפור תזרים המזומנים השוטף של החברה והתזרים העתידי שינבע מהפרויקטים, להשאת רווחים וליצירת שווי לנכסי החברה וערך לבעלי האינטרסים שלה (בעלי מניות ובעלי חוב)".

"בראייה ארוכת טווח, מכלול שיקולים אלו, מעורר ספק ביכולתה של החברה להמשיך וליישם בהצלחה מלאה את מהלכיה למימוש נכסים לאורך כל תקופת התחייבויותיה, בהיקף הנדרש לשם פירעון מלוא התחייבויותיה העתידיות", נכתב.

"לאור כל האמור לעיל, הגיע דירקטוריון החברה לכלל מסקנה לתמוך בהמלצת ההנהלה, כי בראייה שקולה וארוכת טווח, לשם מתן מענה הולם לסיכונים המתוארים לעיל כמו גם לשינויים נוספים לרעה שעוד עלולים לחול בהמשך, וכפועל יוצא מכך, שיפור סיכוייה של החברה בהתמודדותה עם פירעון התחייבויותיה בתקופה יוצאת דופן זו, חובת הזהירות ומידת האחריות מחייבות להתחיל בהליך של בחינה וארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה כלפי כלל מחזיקי אגרות החוב תוך הידברות עם מחזיקי האג"ח של החברה לגיבוש תכנית לארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה".

להערכת הנהלת החברה, ככל שתגובש תכנית לארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה של החברה כלפי כלל מחזיקי אגרות החוב, ותיושם בהצלחה, ניתן להניח שהחברה תהיה ערוכה, מבחינת מבנה ההון שלה, מצבת החוב, איכות נכסיה והיכולות הניהוליות והביצועיות של ההון האנושי שבה, להמשך יזמות, פיתוח נכסי החברה ופעילויותיה, לשיפור תזרים המזומנים השוטף ולהמשך יצירת שווי לנכסי החברה וערך לבעלי המניות ולבעלי החוב.