פורש? שר המשפטים דניאל פרידמן  (צילום: חדשות)
"זוהי הרפורמה הגדולה והמשמעותית ביותר שנעשתה בשנים האחרונות במערכת אכיפת החוק". דניאל פרידמן | צילום: חדשות

מליאת הכנסת אישרה אתמול בקריאה שנייה ושלישית את הרפורמה בחוק ההוצאה לפועל. הרפורמה נועדה להעלות את שיעורי הגבייה הנמוכים במערך ההוצאה לפועל והיא כוללת גם סעיפים שמטרתם להגן על בעל החוב מפני סנקציות שחוקתיותן מוטלת בספק, כגון מאסר והשלכה לרחוב מדירתו.

בנוסף, במסגרת הרפורמה יכונן מסלול מקוצר להגשת בקשות לביצוע פסק דין. במסלול זה יוכלו נושים להגיש בהליך מהיר בקשות לביצוע פסקי דין ושטרות עד גובה של 10,000 שקל. במקרים אלה יפעל מערך הגבייה בלשכות ההוצאה לפועל באופן עצמאי ויטיל עיקול על כלי הרכב של בעל החוב ועל כספים השייכים לו ונמצאים ברשות צד שלישי. מאחר שההליך לגביית חובות אלה יבוצע באופן אוטומטי, יימנע הנושה משכירת עורך דין לצורך מימוש החוב, מה שיקטין את הוצאותיו ואת הוצאות החייב, שלא יחויב בתשלום שכר טרחה.

עוד על פי החוק החדש, יהיה רשאי רשם ההוצאה לפועל להורות לגופים שונים למסור לידיו מידע אודות נכסיו של בעל החוב, ללא צורך בחתימה על כתב ויתור סודיות מצדו. בין היתר יוכל רשם ההוצאה להורות לחברות הסלולר ולבזק להעביר לו מידע אודות הוצאות החייב בגין שיחות טלפון.

בנוסף, יוכל הרשם לקבל מהבנקים את פירוט התנועות בחשבון העובר ושב של החייב בשנה החולפת ומחברות האשראי יהיה זכאי הרשם לקבל את פירוט הוצאותיו של החייב. גופים נוספים מהם יוכל הרשם לקבל מידע: כונס הנכסים הרשמי, מרשם המקרקעין, רשם כלי שיט, רשם כלי טיס, חברות ביטוח ועוד.

החוק החדש מסמיך עוד את הרשם להטיל סנקציות מגוונות על בעל החוב המשתמט מתשלום חובותיו העולים על 500 שקל. בין היתר מדובר באיסור על קבלת, החזקת או חידוש רישיון נהיגה, הגבלה על קבלת דרכון ואיסור על החזקתו, וכן איסור על שימוש בכרטיס אשראי.

עוד קובע החוק כי פקודות המאסר המשמשות כאמצעי לחץ לגביית החוב יצומצמו בשנתיים הראשונות, וניתן יהיה להפיקן רק כאשר מדובר בחוב מעל 2,000 שקל. כעבור שנתיים תבוטלנה כליל פקודות המאסר למשך תקופה של שנתיים נוספות. בתום ארבע השנים תפקע הוראת השעה והצורך בפקודות המאסר ייבחן מחדש.

בעניין אחר קבעה הוועדה כי הבנקים יחויבו לספק דיור חלופי לבעלי חוב שמפגרים בתשלומי המשכנתא ומפונים מדירת מגוריהם לצורך מכירתה וכיסוי חובם. רשם ההוצאה לפועל יקבע מהו משך הזמן בו יהיה זכאי בעל החוב לדיור חלופי ובלבד שלא יעלה על תקופה של שנה וחצי. בנסיבות מיוחדות יהיה הרשם רשאי לקבוע כי משך הזמן יהיה ארוך מכך. במקרה שבו יתברר כי הבנק לא הסביר לבעל החוב את משמעות הוויתור על זכאותו לדיור חלופי, במסגרת ההסכם שנחתם ביניהם לפני כניסת הרפורמה לתוקף, יוכל הרשם להחיל את החובה לספק דיור חלופי רטרואקטיבית.

שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, אמר אתמול כי "זוהי הרפורמה הגדולה והמשמעותית ביותר שנעשתה בשנים האחרונות במערכת אכיפת החוק". הוא הביע תקווה שהרפורמה תוביל לשיפור במערכת. "שיפור ההוצאה לפועל יתרום תרומה משמעותית למערכת הכלכלית בישראל ויהווה גורם מחולל צמיחה", הוסיף.

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ פרופ' מנחם בן-ששון, אמר עם אישורה: "זהו הישג עצום שהתאפשר בזכות שיתוף פעולה פורה בין כל הנוגעים בדבר. כעת מוטלת על מערכת ההוצאה לפועל החובה למצות את המירב מההזדמנות שהחוק החדש מעניק לה. אני משוכנע שהרפורמה תשפר באופן משמעותי את שיעורי הגבייה ותקרב אותנו למודל של המרכז לגביית קנסות. במקביל, דאגנו שהרפורמה על סעיפיה השונים תקפיד בכבודם של בני אדם כאשר נותרו חסרי כל וכשאינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויות שלקחו על עצמום".

נתונים סטטיסטיים:

מלאי התיקים

משנת 2000 עד שנת 2006 נרשם גידול של 62% במלאי התיקים בהוצאה לפועל. מלאי התיקים בהוצאה לפועל בשנת 2006: 2,382,759. באותה שנה נפתחו 344,295 תיקים ונסגרו 198,371. סה"כ נסגרו בשנת 2006 8.3% ממלאי התיקים בהוצאה לפועל.

• יצוין כי תוחלת החיים של תיקי ההוצאה לפועל בלתי מוגבלת

פינוי מהבית

על פי נתוני הבנקים, מעל 700 משפחות מפונות מביתן בשנה בשל פיגור בתשלום המשכנתא. על פי נתונים שדווחו עלי ידי עמותת ידיד בין 1,500-2,000 משפחות מפונות בשנה מביתן.

צווי מאסר

בשנת 2007 הוגשו 367,576 בקשות לצווי מאסר מהם 195,626 הגיעו למשטרה. 650 בעלי חוב הועברו בפועל לידי השב"ס לצורך מאסר.