סקטור הקנאביס, אשר נהנה מעליות שערים חדות ואף מוגזמות בשנת 2018, בעיקר דימם בשנת 2019, אולם לאחר יציאת חלק גדול מ"האוויר החם" ממניות הקנאביס, החלו להיכנס לתחום גם משקיעים מוסדיים - והסקטור זכה להתעוררות מחודשת דווקא בשיא משבר הקורונה.

אתמול (ראשון) נמשך המומנטום החיובי במניות הקנאביס, על רקע פרסום דוחות אורורה בסוף השבוע והיערכות החברות לתחילת ייצוא. את העליות בסקטור מתחילת השנה מובילות אינטליקנה עם זינוק של כ-34% ומניות החברות הגדולות ביותר בסקטור במונחי שווי שוק - אינטרקיור אשר זינקה בכ-22% מתחילת השנה ומניית פנאקסיה ישראל אשר זינקה בכ-15%.

במהלך סוף השבוע דיווחה יצרנית הקנאביס הקנדית אורורה (סימול: ACB) על תוצאות הרבעון הראשון של 2020, עם הכנסות של 78.4 מיליון דולר - צמיחה של כ-18% ביחס לרבעון המקביל אשתקד והרבה מעל צפי האנליסטים להכנסות של כ-66.7 מיליון דולר קנדי.

מניית החברה זינקה בתגובה בקרוב ל-70%, זאת לאחר שהמניה נחתכה מתחילת השנה ביותר מ-70% - מרמה של כ-24 דולר למניה, לרמה של כ-6.6 דולר למניה. הקריסה החלה לאחר שהתברר כי החברה צפויה לבצע מחיקות בהיקף של כמיליארד דולר קנדי ברבעון השני של 2020, על רקע פרסום סקירת שוק הקנאביס העולמי, אשר הובילה למסקנה כי צמיחת הענף הינה איטית ביחס לצפי של מעריכי השווי של החברה.

צריך לציין, כי למרות הצמיחה בהכנסות, אורורה עדיין דיווחה על EBITDA מתואם שלילי של 45.9 מיליון דולר קנדי, מדובר בשיפור ביחס ל-EBITDA מתואם שלילי של 80 מיליון דולר קנדי בתקופה המקבילה אשתקד והחברה מצפה לעבור ל-EBITDA מתואם חיובי ברבעון השני. המשקיעים מצידם הגיבו בחיוב לדוחות אורורה ושלחו את המניות המובילות בסקטור לעליות שערים חדות.

בנוסף לכך ולאחר שנים של ציפייה, בשבוע שעבר דווח כי שר הכלכלה, אלי כהן, חתם על צו יצוא חופשי בכפוף לאישור מהיחידה לקנאביס רפואי (היק"ר) במשרד הבריאות, הודעה שהציתה גל של עליות שערים חדות במניות הקנאביס. הצו יכנס לתוקף תוך 30 ימים מיום פרסומו ובחברות הקנאביס כבר החלו להערך לייצוא.

נזכיר, כי סקטור הקנאביס קיבל החרגה כ"מפעל חיוני" בימי השבתת המשק תחת מגבלות הקורונה, אשר איפשרה לחברות להמשיך לפעול ולמניות הקנאביס לחמוק מההשפעה השלילית של המשבר על הבורסה. מעבר לכך, בסקטור הקנאביס אף דיווחו על גידול המשך בביקושים ועל גיוס עובדים בעיצומו של המשבר.

לאחר הדיווח על חתימת צו אישור הייצוא, אמרה אלה אלקלעי, סמנכל פיתוח עסקי, IBI בית השקעות על אישור היצוא לקנאביס: "למרות העיכוב וההפתעה החברות המקומיות יותר מערוכות לפעולה. ההערכות הן שכושר הגידול הקיים בפועל בשדות ישראל הוא לכ-100 טון תפרחות כשהביקוש המקומי עומד על כ-20 טון. אישור הייצוא מקטין משמעותית את ההסתברות להצפת השוק המקומי בסחורה וירידת מחירים עד לסף המכירה בהפסד. התסריט הזה שהכתיב את המגמה בשוק בחודשים האחרונים עלה בעשן עם האישור.

"נכון להיום לא מעט חברות חתמו על הסכמי מכירה עם משווקים שונים באירופה ברמות מחירים גבוהות מהרמה בשוק המקומי. באופן גס ההערכות הן שאם בישראל המחיר לגרם בחממה הוא 20 שקל, באירופה הוא מגיע ל-20 אירו. כמובן שיש לקחת בחשבון את עלויות ההובלה ואת הרווחים של שרשרת ההפצה באירופה.

"באופן כללי אנחנו אופטימים לגבי התחום ונראה שסוף סוף דברים מתחילים לזוז. למרות האופטימיות חשוב לציין גם את הסיכונים. החל מהעובדה שאין ואקום בטבע ויש ספקים אחרים שכבר התמקמו ותפסו נתחי שוק משמעותיים, קיים בכל זאת סיכון רגולטורי בתהליך קבלת האישורים הסופיים, על אף שנראה שעד האישור הסופי אירופה תצא מהסגר צריך לזכור שאנחנו בתקופה לא יציבה ויש סיכון של התפרצויות חוזרות, האטה כלכלית ובעיות לוגיסטיות שונות שנובעות ממצב העולם הנוכחי", סיכמה אלקלעי.

>> הנפט מזנק ב-9% לקראת הפקיעה השבוע - הקונטגו נעלם
>> "המשבר יכול להימשך עד סוף 2021" 

כסף - כל מה שצריך לדעת