שני אנשים עובדים במפעל (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
טרם הוחלט באשר לפיצוי בעלי המפעלים | תמונת AVI: עדי רם, חדשות

הצלחה חלקית בגיבוש מנגנון הפיצוי לתושבי הדרום ועוטף עזה. לפני זמן קצר הסתיימה הפגישה בין משרד האוצר, ההסתדרות והמעסיקים ובה הוסכם על מנגנון פיצוי לגבי עובדים אך טרם גובשה נוסחה לגבי פיצוי לבעלי העסקים.

על פי ההסכם שמתגבש, תושבי הדרום, אשר נמצאים תחת מתקפה ולפי הוראות פיקוד העורף אינם יכולים להגיע למקום עבודתם, יקבלו פיצוי על שכרם דרך המעסיק.

עוד הוסכם כי בשל ההשבתה במערכת החינוך, הורה שבמשפחתו ילד עד גיל 14 יקבל פיצוי בגין השמירה על הילד. רק הורה אחד מבין בני הזוג יהיה זכאי להעדר מהעבודה ולקבל פיצוי.

לגבי מנגנון הפיצוי לבעלי מפעלים ועסקים באיזור הדרום לא הושג הסכם. ל"גלובס" נודע כי סלע המחלוקת מצוי במנגנון שינטרל את "אפקט ההאטה" מתוך הירידה שנרשמה בהכנסות במהלך הלחימה.

במשרד האוצר טוענים כי חלק ניכר מהירידה בהכנסות וברווחים של בעלי עסקים בדרום נובע מהירידה בצמיחה ובצריכה שמאפיינת את תקופת ההאטה בה אנו נמצאים ולכן אין על המדינה לפצות בגין מרכיב זה אלא רק בגין מרכיב הלחימה באיזור.

בארגונים הכלכליים טוענים כי אין אפשרות מעשית לנטרל את ההאטה בצורה מוחלטת ומדוייקת ולצורך זירוז הליכים ומניעת בירוקרטיה מיותרת יש לאמץ את שיטת הפיצוי שאומצה במלחמת לבנון השנייה לפיה יש לפצות את בעל העסק בהפרש שנוצר במחזור המכירות שנרשם כעת ביחס לאותה לאותה התקופה אשתקד.