כסף נישרף (צילום: sbayram, Istock)
ה"כסף החם" של הענף כבר מזמן יצא ממנו והמשקיעים שנשארו הם בעלי טווח השקעה ארוך | צילום: sbayram, Istock

בדומה לחודש ספטמבר, כאשר על אף המפולת בשווקים סבל ענף קרנות הנאמנות מפדיונות יחסית מתונים, גם אוקטובר מתגלה כפחות רע ממה שחשבנו.

מנתונים ראשוניים שהגיעו ל"גלובס", עולה כי מתחילת החודש רשמו חמשת מנהלי הקרנות הגדולים, שנכסיהם מהווים כ-65% מהענף, פדיונות של כ-3.4 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות (כלומר, ללא הגיוסים לקרנות הכספיות). לפיכך, ניתן להניח שהענף כולו איבד כ-5 מיליארד שקל החודש.

כמו ברוב החודשים הקודמים, גם באוקטובר איזנו הגיוסים לקרנות הכספיות את הפדיונות בשאר הקרנות, וחמשת מנהלי הקרנות הגדולים בענף גייסו יחד כ-1.1 מיליארד שקל לאפיק זה. יחד עם זאת, הגיוסים לקרנות הכספיות נבלמו מעט, כאשר בחודשים קודמים הם עלו על 2 מיליארד שקל בחודש.

בשורה התחתונה, מתחילת אוקטובר נרשמו פדיונות של כ-2.5 מיליארד שקל אצל חמשת המנהלים הגדולים. למרות שמדובר בהיקף לא מבוטל, ענף הקרנות כבר ידע פדיונות גדולים יותר, ולמשל בחודש ינואר לבדו נפדו כ-8 מיליארד שקל (בנטרול הקרנות הכספיות). הסיבה לפדיונות המתונים יחסית בחודשיים האחרונים היא, ככל הנראה, העובדה שה"כסף החם" של הענף כבר מזמן יצא ממנו, והמשקיעים שנשארו בו הם בעלי טווח השקעה ארוך.

היקף הנכסים המנוהל בענף הקרנות קטן מתחילת אוקטובר בכ-6.3 מיליארד שקל, לסך של 102.5 מיליארד שקל, והקיטון נובע מהפדיונות האמורים ומהתשואה השלילית שהניב השוק. בנטרול נכסי הקרנות הכספיות, הקיטון בנכסים חריף עוד יותר ומוערך ב-8.3 מיליארד שקל מתחילת החודש.

עקב הירידות שרשמו מדדי אגרות החוב הקונצרניות בחודש החולף, נכסי קרנות האג"ח הקונצרני קטנו בכ-2.9 מיליארד שקל, לסך של 20.2 מיליארד שקל. קיטון דומה נרשם גם בנכסי אפיק קרנות אג"ח המדינה, שהתכווץ לסך של 19.3 מיליארד שקל. לצד ירידת המדדים, הקיטון נובע גם מפדיונות נטו של המשקיעים. ירידה נרשמה גם בשאר האפיקים, למעט הקרנות הכספיות שדווקא צמחו ב-2 מיליארד שקל לסך של 27.8 מיליארד שקל. אפיק הכספיות כבר מהווה 27% מענף הקרנות, והוא בעל היקף הנכסים הגדול ביותר.

במסגרת הקיטון באפיקים המנייתיים, שסבלו בחודש החולף מירידות חדות במדדים המובילים בארץ ובעולם, קטן אפיק קרנות מניות בארץ ב-820 מיליון שקל וקרנות המניות בחו"ל התכווצו ב-865 מיליון שקל.

כמעט מיליארד שקל נפדו מפסגות

מנתונים שהגיעו לידי "גלובס", עולה כי פסגות בניהול רועי ורמוס סבלה מפדיונות של כ-1.4 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות שלה, אך מנגד גייסה כחצי מיליארד שקל לקרנות הכספיות. וכך, בשורה התחתונה פדתה פסגות כ-900 מיליון שקל מתחילת אוקטובר, ומתחילת השנה גייסו קרנותיה כ-6.5 מיליארד שקל.

מקרנות כלל פיננסים, בניהולו של גיא חכמי, נפדו 386 מיליון שקל, שקוזזו חלקית על ידי גיוסים של 272 מיליון שקל לקרן הכספית. לכן, בשורה התחתונה נפדו מקרנותיה כ-114 מיליון שקל מתחילת החודש. מתחילת השנה ספגה כלל פיננסים בסך הכל פדיונות של 50 מיליון שקל.

קרנות הראל-פיא בניהולו של סמי בבקוב ספגו באוקטובר פדיונות של 540 מיליון שקל, אשר קוזזו על ידי גיוס של כ-300 מיליון שקל לקרן הכספית של החברה, כך שהפדיונות נטו הסתכמו ב-240 מיליון שקל. מתחילת השנה נפדו מקרנות החברה כ-1.6 מיליארד שקל.

מקרנות הנאמנות של מגדל שוקי הון, בניהול אסא ששון, נפדו כ-600 מיליון שקל, בהתאם להערכות בשוק. עוד מעריכים, כי בזכות גיוס של כ-100 מיליון שקל לקרנות הכספיות, פדיונותיה קוזזו מעטו והסתכמו ב-500 מיליון שקל בשורה התחתונה. מתחילת השנה נפדו מקרנות החברה כ-3.3 מיליארד שקל.

בקרנות פריזמה, המנוהלות על ידי רבקה אלגריסי, נרשמו פדיונות של כ-585 מיליון שקל בקרנות המסורתיות ועוד כ-65 מיליון שקל בקרן הכספית. בסך הכל פדתה פריזמה סך של 650 מיליון שקל מתחילת אוקטובר, וכ-4 מיליארד שקל מתחילת השנה.