הנגיד היוצא פרופ' סטנלי פישר (צילום: חדשות 2)
פישר. הולך נגד ההערכות | צילום: חדשות 2

לאחר שבחודש שעבר היה בנק ישראל לבנק המרכזי הראשון בעולם להעלות את הריבית, החליט היום (ה') הנגיד סטנלי פישר להותיר את הריבית במשק ללא שינוי על 0.75% בחודש אוקטובר, תוך שהוא מעניק משקל יתר לצמיחה הכלכלית על פני האיום האינפלציוני.

"המשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית והצפי להאצת הצמיחה בארץ ובעולם מצביעים על כך שהסביבה הנוכחית היא של יציאה מהמיתון", נמסר בהודעת בנק ישראל. "אולם, הצמיחה הנמוכה בתוצר ב-3 הרבעונים האחרונים הביאה לפער תוצר המשתקף, בין היתר, בשיעור האבטלה הגבוה, ופועל למיתון הלחצים האינפלציוניים. בנוסף, קיימת אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות במשק הישראלי, בין היתר בגלל חוסר הוודאות בנוגע להתאוששות במשק העולמי".

בעקבות החלטת הריבית, הדולר מתחזק מול השקל לרמה של כ-3.75 שקלים, לעומת כ-3.74 שקלים טרם ההחלטה. בשוק היה חשש מפני העלאת ריבית שתחזק את השקל, אולם משהוסר חשש זה החל השקל להיחלש.

ההערכות בשוק ההון לגבי החלטת הריבית היו סותרות למדי, כאשר חלק מהגופים העריכו שהנגיד יעלה את הריבית ואחרים העריכו כי הוא יותיר אותה על כנה. בבנק ההשקעות השוויצרי קרדיט סוויס, למשל, פרסמו היום סקירה ללקוחותיהם וכתבו שפישר יעלה את הריבית ב-0.25%. מנגד, בבית ההשקעות מיטב העריכו זה מכבר כי הריבית תיוותר על כנה. הדעות בשוק היו חלוקות בין היתר הודות להצהרות שפיזר באחרונה פישר בעצמו, אשר אמר כי העלאת הריבית בחודש שעבר אינה בהכרח התחלה של גל העלאות ריבית.

האינפלציה תתמתן

בהודעת הריבית של בנק ישראל ניכרת התייחסות רבה למצב הכלכלה העולמית. הבנק מנמק את אחד הגורמים להותרת הריבית בישראל על כנה בכך ש"ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים". כמו כן, שנה לאחר קריסת ליהמן ברדרס, בנק ישראל מציין כי "מתרבים הסימנים שלפיהם הכלכלה העולמית מצליחה להיחלץ מהמשבר ולחזור לפסים של צמיחה".

מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוגוסט ב-0.5%, בהתאם לציפיות, ובכך עומדת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים על 3.1%, מעל מעל היעד של בנק ישראל (1%-3%). עם זאת, בשוק מעריכים כי האינפלציה תתמתן ותחזור לתחום היעד בחודשים הקרובים, מה שיאפשר לבנק ישראל מרחב תמרון עם הריבית. ציפיות האינפלציה לשנה קדימה, כפי שהן נגזרות משוק ההון, עומדות על כ-2.3%.

"האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים נמצאת מעט מעל גבולו העליון של טווח יעד האינפלציה", נכתב בהודעת הריבית. "ואולם, מתחילת השנה, האינפלציה בניכוי השפעות השינויים במיסוי ובניכוי עונתיות, נמצאת במרכז היעד. גם הצפיות לאינפלציה של החזאים ושוק ההון ל-12 החודשים הבאים נמצאות בקרבת מרכז היעד. שיעור האינפלציה צפוי לחזור לתוך טווח היעד לאחר שיפוגו ההשפעות קצרות הטווח של השינויים במיסוי. ייסוף השקל מול שער החליפין האפקטיבי בחודשים האחרונים תומך בהתמתנות האינפלציה".

המשק הישראלי צמח ב-1% ברבעון השני ובתחילת החודש העלה בנק ישראל את תחזיות הצמיחה לשנתיים הקרובות. הבנק צופה צמיחה אפסית השנה וצמיחה של 2.5% בשנה הבאה. בינתיים, הנתונים הכלכליים ממשיכים להיות חזקים ברבעון השלישי: השבוע מסר בנק ישראל כי המדד המשולב לבחינת מצב המשק זינק ב-1.3% באוגוסט, לאחר עלייה של 1.1% ביולי.

בגלל הדולר

"פישר ענה תשובה חד משמעית במיוחד עבור כל אלו שכבר החליטו בעבורו מה יעשה, בעיקר נציגי הבנקים הזרים", אמר יוסי פרנק, מנכ"ל חברת אנרג'י פייננס. "בנק ישראל רואה את התמונה כפי שהיא באמת ולא כפי שמנסים לצייר אותה. על מנת שהמשק יעלה על מסלול הצמיחה הוא זקוק לדחיפה והעלאת הריבית לא תסייע. נכון שיש בעיה במחירי הדיור אולם ייתכן והנגיד מאותת כאן לראש הממשלה כי לא ייתכן לפתור את בעיית הדיור באמצעות העלאת ריבית שתסכן את היציאה מהמיתון וצריך למצוא את הפתרון לבעיה במסגרת של משרד השיכון, האוצר ומינהל מקרקעי ישראל. מעבר לדיור כנראה שאין בעיית אינפלציה ועל כן העדיף הנגיד לנקוט בצעד שיתמוך בצמיחה וכמובן בשוק המט"ח המקומי".

"הודעת בנק ישראל תוליך תחילה לעלייה בשער הדולר כנגד השקל, שכן היו בכל זאת מספר בתי השקעות לא קטן, רובם בחו"ל, שהעריכו כי הריבית תעלה הפעם", אמר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות. "מאחר ולפנינו מספר מדדים שעשויים להיות נמוכים או אף לרדת, הדעת נותנת שלא תזדמן לבנק ישראל הזדמנות להעלות את הריבית בהמשך השנה ולהערכתנו הוא אף לא מעוניין בכך כעת".

"בנק ישראל מאותת לשווקים כי הוא אינו מעוניין בריסון משמעותי כל עוד הציפיות לאינפלציה נמצאות בתוך גבולות היעד וקיימת אי ודאות בנוגע לעוצמת ההתאוששות בפעילות המשק", אמר רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון. "נראה כי החשש מהתחזקות נוספת של השקל היווה שיקול נוסף בהחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי. החלטות הריבית הקרובות תושפענה מנתוני המאקרו ואם המדדים הקרובים הצפויים להיות נמוכים ואף שליליים לא יפתיעו לרעה הריבית עשויה להישאר ללא שינוי מספר חודשים".