טענות לחוזה אחיד מקפח, סחיטת כסף מתלמידים, השפלות ואמירות בעלות אופי מיני. שבעה תלמידי משחק לשעבר תובעים ממנהל בית ספר למשחק מאות אלפי שקלים בטענה שגרם להם נזקים כספיים ולא כספיים.

אתמול (ד') הגישו השבעה תביעה על סך 221,105 אלף שקלים כנגד דימיטרי שטוחין, מנהל בית ספר למשחק "בית הספר למשחק של דים אמור" בתל אביב, בטענה שסחט מהם כספים תוך ניצול שטרי חוב שניתנו לו.

בתביעה, שהוגשה על ידי עורך הדין יאיר שפרן, טוענים שבעה תלמידים לשעבר בבית הספר ששטוחין פדה את שטר החוב שניתן לו כביטחון, וזאת על אף ששילמו את כל התשלומים לבית הספר.

כתב התביעה מתאר את שטוחין כ"תובע סדרתי" שעיקר זמנו מוקדש "למציאת דרכים לסחוט כסף מתלמידיו". על פי הנטען בו שטוחין היה מעורב בשנים האחרונות בעשרות הליכים משפטיים כנגד תלמידיו בלשכות ההוצאה לפועל.

חיים רביבו, תלמיד לשעבר של שטוחין ואחד מהתובעים, הגיע אל שטוחין דרך פוסט בפייסבוק, שבו פורסם בית הספר. על פי כתב התביעה, שטוחין ביקש מרביבו לערוך אודישן, ולאחריו בישר לו שעלות קורס המשחק בבית הספר שלו היא 12 אלף שקל. רביבו ציין כי המחיר יקר לו. אז, טוענת התביעה, אמר לו שטוחין שיש סבסוד מהמדינה, והציע שישלם רק 9,000 שקלים ובמקביל החתים אותו על שטר חוב בסך 12 אלף שקל.

בתביעה מתואר כיצד רביבו הגיע לשיעורים "והתאכזב מתכני הקורס ורמתו". הוא דרש משטוחין את התעודה שהבטיח לו, אבל נענה שהוא צריך לעבור מבחן. גם לאחר שביצע אותו, לא קיבל רביבו תעודה, כששטוחין טוען שהוא לא עבר.

רביבו המאוכזב קיבל זמן קצר לאחר מכן מכתב מההוצאה לפועל שמבשר לו שהוא חייב לבית הספר תשלום על שטר החוב שחתם עליו, כיוון שלא שילם את כל התשלומים לבית הספר. "התנגדתי, הגענו למשפט ובמשפט עורך הדין שלו הודה שכנראה הייתה טעות וכן שילמתי, הוא התנצל", אמר רביבו ל-mako.

רביבו העלה פוסט על שטוחין בחשבון הפייסבוק שלו, ותוך חודשים בודדים נוצרה קבוצה שכוללת מעל ארבעים נפגעים שמספרים סיפורים דומים על התנהלותו של שטוחין. מהעדויות העולות בקבוצת הפייסבוק עולה כי שטוחין פונה לצעירים בעצמו, מציג את עצמו כבעל אקדמיה ומספר שרואה בהם פוטנציאל.

הפוסט של דים אמור (צילום: פייסבוק)
צילום: פייסבוק

שיטת המלגה

עוד נטען בכתב התביעה ששטוחין לא העניק קבלות למרבית הסטודנטים התובעים "ולאחר מכן טען כי שילמו לו פחות ממה ששולם בפועל. בהמשך, הפעיל משרד עו"ד שיצור קשר עם התלמידים, ובהם התובעים, ויאיים עליהם שעליהם לשלם את הסכום המלא גם לגבי אלה שלא הפרו כל סעיף בהסכם". 

כתב התביעה כולל תיאורים על מורה חם מזג, גס רוח, שנוטה לדבר על עניינים מיניים במהלך השיעורים. בכתב התביעה טוענים התלמידים ששטוחין נהג לאיים עליהם בסנקציה כלכלית אם יאחרו לשיעורים והעיר הערות לא הולמות שמתוארות כ"הטרדה מינית".

שטוחין מנהל את בית הספר למשחק משנת 2012, תחילה, הוא קרא למוסד "האקדמיה לאומנויות הבמה", אך לאחר תלונות שהגיעו למועצה להשכלה גבוהה והרשות להגנת הצרכן התבקש שטוחין לשנות את שם המוסד, כיוון שלא מדובר במוסד אקדמאי.

זו לא הפעם הראשונה שעולות טענות כנגד התנהלותו של שטוחין. כבר לפני שלוש שנים כתבה טלי חרותי סובר על שיטת המלגה אותה הנהיג - בחוזה כתוב שהקורס עולה 13.5 אלף שקל אבל בזכות "מלגה", ישלמו התלמידים רק 6,000 שקל. הסכום הזה צריך להיות משולם בין אם הגיעו או לא, וגם אם ביטלו זמן רב מראש.

באותו פרסום העביר "הארץ" לארגון אמון הציבור את החוזה של שטוחין, וזה קבע שמדובר ב"חוזה אחיד מקפח". קרי: חוזה לא חוקי.

מדימיטרי שטוחין נמסר בתגובה: "מדובר בתביעה אזרחית רגילה שטרם נמסרה במלואה לידי. מקריאה ראשונית של התביעה (ללא הנספחים) נראה כי מדובר בתביעת שקר ממוחזרת שהתבררה בעבר ונמצא כי התובעים חייבים לי כסף וכי טענותיהם שקריות".

"יותר מכך, גם הכתבת עסוקה בלפרסם כנגדי דברי לשון הרע ונראה כי אין מנוס אלא להגיש כנגדה תביעת לשון הרע".

"אמשיך להעניק לקהל הלקוחות הרחב שלי שירות מעולה יחד עם צוות המרצים מהשורה הראשונה בתחום".

 לפניות לליאור שלו ניתן לכתוב למייל: Lior.Shalev@mako.co.il