ע', תושב עין אל אסד, נכנס בפברואר השנה לאתר "עלי בבא" וחיפש לרכוש מכונות קפה לו, לחברים ולבני משפחה.

"בחיפוש באתר מצאתי מכונת קפה של חברת 'דילונגי פרימדונה' שעלתה 500 דולר כשבארץ המחיר שלה הוא כ-6,000 שקל. קפצה מודעה, וראיתי שם כמה מוכרים שהציעו את מכונת הקפה במחיר דומה פחות או יותר", שחזר ע', "התנאי שאזמין לפחות שלוש מכונות ואקבל מחיר מבצע של 1,150 דולר. הזמנתי את המכונות מחברת AMZINIG GRACE SHOP MART. נראה לי אמין לגמרי. כששאלתי אותו האם יש לו אתר הוא שלח לי קישור עם מספרי טלפון ליצירת קשר. זה נראה לי בסדר לגמרי. היו שם כללים ותנאים".

בעלי החברה שלחו לע' את ההזמנה על הסכום שהוא עומד לשלם וציינו שיש להם כמה סניפים: אחד בארצות הברית, בקניה, ספרד, ניגריה ועוד.

" המנהל ביקש שאשלח את הכסף לניגריה על  שם פיטר אקנטוי שהוא הסוכן שעובד בסניף הניגרי. כששאלתי למה דווקא לניגריה ארבז הסביר לי שהזמן שם זהה לזמן בישראל מבחינת משיכת כספים ואין פערי שעות כמו בארה"ב", הסביר ע', שיעד התשלום לא גרם לו לחשוד בעוקץ.

לע' הובטח שהמכונות יגיעו לארץ בתוך שבוע, והוא אף קיבל קישור המאפשר לו לעקוב אחר החבילה. אלא ששבוע עבר ומכונות הקפה לא נראו באופק. ע' המודאג החל לנסות ולאתר את המשלוח.

"התברר שלי שהחבילה עם מכונות הקפה עברה כמה מדינות: ב-18 בפברואר יצאה מארה"ב, ב-19 הגיעה לאיסלנד, עברה מאיסלנד לאנגליה ומשם לעיר מנצ'סטר ולבלגיה, שם היא נתקעה במכס", שחזר ע', "התקשרתי למנהל וביקשתי ממנו לברר מדוע מכונות הקפה נתקעו בבלגיה. הוא אמר שיבדוק את העניין. הוא חזר אליי ואמר לי שצריך לשלם 1,000 דולר כדי לשחרר את החבילה. ביקשתי לברר מדוע לא שלח לי שום מסמך על המכס בבלגיה אבל הוא אמר שזה עניין פנימי של החברה".

שיחה בין ע' לבין מנהל העוקץ הניגרי (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

ע' שלח את הכסף ליעדו, וכעבור שעתיים הבחין שהחבילה שוחררה מהמכס הבלגי ואז עשתה את דרכה האורכה לסופיה בבולגריה, דרך וארנה ומשם לאיסטנבול בטורקיה. שם, לא במפתיע, היא נתקעה במכס.

"יצרתי קשר שוב עם המנהל לברר את העניין מדוע מכונות הקפה נתקעו באיסטנבול ואז הוא אמר לי שיש לו הצעה מפתה עבורי שיש חבילה של 15 מכונות קפה, אפילו שלח לי לאלו סוגים הם מחולקים", מספר ע', "הציע לשלוח לי את כל מכונות הקפה לישראל ואם אחזיר לו אותם דרך חברת DHL אבל בתמורה אקבל פיצוי של מכונה אחת ואני צריך לשלם כדי לשחרר את החבילה מטורקיה עוד 500 דולר לניגריה לאדם אחר".

לדבריו, המנהל הסביר לו שהחבילה אמורה לעבור מטורקיה ללבנון, ומלבנון לסוריה ואחר כך לישראל. ע' ציין שאין יחסים דיפלומטיים בין המדינות, אבל המנהל הבטיח לו שיסדר מעבר דרך קפריסין. "אחרי יום רואים באתר המעקב אחר המשלוח שהחבילה בקפריסין וכעבור יממה נכתב שהיא נחתה בישראל והיא מוחזקת ולא כתוב על ידי איזו  חברת משלוח או מכס. כלום".

עוד 1,200 דולר

ע' יוצר קשר שוב קשר עם המנהל וזה אומר לו שישלם עוד 1,000 דולר לשחרר החבילה. הוא שולח שוב את הכסף, לניגריה, אך החבילה לא משתחררת. המנהל הניגרי מסביר לו שצריך לשלם 1,000 דולרים נוספים לעמלות שילוח. כעבור יומיים המנהל דורש 500 דולר נוספים.

"אמרתי לו שאין לי כסף, שאני מרושש, אבל הוא אמר לי שאני מקבל 15 מכונות ואני יכול למכור אותן בהמון כסף וזה למעשה ישתלם לי. העברתי לו עוד 500 דולר. עשיתי חשבון פשוט שאני ארוויח המון כסף. לא חשבתי לרגע שזה עוקץ. האתר שלהם היה עדיין קיים ונאמר לי שהחבילה אמורה כל רגע לעבור לחברת DHL אבל זה לא קרה".

הזמן עובר, אבל מכונות הקפה עדיין אינן בישראל. נציג אחר של החברה יוצר קשר עם ע' ודורש עוד 1,750 דולר כדי לשחרר את המכונות. ע' הזועם מנסה להתנגד, אבל משתכנע בסופו של דבר שהמתנה תעלה לו יותר ומעבר לא פחות מ-1,200 דולרים נוספים לניגריה.

כעבור זמן קצר מגלה ע' שהחבילה, לכאורה, בנתניה. המנהל הניגרי מבטיח שהיא אוטוטו אצלו בבית, אבל שיחה לחברת DHL מגלה שאין כלל חבילה כזאת. אותו מנהל ניגרי עוד מנסה לסחוט מע' 700 דולר נוספים, אבל כאן, סוף סוף, ע' מבין שנפל קורבן לעוקץ.

" אני מתבייש במה שקרה לי ואיך לא הרגשתי כבר בהתחלה שיש פה עוקץ ניגרי", אומר ע', "הרבה אנשים נעקצו ולי משום מה לא נדלקה שום נורה אדומה. זה מבאס לשלם 34 אלף שקל ולא לקבל אפילו מכונת קפה אחת".

כעבור יממה, המנהל הניגרי טען בפני ע' שהאתר שלו נסגר בגלל שהוא דיווח שהוא עקץ אותו.

"מעולם לא דיווחתי לאיש שהוא עקץ אותי. כעבור כמה שעות האתר שלו נסגר והוא ואנשיו נעלמו ביום אחר בהיר", אומר ע' בכאב, "אני את הלקח שלי למדתי ומקווה שאחרים לא יעשו את הטעות היקרה שאני עשיתי. הכסף ששילמתי עבור מכונות הקפה היה מסייע לי את השלמת בניית הבית וזה מה שעצוב מבחינתי".

יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il