קבוצת טלגרם של כרטיסי אשראי מזויפים (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

אהרון (שם בדוי), תושב הנגב, בשנות הארבעים לחייו, נשוי ואב לילדים פוטר לפני כחמישה חודשים מעבודתו בחברת אבטחה בגלל משבר הקורונה. המצב החמיר עוד יותר לאחר שאשתו פוטרה מעבודתה כמוכרת בחנות בגדים.

"שברתי את כל קופות החיסכון של הילדים שלנו. ההורים עזרנו לנו אבל גם להם אין מספיק כסף.  לקחתי הלוואה של 20 אלף שקל ואפילו פניתי למלווה בשוק האפור אבל לא היה לי שום ביטחונות לתת לו. הבית שאנחנו גרים הוא בשכירות", אומר אהרון. "אין לנו רכוש. כל המענקים שהממשלה העבירה לנו זו בדיחה. עד שסיפרתי לחבר קרוב מה עובר עליי והוא הציע לי לנסות להשיג כרטיס אשראי גנוב לקנות בו אוכל ולמשוך איתו כסף כדי שאוכל להתגלגל איכשהו ושיהיה אוכל בבית. המדינה הפכה אותי לעבריין, אבל לא הייתה לי ברירה".

החבר של אהרון קישר אותו לעבריין מהשפלה שמתמחה בייצור כרטיסי אשראי גנובים ומועתקים  שרובם הגיעו מספרד, גרמניה והולנד.

"יצרתי איתו קשר, הוא ביקש סכום של 3,000 שקל במזומן תמורת כרטיס 'אירופאי' שבו אוכל למשוך עד 30 אלף שקל. הוא הציע לי גרם כרטיס אשראי ב-2,000 שקל שבו אוכל לקנות מוצרים בסכום של 10,000 שקל", שחזר אהרון. "לקחתי כסף מבני משפחה וחברים וקניתי שני כרטיסי אשראי. בהתחלה לא האמנתי. הגיע אליי שליח עד הבית עם הכרטיסים. עבד בצורה מדהימה. לא עלו עליי לא בסופרים ולא בכספומטים. העבריין הסביר לי באלו שעות לבצע את הקניות ומתי למשוך כסף מכספומטים. זה עזר לי במשך כחודשיים לשרוד כלכלית".

לא פחדתי שיעלו עליך, שיעצרו אותך?
אהרון: "אז היו עוצרים מה אני יכול לעשות? ברור שהיו פחדים וחששות אבל מה עדיף מקרר ריק וילדים קטנים רבים ואישה עצבנית. לקחתי את הסיכון בינתיים זה משתלם".

קבוצת טלגרם של כרטיסי אשראי מזויפים (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

מוצרים ב-20 אלף שקל

אלפי ישראלים כרטיסי אשראי מזויפים בעיצומו של משבר הקורונה. את הכרטיסים הם מצאו מרשתות זיוף שמפרסמות את מוצריהן בטלגרם.

"פיטרו אותי מחברה גדולה במרכז הארץ שעסקה בתחום הריהוט. אני גרוש עם שני ילדים. לא היה לי כסף לשלם מזונות. ולא לשלם עבור שכירות ואוכל", מספר רונן.  "חבר הציע לי להוריד אפליקציית טלגרם כדי שאוכל לקנות כרטיסי אשראי מזויפים. יצרתי קשר עם אחד הסוחרים הגדולים וקניתי כמה כרטיסים. כל הכרטיסים עבדו חוץ מאחד שעשה לי בעיות, אבל בגדול הרווחתי מכל העסקה הזו. שילמתי 5,000 שקל עבור חמישה כרטיסים ומשכתי 50 אלף שקל במזומן ובסופרים קניתי מוצרים ב-20 אלף שקל. נכון שזה לא בסדר, ואני בחיים שלי אדם ישר אבל מה יכולתי לעשות? רק להתאבד".

על פי נתונים שהגיעו ל-mako בין החודשים מרץ לאוגוסט חלה עלייה של למעלה מ-1,000 אחוז ברכישת כרטיסי אשראי מזויפים מעבריינים בטלגרם. במקביל, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בגניבות כרטיסי אשראי מאזרחים בפריצות לבתיהם ומכייסות בעת ששהו במרכזי קניות או בבתי חולים ובקופות חולים.

"זו תופעה מוכרת לנו בעיקר מהזמן האחרון", מסביר קצין משטרה בתחום המודיעין, "אנחנו עוקבים אחר הנעשה ברשתות החברתיות ובכלל זה הטלגרם. זה אותם אנשים שעוסקים בזיוף שטרות בין השאר החלו לפרוח בזמן הקורונה בזיוף כרטיסי אשראי. הייתי מציע לאנשים שלא להתפתות ולא להסתבך בכתבי אישום ובמעצר. אנחנו רואים את זה בחומרה רבה ובבתי משפט דורשים להחמיר במי שמשתמש בכרטיסי אשראי מזויפים או גנובים".

משטרה? תמיד יש פחד

חלק ממוכרי כרטיסי האשראי המזויפים הם עובדים בחברות הייטק שפוטרו מעבודתם בחודשים האחרונים, לא הצליחו למצוא עבודה אחרת ומצאו פרנסה חדשה ומכניסה שתסייע להם לעבור את התקופה הקשה.

"עבדתי עשר שנים כמהנדס תוכנה בחברה גדולה בתל אביב", מתוודה דן, עובד הייטק לשעבר. "פוטרתי מהעבודה. הרווחתי 35 אלף שקל בחודש, זו הייתה התרסקות קשה מאוד. נפלתי לתהום. חבר שהכרתי בעבר בלימודים יצר איתי קשר והציע לי לעבוד באיתו בזיוף כרטיסי אשראי. מדובר בכרטיסים שנגנבו מאירופה ומישראל. אנחנו מצליחים בשיטות שלנו לגרום להם להיות שמישים. במרבית המקרים הלקוחות שלנו מרוצים. מאז הקורונה הביקוש לכרטיסי אשראי מזויפים או גנובים עלה להערכתי באלפי אחוזים".

דן מספק שהוא וחברו עובדים מסביב לשעון בייצור ובתדרוך לקוחות כיצד לא להיתפס כדי לעמוד בביקוש. "אני יכול לזייף כרטיס של כל חברת אשראי בעולם. ביום אחד אני מרוויח משהו כמו 50 אלף שקל. תעשה חישוב כמה אני מכניס כסף נטו ביד בחודש. כסף שחור בלי לדווח לרשויות המס. משטרה? מעצר? תמיד יש פחד שהמשטרה תגיע אליי אבל אני יודע לשמור על עצמי".

אף שמרבית הלקוחות מרוצים היו כמה עשרות שנעקצו בטלגרם על ידי סוחרים בכרטיסי אשראי גנובים.

"קיבלתי המון תלונות שלקוחות קנו כרטיסי אשראי גנובים או מזויפים ולא קיבלו אותם בכלל והסוחרים נעלמו להם עם הכסף וזה כמה מאות אלפי שקלים. ומקרים שהכרטיסים לא פעלו ברגע האמת. נכון שיש תקלות בכמה כרטיסי אשראי אבל אצלי הלקוח מקבל את כרטיסי האשראי עד הבית עם שליח ואז מעביר את הכסף. אם יש תקלות הם יודעים למצוא אותי. יש כמה רמאים שניצלו את המצב הכלכלי הקשה של האנשים לקחו מהם את הכסף ונעלמו להם", הסביר מנהל ברשת שמזייפת כרטיסי אשראי.

המחירון

כרטיס אשראי גנוב בסופר לרכישה עד 5,000 שקל: 1,000 שקל.

כרטיס אשראי גנוב לרכישה בסופר עד 10,000 שקל: 2,000 שקל.

כרטיסי אשראי למשיכה בכספומטים יקרים יותר:

כרטיסי אשראי למשיכה 30 אלף שקל: 3,000 עד 4,500 שקל.

כרטיס אשראי למשיכה עד 20 אלף שקל: 1,700 עד 2,500 שקל.

כרטיס אשראי למשיכה עד 10,000 שקל:  1,300 עד 2,000 שקל.